Ρυθμίσεις για καθυστερημένα τέλη κυκλοφορίας

{loadposition ba_textlink}

Διαφοροποιήσεις που επέφερε ο Νόμος με αρ. Ν.189(Ι)/2014

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. Μετά την ψήφιση του Νόμου με αρ. Ν.121(Ι)/2014 που δημοσιεύτηκε στις 25/7/2014, στάληκαν επιστολές προς τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες των οχημάτων με τις οποίες επεξηγήθηκε η διαδικασία για την καταβολή των οφειλομένων τελών. Οι επιστολές αυτές στάληκαν κυρίως εντός του Αυγούστου του έτους 2014.

2. Στη συνέχεια, η Βουλή των Αντιπροσώπων, με το Νόμο με αρ. Ν.189(Ι)/2014, που δημοσιεύτηκε στις 12/12/2014, επέφερε αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση για καταβολή των καθυστερημένων τελών που δημιουργήθηκαν πριν την 1 η Ιουλίου 2014 στις ακόλουθες περιπτώσεις:
(α) Οχήματα που ήταν καταστρεμμένα, διαλυμένα ή άλλως πως αδύνατον να κυκλοφορήσουν.
(β) Οχήματα που αποξενώθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους.
(γ) Οχήματα που δεν είχαν τεθεί σε κυκλοφορία ή χρησιμοποιήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο.

3. Με βάση τις διατάξεις του νέου Νόμου (Ν.189(Ι)/2014), ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έλαβαν επιστολή από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για την καταβολή των οφειλομένων τελών καθώς και εκπρόσωποι τους, ότι έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από όλο ή μέρος του ποσού εφόσον εμπίπτουν σε μία από τις πιο πάνω περιπτώσεις και ακολουθήσουν την αντίστοιχη διαδικασία, όπως αναφέρεται ακολούθως για κάθε περίπτωση:

(α) Οχήματα που ήταν καταστρεμμένα, διαλυμένα ή άλλως πως αδύνατο να κυκλοφορήσουν
Για τα οχήματα αυτά ο ιδιοκτήτης τους πρέπει να προσκομίσει στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών ένορκη δήλωση που παρέχεται σε Δικαστήριο. Το δείγμα ένορκης δήλωσης που επισυνάπτεται στην παρούσα ανακοίνωση θεωρείται επαρκές και μπορεί να χρησιμοποιείται.

Η συμπληρωμένη ένορκη δήλωση μπορεί να παραδίδεται στα επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και στα επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών. Κατά την παραλαβή, η ένορκη δήλωση θα σφραγίζεται και θα δίνεται αντίγραφο της στον ιδιοκτήτη, ως απόδειξη παραλαβής της. Στη συνέχεια η ένορκη δήλωση θα προωθείται στην κεντρική υπηρεσία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, όπου θα διεκπεραιώνεται η αναγκαία διαδικασία και έλεγχος. Ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται σχετικά, το συντομότερο δυνατόν, από την κεντρική υπηρεσία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, μόνο στην περίπτωση που όλο ή μέρος του οφειλόμενου ποσού δεν θα διαγραφεί.

Διευκρινίζεται ότι, ένορκη δήλωση μπορεί να γίνει και για όχημα για το οποίο ο ιδιοκτήτης δεν είχε προβεί σε δήλωση ακινητοποίησης του οχήματος του καθώς και για όχημα που ο ιδιοκτήτης δεν κατέχει πιστοποιητικό καταστροφής.
Σημειώνεται ότι, ο ίδιος Νόμος που δίνει την πιο πάνω δυνατότητα προβλέπει επίσης ότι «Ιδιοκτήτης ο οποίος προβαίνει σε ψευδή ένορκη δήλωση είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές».

Διευκρινίζεται επιπρόσθετα ότι, επιστολές που στάληκαν από ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους τους προς το Τμήμα Οδικών Μεταφορών με τις οποίες ενημέρωσαν το Τμήμα για καταστροφή, διάλυση ή τεχνικά προβλήματα που καθιστούσαν το όχημα αδύνατον να κυκλοφορήσει, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ένορκη δήλωση . Δηλαδή, για να απαλλαγούν από την οφειλή ή μέρος της, οι ιδιοκτήτες οχημάτων της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να προσκομίσουν την ένορκη δήλωση, επιπρόσθετα από οποιαδήποτε επιστολή που ενδεχομένως απέστειλαν στο Τμήμα.

