Σχέδιο Φωτοβαλταϊκά για Όλους: δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας

Της Αλεξίας Καφετζή

Το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους όπως έχει δημοσιευθεί από το Υπουργείο δυστυχώς απέχει πολύ από τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο ΠτΔ εξήγγειλε την αύξηση των κονδυλιών που αξιοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά από το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους θα επιδοτηθούν μόνο 2000 οικίες. Αριθμός που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στις ανάγκες της κοινωνίας. Να σημειώσουμε ότι μόνο το 2023 αιτήθηκαν χορηγίας περίπου 18000 οικίες. Ταυτόχρονα η απουσία πλαφόν στο κόστος εγκατάστασης θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες, αποτυγχάνει ακόμη μια φορά να δώσει λύση σε ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Υπάρχει ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών στον τομέα της ενέργειας, καθώς και η αξιοποίηση του 50% των εσόδων από την δημοπράτηση ρύπων αποδεικνύονται επίκαιρες και αναγκαίες.

Καλούμε την Κυβέρνηση να  μελετήσει σοβαρά τις προτάσεις του ΑΚΕΛ. Προτάσεις οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για φωτοβολταϊκά για όλους, καλύπτοντας τις ανάγκες της κοινωνίας και διασφαλίζοντας μειωμένο κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές.