SafePass: Ομαλοποιείται η κατάσταση σε εστίαση/υπεραγορές αλλά…

To safe pass είναι αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας καθώς η χρήση του ως μέτρο αναχαίτισης του κορωνοϊού είναι πλέον καθολική από την 21η Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα και την ευθύνη ελέγχου του έχουν οι ιδιοκτήτες η εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των επιχειρήσεων ή η Αστυνομία.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση για το κοινό καλό, όπως επισημαίνει κατά καιρούς, εντούτοις έχουν προκληθεί εντάσεις και διαφωνίες σχετικά με την προσκόμιση του, ειδικά για τις υπεραγορές, τα κέντρα αναψυχής και άλλα σημεία στα οποία παρατηρείται συγχρωτισμός.

Υπεραγορές: Η μείωση του τζίρου και οι εντάσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, ανέφερε ότι από τα κυριότερα προβλήματα που προέκυψαν από το συγκεκριμένο μέτρο, είναι εντάσεις μεταξύ πελατών και υπευθύνων στα καταστήματα, που επιθυμώντας να μπουν σε υπεραγορές  χωρίς να επιδείξουν το safepass, έρχονταν σε αντιπαράθεση. Τέτοια περιστατικά έχουν μειωθεί όπως ανέφερε, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς.

Το πρόβλημα που επηρεάζει οικονομικά τις επιχειρήσεις αυτές και εξακολουθεί να υφίσταται, όπως σημείωσε στην Brief, είναι το κόστος που επωμίζεται η κάθε υπεραγορά για την εργοδότηση ατόμου ειδικά για τον έλεγχο του safepass των καταναλωτών.

Κατά τον κ. Χατζηαδάμου, εξαιτίας του safepass που είναι υποχρεωτικό από κάποιες επιχειρήσεις, έχει επίσης παρατηρηθεί  μειωμένη σε αυτές,  με φυσικό επακόλουθο και την μείωση του τζίρου τους.

Αμφίβολο ποια κέντρα αναψυχής θα αντέξουν μέχρι τον Σεπτέμβριο

Για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στον τομέα των κέντρων αναψυχής , ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης σημείωσε ότι αν και τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί σχετικά με τη διαδικασία για επίδειξη του safepass την ίδια ώρα παραμένουν τα προβλήματα με την προσέλευση του κόσμου στους χώρους αναψυχής.

Αυτό που τόνισε ο κ. Λεβέντης είναι ότι ενώ οι εμβολιασμοί αυξάνονται, τα κρούσματα παραμένουν υψηλά. «Εξακολουθούμε να διατηρούμε τη θέση μας ότι αυτή η πρόνοια εφαρμόζεται με λάθος τρόπο» σημείωσε.

Ο κ. Λεβέντης συνέχισε αναφέροντας ότι, φαίνεται ότι τα κρούσματα διαφεύγουν και κυκλοφορούν ανάμεσα μας, με πλαστά safepass ή αποδεικτικά εμβολιασμών και ενώ οι υπεύθυνοι στα κέντρα αναψυχής  ακολουθούν τις οδηγίες και ζητούν την επίδειξη τους, την ίδια ώρα δεν τους έχει επεξηγηθεί πώς να γίνεται αυτός ο έλεγχος.

Οι επιχειρήσεις σημειώνει ο κ. Λεβέντης βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, αναφερόμενος σε ακόμη ένα πρόβλημα που παρατηρείται με τις επιχειρήσεις, σχετικά με τις εξώσεις., «θα έπρεπε να σταματήσει, είναι ανήθικο, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας για παράδειγμα,  πως ένα τραπεζικό ίδρυμα ζητεί την έξωση σε επιχείρηση η οποία κτυπήθηκε και από την πανδημία και παρέμεινε κλειστή λόγω έργων που γίνονταν στον Δήμο που ανήκει.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «είναι άγνωστο πως θα μας βρει ο Σεπτέμβρης καθώς πολλοί ιδιοκτήτες αμφιβάλουν για το αν θα μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις τους».

SafePass – Rapid test

Θυμίζουμε ότι safe pass σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας  είναι, 1/ το πιστοποιητικό εμβολιασμού, 2/ η αρνητική μοριακή εξέταση κορονοϊού pcr ή αρνητικό rapid test με ισχύ 72 ωρών. 3/ Αποδεικτικό ότι νόσησες τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες.

Επίσης, σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα το Υπουργείου Υγείας τα rapid test είναι δωρεάν από 1/8 μόνο για 6 ομάδες πληθυσμού ενώ όσοι δεν θεωρούνται δικαιούχοι μπορούν να προσέλθουν σε φαρμακείο ή κάποιο εργαστήρι για να κάνουν τη εξέταση αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το κόστος.

Σε ό,τι αφορά την ανώτατη τιμή χρέωσης των rapid test για όσους δε θα είναι δικαιούνται δωρεάν, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2021, καθορίστηκε στα 10 ευρώ.

πηγή: BRIEF