Σ. Μαλάς: «Θα λειτουργήσω ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων… μας ενώνει η Κύπρος και όχι τα αξιώματα» (Βίντεο)

Με μηνύματα προς την κοινωνία ότι θα λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων για το αύριο της Κύπρου μας και όχι για τα αξιώματα και με έκκληση ο λαός να τον εμπιστευθεί, κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σταύρος Μαλάς.


Έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο συνοδευόμενος από την οικογένειά του, την ηγετική πυραμίδα του εκλογικού του επιτελείου αλλά και πολλά και κορυφαία στελέχη του ΑΚΕΛ, με τον Γενικό του Γραμματέα, τον τέως Βουλευτή Νίκο Κατσουρίδη, πρώην Υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους στη διακυβέρνηση Χριστόφια, τον πρώην ΚΕ Μιχάλη Παπαπέτρου, τον πρώην Υπουργό Σωτήρη Φλουρέντζο και πολλούς άλλους ανένταχτους πολίτες.

Την υποψηφιότητα Μαλά πρότεινε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μαλάς ευχαρίστησε τον κ. Βασιλείου, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, όλη την ηγεσία και κορυφαία στελέχη του κόμματος αλλά και τους ανένταχτους συμπολίτες μας «οι οποίοι είναι σήμερα μαζί μας και συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα μας προς μια νέα κατεύθυνση».

Είπε πως η επόμενη πενταετία θα είναι μια πενταετία κορυφαίων πολιτικών αποφάσεων, μια πενταετία που θα διαχειριστούμε το Κυπριακό, τον επανασχεδιασμό της οικονομίας και την επούλωση των πληγών που μας άφησε η κρίση, να επανασχεδιάσουμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό, και να δώσουμε στίγματα αν θέλουμε καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής.

«Πρώτιστο μέλημά μου είναι η σύντομη επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού. Κατανοώ ότι υπάρχουν επιμέρους συζητήσεις και ανησυχίες από μέρους των συμπολιτών μας, αλλά όσο συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις ανησυχίες με επικίνδυνες προσεγγίσεις και σχοινοβασίες, τότε αυτό που θα καταφέρουμε είναι να στείλουμε το Κυπριακό και την επίλυσή του σε βάθος χρόνου και κατά την άποψή μου αυτά που μας ανησυχούν σήμερα δεν θα είναι πλέον στο τραπέζι, γιατί η ντε φάκτο διχοτόμηση της χώρας μας θα δημιουργήσει τέτοια τετελεσμένα που δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για βιώσιμη και λειτουργική λύση», σημείωσε.

Ο κ. Μαλάς είπε πως δεν θα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας, γιατί η οικονομία και η ανάπτυξη της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και με την επίλυση του Κυπριακού.

Μεγάλη πρόκληση, πρόσθεσε, είναι να επουλώσει της πληγές που αφήνει πίσω της μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανεργία ειδικά στους νέους, η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μετά την απορρύθμιση που επέφερε η παρούσα διακυβέρνηση, η εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, η στήριξη της υπαίθρου και πολλά άλλα.

«Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν, ιδιαίτερα πως θα βαδίσουμε και ειδικότερα να δούμε και λίγο την ιστορία της οικονομίας, τα τελευταία 25 χρόνια μας έχουν διδάξει ότι δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε σε συγκυριακές βάσεις, πρέπει να δώσουμε εύρος και διάρκεια και βάθος, η ευρωπαϊκή χώρα να κινηθεί με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση. Να επενδύσουμε στον άνθρωπο, στη δημιουργικότητα και ικανότητα, στην επιστημοσύνη, την καινοτομία και την έρευνα και όλους τους τομείς», ανέφερε.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι η εξωστρέφεια σε μια οικονομία που εδράζεται κυρίως σε επιστημοσύνη, είναι ο μονόδρομος για να δημιουργήσεις μια κοινωνία με αυτοπεποίθηση που να είναι πολιτικά και κοινωνικά ώριμη, να επιδιώκει και να δέχεται ότι ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας είναι ένδειξη προόδου.

Ανέφερε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις λογικές των αυτοσχεδιασμών, για να δώσουμε όραμα και προοπτική αλλά και να επανασχεδιάσουμε και το στρατηγικό μας σχεδιασμό για τα ενεργειακά.

«Επιβάλλεται ένας ευρύτερος ενεργειακός σχεδιασμός που δεν θα αγγίξει μόνο τη διαχείριση του φυσικού αερίου αλλά και άλλους τομείς όπως ο ηλεκτρισμός , οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και άλλα. Για να τα καταφέρουμε πρέπει να καταπολεμήσουμε ένα μεγάλο σαράκι, που έχει εκτραφεί, και αυτή είναι η διαφθορά και η διαπλοκή και ( η ανάγκη) για σεβασμό στους θεσμούς, για να μπορέσεις όμως να τα καταπολεμήσεις αυτά πρέπει ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση να έχουν την πολιτική προπαίδεια και τη θέληση για να σέβονται τους θεσμούς», είπε.

Ο κ. Μαλάς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ένας Πρόεδρος πρέπει να δέχεται και τον έλεγχο και την κριτική και να περιορίζει την εξουσία του στα πλαίσια που επιβάλλει το Σύνταγμα.

«Να στείλω μήνυμα στην κοινωνία, αφουγκράζομαι τα μηνύματα και τις ανησυχίες της και ότι για μένα είναι μονόδρομος να λειτουργήσω ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, γιατί αυτό που μας ενώνει είναι το αύριο, η Κύπρος μας και όχι τα αξιώματα και θα αξιοποιήσω τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, από όλους τους πολιτικούς χώρους και στρώματα της κοινωνίας και σας καλώ να με εμπιστευθείτε», κατέληξε ο Σταύρος Μαλάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