Σε απόγνωση οι μονογονεϊκές οικογένειες

Την επαναφορά της αρμοδιότητας παροχής του επιδόματος μονογονιού στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείου Εργασίας αξίωσε σήμερα (6/07) στο πλαίσιο διαμαρτυρίας της έξω από τη Βουλή, ομάδα μονογονιών, με αφορμή τη σημερινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών.

Ο δύο Επιτροπές συνήλθαν εκτάκτως για να εξετάσουν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τη μεταφορά της αρμοδιότητας παροχής του επιδόματος μονογονιού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στην Υπηρεσία Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών, και τις αλλαγές στα κριτήρια και τον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος.

Οι μονογονιοί δήλωσαν ότι η αλλαγή στη νομοθεσία έχει οδηγήσει πολλές μονογονεϊκές οικογένειες στην πείνα, κατήγγειλαν ότι υπάρχουν παιδιά που στερούνται βασικών ειδών διατροφής, όπως γάλα και ψωμί, και ότι από κάποιες οικογένειες οι τράπεζες έχουν κατασχέσει σπίτια και αυτοκίνητα, και ζήτησαν να ισχύσει η προηγούμενη νομοθεσία μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν  από τη μεταφορά της αρμοδιότητας καταβολής του επιδόματος μονογονιού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στην Υπηρεσία Χορηγιών και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος.

Η ίδια η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, παραδέχτηκε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Οικονομικών ότι παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κατά τη διαδικασία μεταφοράς από τη μια Υπηρεσία στην άλλη.

«Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο τώρα που έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα, έχουμε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις με στόχο να μην αφήσουμε καμία οικογένεια εκτεθειμένη», διαβεβαίωσε.

Όπως ανέφερε ήδη έχει καταβληθεί το δημόσιο βοήθημα για εκείνες τις οικογένειες οι οποίες εξακολουθούν και παραμένουν λήπτες δημοσίου βοηθήματος, ενώ για εκείνες τις οικογένειες που με την εφαρμογή του νέου νόμου παύουν να έχουν την ιδιότητα του λήπτη δημοσίου βοηθήματος, αλλά λόγω αυτής τους της προηγούμενης ιδιότητας είχαν κάποια πρόσθετα ωφελήματα που απέρρεαν από το νόμο,  θα ετοιμαστούν μέχρι τις 15 Ιουλίου ονομαστικοί κατάλογοι με στόχο να τύχουν στήριξης αυτές οι οικογένειες, μέσα από άλλα κονδύλια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Άρα, σύμφωνα με την Υπουργό, δεν θα απολέσουν  αυτά τα οποία έπαιρναν με βάση την προηγούμενη ιδιότητά τους.

Υπογράμμισε ότι η αλλαγή που έγινε ώστε οι μονογονεϊκές οικογένειες να στηρίζονται, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που υπάρχουν στον νόμο περί επιδόματος τέκνου, με πρόσθετο μηνιαίο επίδομα τέκνου για αυτή τους την ιδιότητα «είναι μια πολιτική που εξορθολογίζει τη νομοθεσία για το επίδομα τέκνου».

«Υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και ήδη το Υπουργείο σε ό,τι αφορά τα δικά του δεδομένα, προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες έτσι που να μην αφήσουμε οικογένειες να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις» ανέφερε.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «το Υπουργείο Εργασίας μαζί με την Υπηρεσία Χορηγιών έχουν εργαστεί πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια η εφαρμογή του νέου νόμου περί επιδόματος τέκνου σε ό,τι αφορά τις μονογονεϊκές οικογένειες και η αλλαγή του νόμου περί δημοσίων βοηθημάτων να δημιουργήσει τα λιγότερα δυνατά προβλήματα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι ζήτησε από τα δύο Υπουργεία, όπως το αργότερο μέχρι την Τρίτη το πρωί καταθέσουν γραπτώς τους τρόπους με τους οποίους στοχεύουν να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. 

Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως παρά τη γραπτή δέσμευση και των δύο Υπουργείων που υπήρχε ενώπιον της Βουλής ότι θα γίνει η μετάβαση της αρμοδιότητας ομαλά και χωρίς να προκληθούν προβλήματα, έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση σε πολλές μονογονεϊκές οικογένειες.

Εάν χρειάζεται και υπάρχει δυνατότητα θα προχωρήσουμε και σε τροποποίηση του νόμου, είπε διατυπώνοντας την ελπίδα ότι τα πλείστα από τα προβλήματα που προέκυψαν θα αντιμετωπισθούν χωρίς να χρειαστεί τροποποίηση του νόμου.