(β) Οχήματα που αποξενώθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους
Για τις περιπτώσεις αυτές ο Νόμος με αρ. Ν.189(Ι)/2014 προβλέπει ότι είναι δυνατόν να μην καταβληθούν τα καθυστερημένα τέλη που συσσωρεύτηκαν πριν την 1 η Ιουλίου 2014 για μηχανοκίνητο όχημα που αποξενώθηκε από τον ιδιοκτήτη του, χωρίς να γίνει μεταβίβαση του οχήματος στο νέο κάτοχο , νοουμένου ότι η αποξένωση δύναται να αποδειχθεί με βάση στοιχεία που ικανοποιούν τον Έφορο. Τα στοιχεία αυτά έχουν καθοριστεί και είναι τα ακόλουθα:
(ι) Αποδεικτικό κατάσχεσης ή/και πώλησης σε δημοπρασία (π.χ. από Τράπεζες, τοπικές Αρχές κλπ).
(ιι) Αγοραπωλητήριο έγγραφο δεόντως υπογραμμένο και από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη (πωλητή και αγοραστή).
(ι) Τιμολόγιο πώλησης από τον 1 ο στον 2ο ιδιοκτήτη.
(ι v ) Απόδειξη είσπραξης ποσού από τον 2 ο ιδιοκτήτη.
( v ) Τιμολόγιο/Συμφωνία πώλησης άλλου οχήματος από τον 2 ο ιδιοκτήτη στον 1ο ιδιοκτήτη, στο οποίο να αναφέρεται και η παράδοση του οχήματος για το οποίο υπάρχουν καθυστερημένα τέλη από τον 1 ο στον 2ο ιδιοκτήτη (περιπτώσεις εμπόρων/μεταπωλητών οχημάτων στις οποίες κάποιος αγοράζει όχημα παραδίδοντας το δικό του στα πλαίσια της «πράξης» της συμφωνίας τους).
( v ι) Βεβαίωση από τον 2 ο ιδιοκτήτη (π.χ. έμπορο/μεταπωλητή οχημάτων, μηχανικούς, ισιωτές κλπ) ότι παρέλαβε και έχει ή είχε στην κατοχή του το όχημα από συγκεκριμένη ημερομηνία.
( v ιι) Βεβαίωση από Ασφαλιστική Εταιρεία ότι παρέλαβε όχημα μετά από διευθέτηση με τον ιδιοκτήτη.
( v ιιι) Βεβαίωση από τον ίδιο τον αρχικό ιδιοκτήτη ή/και αντιπρόσωπο του ή/και διαχειριστή της περιουσίας του ότι το όχημα αποξενώθηκε, περιλαμβανομένων και των περιπτώσεων που όχημα παραδόθηκε σε μηχανικό, ισιωτή κλπ χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή έκδοση απόδειξης τιμολογίου κλπ.

Για οχήματα για τα οποία προσκομίζεται οτιδήποτε από τα πιο πάνω, θα διαγράφεται όλο το ποσό της καθυστερημένης οφειλής από την ημέρα αποξένωσης και μετά.

Διευκρινίζεται ότι οποιοδήποτε ποσό που θα παραμείνει και που αφορά τέλη μετά την αποξένωση δεν θα ανακτάται ούτε και θα αποτελεί υποχρέωση του προσώπου που παρουσιάζεται ή δηλώνεται ως νέος κάτοχος του οχήματος, εκτός αν ο νέος κάτοχος ενέγραψε/εγγράψει το όχημα στο όνομα του με μεταβίβαση του οχήματος όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, οπόταν η υποχρέωση του νέου εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη ξεκινά από την ημέρα της μεταβίβασης του οχήματος στο όνομα του.

Διευκρινίζεται επίσης ότι γίνονται αποδεκτά έγγραφα (π.χ. τιμολόγια, αποδείξεις, βεβαιώσεις, επιστολές) με ημερομηνίες μεταγενέστερες της πράξης αποξένωσης.

