ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ οι ψαράδες στην Πάφο από τις ζημιές της κακοκαιρίας, σκέφτονται για απεργιακά μέτρα

Η κακοκαιρία προκάλεσε μικρές ζημιές στα σκάφη των επαγγελματιών ψαράδων στην Πάφο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Πάφου Παράκτιας Αλιείας, Λεωνίδα Λεωνίδου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λεωνίδου επανέλαβε την αναγκαιότητα δημιουργίας έργων υποδομής στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Ανέφερε πως πριν από καιρό ετοιμάστηκαν κάποια σχέδια τροποποίησης της μπούκας του λιμανιού ( είσοδος – έξοδος σκαφών) από την Αρχή Λιμένων για την ασφάλεια της λιμενολεκάνης από τους ισχυρούς νοτιοανατολικούς ανέμους, ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν υπήρξε τροχοδρόμηση τους γιατί ο περιβάλλοντας χώρος του λιμανιού ανήκει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και λόγω του αρχαιολογικού πλούτου δεν εγκρίθηκαν.

Δυστυχώς, συνέχισε, οι ψαράδες βρίσκονται σε απόγνωση και για αυτό σκέφτονται να κατέλθουν σε απεργιακά μέτρα.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συνδέσμου στην Πάφο μαζί με τους ερασιτέχνες ψαράδες, τους πολυδύναμους αλιείς και τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε να σταλούν επιστολές στους αρμόδιους, όπως στους Υπουργούς Γεωργίας και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, στο Τμήμα Αλιείας, και στους βουλευτές, ώστε να πραγματοποιήσουν και επιτόπια επίσκεψη και να δουν το πρόβλημα.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, στην περίπτωση, συνέχισε ο κ. Λεωνίδου, που εντός των 15 ημερών δεν έχουν απάντηση τότε θα κατέλθουν σε δυναμική διαμαρτυρία.

Αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ελεύθερης πρόσβασης στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου που αντιμετωπίζουν ως επαγγελματίες εδώ και χρόνια, προσθέτοντας πως τώρα θέλουν να τους στερήσουν και το καρνάγιο.

Όπως είπε, τους ενημέρωσε η Αρχή Λιμένων ότι μέχρι τέλη του χρόνου απαγορεύεται να βγάζουν σκάφη στο καρνάγιο για σκοπούς συντήρησης, προσθέτοντας πως ” επιβάλλεται η κατασκευή νέου αλιευτικού καταφυγίου προς εξυπηρέτηση των επαγγελματιών ψαράδων”.

Επίσης οι επαγγελματίες ψαράδες ζητούν την τοποθέτηση καδένας στην λεκάνη για αγκυροβόληση των σκαφών, την κατασκευή χώρων για την πώληση φρέσκου ψαριού απευθείας στον καταναλωτή, την τοποθέτηση καλάθων αχρήστων και βρύσης νερού, κατέληξε.