Διατύπωσε επίσης την ετοιμότητα της Βουλής εάν καταστεί δυνατό να τροποποίηση το νόμο, με πρόταση νόμου, αφού εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Υπουργός Εργασίας ζήτησε ποσό ενός εκατομμυρίου για να μπορέσει να παρασχεθεί βοήθεια σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα, ο κ. Φακοντής είπε πως η Υπουργός αναφέρθηκε σε περιπτώσεις στις οποίες προκλήθηκε πρόβλημα με το νέο νόμο και την αλλαγή του ορίου ηλικίας και την πρόνοια για τους φοιτητές.

Πρόσθεσε ότι για τις 700 περίπου περιπτώσεις στις οποίες αποδεδειγμένα δεν υπάρχει κανένα εισόδημα, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην καταβολή του 50% του επιδόματος που δικαιούνται και μέχρι το τέλος Ιουλίου θα εξετάσουν άλλες 1000 περιπτώσεις, οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί για να πάρουν το επίδομα του μονογονιού.

Την επαναφορά του επιδόματος μονογονιού αξιώνουν και οι Βουλευτές 

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου αναφέροντας ότι  «με τη ψήφιση του νόμου παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα σε σχέση με τις μονογονεϊκές οικογένειες που είναι ταυτόχρονα και λήπτες δημοσίου βοηθήματος», πρόσθεσε πως θα πρέπει να διαφοροποιηθούν αν είναι δυνατόν τα κριτήρια για τους μονογονιούς σε σχέση με το επίδομα τέκνου.

Από πλευράς της η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως με την προηγούμενη νομοθεσία 6.200 οικογένειες έπαιρναν επιδόματα από το τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών, εκ των οποίων 2.500 μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί , ενώ 1.900  οικογένειες φαίνεται να μην πληρούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας για να λαμβάνουν το επίδομα μονογονιού και να λαμβάνουν και δημόσιο βοήθημα.

Διευκρίνισε ότι όπως έχει λεχθεί αυτές οι 1.900 οικογένειες που λάμβαναν επίδομα μονογονιού, είτε επίδομα μονογονιού και δημόσιο βοήθημα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας.

«Καλέσαμε το Υπουργείο Εργασίας  να βρει τρόπο να πληρωθούν αυτές οι οικογένειες και εάν στην πορεία διαφανεί ότι κάποιες οικογένειες πήραν επίδομα χωρίς να το δικαιούνται, τότε το επίδομα να αποκοπεί» συνέχισε.

Για τρομακτικά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσουν οι μονογονεϊκές οικογένειες έκανε λόγο ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Απαιτώ, είπε, ως μόνη λύση την επαναφορά του προηγούμενου συστήματος «που είναι πιο ανθρώπινο, πιο κοινωνικά δίκαιο και μπορεί να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανάγκες μιας σημαντικής κατηγορίας ανθρώπων».

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης, η Υπουργός  αρνήθηκε ξεκάθαρα την πρόταση αυτή.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Περδίκη η Υπουργός Εργασίας «είπε ότι κάποια πράγματα μπορούν να διορθωθούν ενδιάμεσα, κατά την άποψή μου, κατά ένα πολιτικά απαράδεκτο τρόπο: δηλαδή θα έρθει στη Βουλή και να ζητήσει αποδέσμευση ενός εκατομμυρίου ευρώ για να διευθετήσει ad hoc, ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό μυρίζει νεποτισμό και κομματική εξυπηρέτηση»

«Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση να διατεθεί σε αυτή την Υπουργό ένα εκατομμύριο για να το μοιράζει εκεί που η ίδια πιστεύει ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα» δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας διατύπωσε τη θέση ότι αυτό που έκανε το Υπουργείο είναι απαράδεκτο και πρέπει να το διορθώσει άμεσα αυθωρεί και παραχρήμα, επαναφέροντας τη διαδικασία ως είχε πριν την τροποποίηση.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις μονογονεϊκές οικογένειες, έξω από τη Βουλή συγκεντρώθηκε και ομάδα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ).  Ο Γαιάδης Γαιάδη, εκπρόσωπος της ομάδας του ΕΛΑΜ, δήλωσε ότι «στη Βουλή έμαθαν όλοι να ψηφίζουν τα επιδόματα για αλλοδαπούς, Τουρκοκύπριους, να παίρνουν τεράστια επιδόματα οι ίδιοι, να παίρνουν αμάξια για την Κυπριακή Προεδρία, αλλά δεν ξέρουν να δίνουν επιδόματα στους συμπατριώτες μας».

«Καλούμε όπως δώσουν επιδόματα στον κόσμο γιατί τα παιδιά μας πεινούν» δήλωσε.