Διευκρινίζεται επιπρόσθετα ότι, επιστολές που στάληκαν από ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους τους προς το Τμήμα Οδικών Μεταφορών με τις οποίες στάληκαν στο Τμήμα στοιχεία που αναφέρονται στις παραγράφους (ι) μέχρι ( v ιιι) πιο πάνω ισχύουν, οπότε δεν χρειάζεται να αποσταλούν εκ νέου. Για τις περιπτώσεις αυτές ο ιδιοκτήτης ή ο εκπρόσωπος του θα ενημερωθεί σχετικά, το συντομότερο δυνατόν, από την κεντρική υπηρεσία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν υπέβαλαν οποιαδήποτε στοιχεία που αναφέρονται στις παραγράφους (ι) μέχρι ( v ιιι) πιο πάνω μπορούν να τα παραδίδουν στα επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και στα επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, αφού συμπληρωθεί το σχετικό έντυπο με αριθμό ΤΟΜ 176, που επισυνάπτεται στην παρούσα ανακοίνωση. Κατά την παραλαβή, το έντυπο θα σφραγίζεται και θα δίνεται αντίγραφο του στον ιδιοκτήτη, ως απόδειξη παραλαβής του. Στη συνέχεια το συμπληρωμένο έντυπο με αριθμό ΤΟΜ 176 μαζί με τα συνημμένα του θα προωθείται στην κεντρική υπηρεσία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, όπου θα διεκπεραιώνεται η αναγκαία διαδικασία και έλεγχος. Ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται σχετικά, το συντομότερο δυνατόν, από την κεντρική υπηρεσία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, μόνο στην περίπτωση που όλο ή μέρος του οφειλόμενου ποσού δεν θα διαγραφεί.

(γ) Οχήματα που δεν είχαν τεθεί σε κυκλοφορία ή χρησιμοποιήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο
Πρόκειται για περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν σε αυτές που περιγράφονται στις παραγράφους (α) και (β) πιο πάνω. Για τις περιπτώσεις αυτές ο Νόμος με αρ. Ν.189(Ι)/2014 προβλέπει ότι είναι δυνατόν να μην καταβληθούν τα καθυστερημένα τέλη ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν είχε προβεί σε δήλωση ακινητοποίησης του οχήματος του, νοουμένου ότι ο Έφορος Μηχανοκινήτων Οχημάτων ικανοποιηθεί για τούτο. Τις περιπτώσεις αυτές θα τις εξετάζει τριμελής επιτροπή η οποία θα υποβάλλει την εισήγηση της στον Έφορο.
Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζονται με μη τεχνικούς λόγους, όπως –
(ι) το όχημα να ανήκει/ανήκε σε βαριά άρρωστο και δεν κυκλοφορούσε,
(ιι) το όχημα να ανήκει/ανήκε σε θανόντα και μετά το θάνατο του δεν κυκλοφορούσε,
(ιιι) το όχημα να ανήκει/ανήκε σε εταιρεία που διαλύθηκε και δεν κυκλοφορούσε,
(ιv) το όχημα (π.χ. φορτηγό ή λεωφορείο) να μην είχε Άδεια Οδικής Χρήσης (ΑΟΧ) και δεν κυκλοφορούσε, αφού η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει την κυκλοφορία οχήματος δημόσιας χρήσης χωρίς ΑΟΧ,
(v) το όχημα να ήταν με οποιοδήποτε τρόπο ακινητοποιημένο σε συγκεκριμένο χώρο και δεν κυκλοφορούσε.

Όποιος επιθυμεί να εξεταστεί αίτημα του για συμπερίληψη της υπόθεσης του οχήματος του στην κατηγορία αυτή, θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα του με επιστολή, προς τον Διευθυντή Τμήματος Οδικών Μεταφορών, στην οποία να επισυνάπτει όσα στοιχεία έχει στη διάθεση του προς υποστήριξη του αιτήματος του.

Διευκρινίζεται ότι, επιστολές που στάληκαν από ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους τους προς το Τμήμα Οδικών Μεταφορών με τις οποίες ενημερώθηκε το Τμήμα για περιπτώσεις που αναφέρονται στις παραγράφους (ι) μέχρι ( v ) πιο πάνω ισχύουν, οπότε δεν χρειάζεται να αποσταλούν εκ νέου. Για τις περιπτώσεις αυτές ο ιδιοκτήτης ή ο εκπρόσωπος του θα ενημερωθεί σχετικά, το συντομότερο δυνατό, από την κεντρική υπηρεσία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν υπέβαλαν αίτημα για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στις παραγράφους (ι) μέχρι ( v ι) πιο πάνω μπορούν να παραδίδουν τις επιστολές τους στα επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και στα επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών. Κατά την παραλαβή, η επιστολή θα σφραγίζεται και θα δίνεται αντίγραφο της στον ιδιοκτήτη, ως απόδειξη παραλαβής της. Στη συνέχεια η επιστολή θα προωθείται στην κεντρική υπηρεσία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, όπου θα διεκπεραιώνεται η αναγκαία διαδικασία και έλεγχος. Ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται σχετικά, το συντομότερο δυνατόν, από την κεντρική υπηρεσία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, μόνο στην περίπτωση που όλο ή μέρος του οφειλόμενου ποσού δεν θα διαγραφεί.