Η Σ. Κυριακίδου πέτυχε  σημαντικές τροπολογίες για την Κύπρο

 Εξαιρετικά σημαντικές τροπολογίες για την Κύπρο πέτυχε η επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Στέλλα Κυριακίδου, σε Προσχέδιο Ψηφίσματος και Σύστασης για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των εκτοπισμένων ατόμων στην Ευρώπη, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Προσχέδιο Ψηφίσματος εγκρίθηκε χθες στο Αμμάν της Ιορδανίας, στο πλαίσιο εργασιών της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της Συνέλευσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως σημειώνεται, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων εκτοπισμένων συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής θα αποκατασταθούν μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Αναφέρθηκε επίσης στις παραβιάσεις, εκ μέρους της Τουρκίας των θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων της Κύπρου.

Σειρά τροπολογιών, που υπέβαλε στη συνέχεια η κα Κυριακίδου, έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από τα μέλη της Επιτροπής.

Ειδικότερα, από το Ψήφισμα απαλείφθηκε πρόνοια που αφορούσε στη λειτουργία της Επιτροπής Αποζημιώσεων ως αποτελεσματικού μηχανισμού αποκατάστασης των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων.

Η κ. Κυριακίδου επεσήμανε ακόμα ότι οι εκτοπισμένοι της τουρκικής εισβολής εμποδίζονται, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, να επιστρέψουν στις περιουσίες και πατρογονικές τους εστίες, αλλά και από την ειρηνική τους απόλαυση, κατά παράβαση των σχετικών Συμβάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπογράμμισε δε ότι η πλήρης αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τον τόπο και το λαό.

Η κ. Κυριακίδου εξήγησε, εξάλλου, ότι αναφορές που εμπεριέχονται στο προκαταρτικό Ψήφισμα και Σύσταση για την Κύπρο και που αφορούν στην προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, όπως, μεταξύ άλλων, η στήριξη του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και η υποχρέωση της Τουρκίας να παράσχει όλες τις πληροφορίες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, η ολοκλήρωση της αποναρκοθέτησης στη νεκρή ζώνη, είναι όλα μέτρα που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, πλην όμως δεν αίρουν τα τετελεσμένα και την παρανομία της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Πηγή:κυπε