S&P: “Η καθυστέρηση μνημονίου φέρνει κυπριακή χρεοκοπία”

Αυτό συνέβη λόγω των προβλημάτων κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Κυβέρνησης, αλλά και της καθυστέρησης της οριστικής συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης από την Τρόικα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, όπως αναφέρει.


Διαβάστε επίσης πότε θα έρθει η οικονομική βοήθεια στην Κύπρο σύμφωνα με το ΔΝΤ και ποιες είναι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.


Πρόκειται για την τρίτη υποβάθμιση από τους S&P από τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον οίκο, η  υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το αξιόχρεο της Κύπρου έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την τελευταία υποβάθμιση στις 17 Οκτωβρίου, καθώς οι χρηματοδοτικές πιέσεις έχουν ενταθεί και η αβεβαιότητα για τους όρους της όποιας επίσημης στήριξης παραμένει ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013″.

“Με τις χρηματοδοτικές επιλογές της Κυβέρνησης περιορίζονται ολοένα και περισσότερο και σε συνδυασμό με αυτό που εμείς θεωρούμε ως διστακτική στάση των εταίρων της Κύπρου στην Ευρωζώνη να επωμιστούν το κόστος μιας έντονης τραπεζικής κρίσης, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι σημαντικός και αυξάνεται”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος.

Ο S&P`s αναφέρεται επίσης στις εκτεταμένες, όπως τις χαρακτηρίζει, περικοπές στις κρατικές δαπάνες που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, για να σημειώσει ότι “οι παραδοχές του προϋπολογισμού για τα κρατικά έσοδα ενδεχομένως να είναι πολύ αισιόδοξες, δεδομένου του χειρότερου σεναρίου στις προβλέψεις μας ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5%”.

Επίσης, ο οίκος αναφέρεται στον δανεισμό της Κυβέρνησης από τους ημικρατικούς οργανισμούς, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτοί θα μπορέσουν να παράσχουν περαιτέρω χρήματα ή αν θα ανανεώσουν τον υφιστάμενο δανεισμό αν δεν υπογραφεί Μνημόνιο συναντίληψης με την Τρόικα μέχρι τον Μάρτιο.

“Κατά τη δική μας άποψη, το κρίσιμο ερώτημα για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η κεφαλαιακή στήριξη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, η αξία του οποίου ανέρχεται στα €95 δις (530% του ΑΕΠ σε σχέση με τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών, περιλαμβανομένου των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό) παραμένει αναπάντητο”, αναφέρει ο οίκος.

Ο S&P`s διαβλέπει μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας το 2013, αν η επίσημη στήριξη δεν είναι άμεση, αφήνοντας στις κυπριακές Αρχές λίγες επιλογές πέραν της αναδιάρθρωσης (κούρεμα) των χρηματοδοτικών της υποχρεώσεών, ή εάν ο οίκος θεωρήσει ότι η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος στήριξης.

Τέλος, ο οίκος θεωρεί ότι η αξιολόγηση μπορεί να σταθεροποιηθεί αν ένα πρόγραμμα στήριξης συμφωνηθεί γρήγορα και αν οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη, του κυβερνητικού χρέους και των αναγκών χρηματοδότησης από το εξωτερικό αρχίσουν να σταθεροποιούνται.

Πηγή: ΚΥΠΕ