Σε αναμονή ερευνών για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τραπεζιτών

Υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα με βεβαιότητα, προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες που διενεργούνται από την Κεντρική Τράπεζα, την Pimco και την Alvarez and Marshal.


 Διαβάστε επίσης, “Απατεώνες παραμονεύουν στο κινητό σας” και “Η μέρα που δεν έγινε κανένα έγκλημα“.


Ο κ. Κληρίδης είπε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα να ασκηθούν διώξεις και για τις περιπτώσεις όπου παραχωρήθηκαν δάνεια με χαριστικούς όρους, εφόσον αποδεικνύεται ότι υπάρχει διαπλοκή μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και του δανειολήπτη.

Ερωτηθείς κατά πόσον προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα “golden boys” – αυτούς που διοικούσαν το τραπεζικό σύστημα κατά την επίμαχη περίοδο 2009-2011, ο Πέτρος Κληρίδης είπε ότι «είναι ένα ενδεχόμενο να υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το οποίο είναι πρόωρο κάποιος να πει με βεβαιότητα. Πιθανότητα υπάρχει, αλλά για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει αυτή η εύλογη υποψία, θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες οι οποίες γίνονται, τόσο από την ΚΤ, όσο και από την Pimco και την Alvarez and Marshal, ώστε να δούμε πώς καταλήγουν σε αυτά τα συμπεράσματα και μέσα από αυτά αν προκύπτουν εύλογες υπόνοιες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων».

«Αν προκύπτουν αυτές οι υπόνοιες τότε ναι, θα δοθούν οδηγίες προς την Αστυνομία να προχωρήσει σε ποινικές ανακρίσεις με προοπτική τη δίωξη των ενεχομένων για τα πιθανά αδικήματα που διέπραξαν», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν αυτό ισχύει και για πρόσωπα τα οποία φέρονται να έχουν πάρει δάνεια με χαριστικούς όρους, ο κ. Κληρίδης απάντησε ότι αν έχουν παραχωρηθεί δάνεια με χαριστικούς όρους και προκύπτει ενδεχόμενο διαπλοκής μεταξύ των προσώπων αυτών και του τραπεζικού συστήματος, τότε ενδεχομένως να υπάρξουν διώξεις.

«Αλλά με το να δοθεί απλώς ένα χαριστικό δάνειο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι είναι και αξιόποινη πράξη. Υπάρχει ενδεχόμενα το ηθικό στοιχείο. Αν όμως από αυτή τη χαριστική παροχή προκύπτει ότι υπάρχει μία σχέση διαπλοκής μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και του προσώπου που το έλαβε με τη μορφή ανταλλαγής ωφελημάτων του ενός προς τον άλλο, τότε ναι υπάρχει πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων», υπέδειξε.

Ο κ. Κληρίδης κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις σχέσεις κομμάτων με εταιρείες που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τράπεζες. Απάντησε ότι «είναι αδιάφορο αν είναι εταιρείες ή πρόσωπα. Αν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην ποινικό αδίκημα, παρόλο που μπορεί να υπάρχει θέμα σε σχέση με το ηθικό στοιχείο».

Ο Γενικός Εισαγγελέας μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Φιλοξενία μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους των σημερινών εργασιών της 39ης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαστικής Συνεργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