Σε 3 κατευθύνσεις οι ενέργειες της Λευκωσίας, μετά την επίθεση του Ιράν

Τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας, η ανησυχία για μεταναστευτικές ροές και το ενδεχόμενο συμβολής της Κύπρου στη μετακίνηση ξένων υπηκόοων μέσω του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ

Προς τρεις κατευθύνσεις στρέφονται πλέον οι ενέργειες της Κυπριακής Δημκρατίας, μετά την επίθεση του Ιράν κατα του Ισραήλ τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσωπου, Γιάννη Αντωνίου, στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

Το πρώτο σημείο, το οποιο αφορά την πολιτική και διπλωματική πτυχή των εξελίξεων, είναι το να δει η κυβέρνηση πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Το δεύτερο πεδίο, στο οποίο κινείται η Λευκωσία, είναι το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας, δηλαδή πόσο επηρεάζει η επίθεση τη χώρα και σε ποιο βαθμό.

«Το τρίτο σημείο που μας ενδιαφέρει, είναι οι μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές, που ενδεχομένως να αυξηθούν, ένεκα αυτής της κατάστασης. Και βεβαίως το ζήτημα της πιθανής χρήσης της Κύπρου ως διαμετακομιστικού σταθμού για την εκκένωση της περιοχής, από υπηκόους ευρωπαϊκών και άλλων χωρών», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ενέργειες της κυβέρνησης για το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, είπε ότι μετά τη συνεδρίαση που είχε την Κυριακή το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αποφασίστηκε η επιτήρηση χώρων υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι πρεσβείες ή χώροι ιδιωτικών συμφερόντων, κατά κύριο λόγο εκεί που υπάρχουν εβραϊκά συμφέροντα, αλλά και σε άλλους χώρους αραβικών συμφερόντων. Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα λαμβάνονται πολλά άλλα μέτρα, σε πολλά επίπεδα και με διακριτικότητα, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλονται οι πολίτες.

«Θεωρούμε ότι τη δεδομένη στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση αυτής της έντασης το επόμενο διαστημα. Αυτές είναι οι ενδείξεις που υπάρχουν, προς το παρόν, τουλάχιστον», συμπλήρωσε.

Σε ετοιμότητα για το ΕΣΤΙΑ

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συμβολής της Κύπρου στη μετακίνηση ξένων υπηκόων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ετοιμότητα των αρμόδιων αρχών. «Υπάρχει το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο εύρος, με μεγάλη ένταση και μεγάλους αριθμούς, τόσο πρόσφατα, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά και παλαιότερα, όταν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στο Σουδάν», εξήγησε.

Μέχρι χθες, είπε, δεν ζητήθηκε από την Κύπρο να ενεργοποιήσει το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, αλλά, εάν υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, τότε αναμένεται, πρόσθεσε, να υπάρξουν αυτά τα αιτήματα από ξένες χώρες.

Σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, ο κ. Αντωνίου στάθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Λευκωσία για επανεξέτασης του καθεστώτος της Συρίας και για οικονομική ενίσχυση του Λιβάνου από την ΕΕ.

 

Ο βρετανός ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον Κ. Κόμπο

Δεδομένου ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ενεπλάκησαν στην αποτροπή της επίθεσης του Ιράν, ο κ. Αντωνίου ρωτήθηκε εάν σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει επικοινωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να έχει μία εικόνα η πρώτη. Απάντησε ότι η επικοινωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι θεσμοθετημένη, τονίζοντας ότι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Κόμπο λίγο πριν την έναρξη των επιχειρήσεων, για να τον ενημερώσει. «Αντιλαμβάνεστε ότι οι επιχειρήσεις των Βρετανών δεν τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται μία επικοινωνία σε επίπεδο ενημέρωσης. Μας ενημ΄ρωσαν, δηλαδή, σε πραγματικό χρόνο, ότι οι επιχειρήσεις ήταν ήδη προς υλοποίηση», συμπλήρωσε.

πηγή: kathimerini.com.cy