Σ. Περδίος: Από ποιες χώρες θα αντλήσει φέτος τουρίστες η Κύπρος

Αισιοδοξία ότι φέτος ο τουρισμός στην Κύπρο θα έχει καλύτερη πορεία σε σύγκριση με πέρσι, εξέφρασε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, προσθέτοντας πως μεταξύ των χωρών που θα αντλήσει επισκέπτες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Αυστρία.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), που πραγματοποιήθηκε σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας, ο κ. Περδίος κλήθηκε να αναφέρει τα αποτελέσματα των επισκέψεων και επαφών που έχει το τελευταίο διάστημα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού με στόχο την προσέλκυση τουριστών.

Αφού ανέφερε ότι εδώ και οκτώ περίπου μήνες «είμαστε στο εξωτερικό και έχουμε πάει τουλάχιστον σε 20 χώρες, μερικές εκ των οποίων είναι βασικές αγορές για την Κύπρο, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία, γιατί θέλαμε να τις προετοιμάσουμε όσο γίνεται για φέτος. Πολλές όμως από αυτές τις αγορές ήταν ανερχόμενες ή καινούργιες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, μια από τις αγορές που είδαμε την περασμένη εβδομάδα και ένα καλό παράδειγμα αγοράς που τώρα ανοίγει για την Κύπρο και έχει πάρα πολλές προοπτικές».

Πρόσθεσε πως «από αυτόν τον μαραθώνιο επισκέψεων που κάναμε φαίνεται ότι όλες οι αγορές, με εξαίρεση μόνο τη Ρωσία και την Ουκρανία, θα πάνε καλύτερα από το 2021 και ορισμένες από αυτές όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο το Ισραήλ και η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Αυστρία θα πάνε πολύ καλύτερα από το 2021. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι ο κοινός στόχος όλων μας στον τουρισμό, να πάμε δηλαδή καλύτερα από το 2021 είναι εφικτός» είπε και σημείωσε πως «μόλις επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πάμε για ό,τι καλύτερο μπορούμε για φέτος».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο «είναι δεδομένο ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες των αφίξεων από την Ρωσία και την Ουκρανία δεν αναπληρώνονται μέσα σε κάποιες εβδομάδες, ωστόσο υπάρχει μια μαγιά από αγορές στις οποίες δουλέψαμε όλοι από κοινού εδώ και τρία χρόνια και έχουν ξεκινήσει να φέρνουν αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος για το παόν και το μέλλον του τουρισμού μας» ανέφερε και εξήγησε πως η αισιοδοξία του πηγάζει από το γεγονός ότι «βλέπω την δουλειά που γίνεται, βλέπω τις αναβαθμίσεις και με συνοδοιπόρους ανθρώπους και Συνδέσμους όπως είναι ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ, δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι».

Ερωτηθείς για την ονοματοδοσία ενός αεροσκάφους της εταιρείας TUI σε «Larnaca», ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε πως η ενέργεια αυτή έχει γίνει από τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία σε όλους τους προορισμούς της, δηλαδή «έχει βαφτίσει αρκετά αεροσκάφη. Είναι μια καλή στρατηγική διότι δείχνει τη σχέση που έχει η εταιρεία με τους διάφορους προορισμούς, αυτό έγινε και στην Κύπρο και μας δίνει δύναμη το γεγονός πως ένας τόσο μεγάλος οργανωτής ταξιδιών δίνει σημασία σε κάτι τέτοιο».

Σημείωσε πως αυτή η ενέργεια της εταιρείας «ίσως για κάποιους να φαίνεται μια λεπτομέρεια, αλλά εμείς νιώθουμε ότι αυτός ο κολοσσός φέτος θα μας στηρίξει παρά πολύ, όχι μόνο από την βρετανική αγορά στην οποία είναι παρά πολύ δυνατός, αλλά και από άλλες όπως είναι η Πολωνία, η Γερμανία και γιατί όχι στο μέλλον και η Γαλλία».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Περδίος ανέφερε ότι σήμερα παρευρέθηκε σε διάσκεψη Τύπου της Finnair, του κρατικού αερομεταφορέα της Φινλανδίας «ο οποίος ξεκινά και πάλι μετά από αρκετά χρόνια, απ’ ευθείας πτήσεις μεταξύ Ελσίνκι και Κύπρου.  Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη» σημείωσε και εξήγησε ότι «η φινλανδική αγορά είναι μια παρά πολύ καλή αγορά και μια αγορά την οποία πρέπει να επαναφέρουμε στην Κύπρο, αφού τις τελευταίες δεκαετίες έχουν μειωθεί παρά πολύ οι αριθμοί της».

Η μείωση των αριθμών από τη συγκεκριμένη αγορά συνέχισε ο Υφυπουργός Τουρισμού «είναι κρίμα διότι κάποτε είχαμε στην Κύπρο σχεδόν 200 χιλιάδες Φινλανδούς. Τα πράγματα σίγουρα έχουν αλλάξει από τότε και το ευτύχημα για εμάς είναι το ότι η νεολαία, όχι μόνο της Φινλανδίας αλλά και των Σκανδιναβικών χωρών, ταξιδεύει πολύ περισσότερο από τις παλαιότερες γενιές».

Έχουμε συνέχισε «μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ως Υφυπουργείο Τουρισμού και ως Κύπρος να μπούμε ξανά σε αυτές τις αγορές με νέο τρόπο μάρκετινγκ, νέο τρόπο προβολής και νέα ταυτότητα. Από αυτό τον μαραθώνιο των τελευταίων 8 μηνών επικρατεί παντού ενθουσιασμός για τη νέα ταυτότητα της Κύπρου για τα νέα προϊόντα που έχουμε εισάγει» είπε και πρόσθεσε ότι «τώρα δουλειά όλων μας να αποδείξουμε πως αυτά δεν είναι μόνο λόγια, αλλά θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν και τον πελάτη, όταν επισκεφθεί την Κύπρο».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στον ΠΑΣΥΔΙΞΕ και είπε πως «έχει αποδείξει την τελευταία τριετία ότι είναι από τους πιο ώριμα σκεπτόμενους αλλά και ευέλικτους Συνδέσμους στον τουρισμό της χώρας μας. Είναι ένας Σύνδεσμος που προβληματίζεται, που σκέφτεται, που παρουσιάζει ιδέες οι οποίες δεν είναι ιδέες θερινής νυκτός» και έδωσε παράδειγμα τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά για τα οποία η πρώτη νύξη για την συγκεκριμένη δράση του υφυπουργείου Τουρισμού, έγινε από τον ΠΑΣΥΔΙΞΕ.

Ανέφερε επίσης ότι «είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε συνοδοιπόρους που όχι μόνο να φέρνουν απόψεις αλλά και που είναι υλοποιήσιμες. Ακόμα ο Σύνδεσμος είναι σε όλες τις Επιτροπές Κρίσεως που αφορούν τον τουρισμό, στην Επιτροπή της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, ενώ ήταν εμπλεκόμενος και στον καταρτισμό της Εθνικής Στρατηγικής καθώς και στην Επιτροπή Φιλοξενίας» είπε και σημείωσε πως «θεωρούμε ότι είναι ένας από τους βασικότερους Συνδέσμους και συνεργάτες μας, όχι μόνο σε περιόδους κρίσεως αλλά και για την ανάπτυξη του προγράμματος του Υφυπουργείου του τουρισμού των ειδικών προϊόντων σήμερα και για τα επόμενα χρόνια».

πηγή: InBusiness News