Σε χαμηλό δεκαετίας η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η χειμερινή περίοδος φυσικού αερίου ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και συνεχίζεται μέχρι το τέλος Μαρτίου

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι στο χαμηλότερο επίπεδο σε τουλάχιστον 10 χρόνια πριν από την κρίσιμη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου των τιμών από ήδη υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με το Reuters σε ευρωπαϊκές χώρες και Βρετανία μαζί, οι χώροι αποθήκευσης είναι σήμερα περίπου 72% γεμάτοι, έναντι 94% την ίδια περίοδο πέρυσι και 85% κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η αποθήκευση αερίου χρησιμοποιείται ως ρυθμιστήςς σε περιόδους μεγάλης ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς.

Τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τώρα – λίγο πριν από το τέλος της φάσης επανατροφοδότησης στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης – προκαλούν ανησυχία, λένε οι παρατηρητές της αγοράς. Η χειμερινή περίοδος φυσικού αερίου, όταν οι τιμές είναι συνήθως υψηλότερες και αποσύρεται περισσότερο φυσικό αέριο για την κάλυψη της ζήτησης, ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και συνεχίζεται μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Αποθέματα

“Προβλέπουμε τα ευρωπαϊκά αποθέματα να είναι περίπου 78% των φυσιολογικών από την 1η Οκτωβρίου όταν φτάσουμε στη χειμερινή περίοδο και ότι η απώλεια αποθεμάτων ενοχλεί την αγορά”, δήλωσε ο Russell Hardy, διευθύνων σύμβουλος της Vitol.

Η αποθήκευση αερίου άδεισα τον περασμένο χειμώνα λόγω της μεγάλης ζήτησης, η οποία επιδεινώθηκε από τη σχετικά αδύναμη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ισχυρή υποκείμενη ζήτηση ενέργειας, δήλωσε στο Reuters ο James Huckstepp, της S&P Global Platts. “Η ζήτηση ενέργειας και φυσικού αερίου ήταν επίσης ισχυρή στην Ασία, η οποία απομακρύνει το LNG από την Ευρώπη.

Αυτό συνδυάστηκε με μια παγκόσμια κρίση προσφοράς και περιορισμένες εγχύσεις αυτό το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τα αποθέματα ρεκόρ να είναι χαμηλά, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο θέρμανσης”, πρόσθεσε. Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στη Βρετανία και στον ολλανδικό κόμβο TTF – την βασική ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου – να φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Συναγερμός

«Υπάρχει ιδιαίτερος συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού ορισμένες μικρότερες εταιρείες κοινής ωφέλειας χρεοκόπησαν λόγω των υψηλότερων τιμών», ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank. Αρκετές μικρές εταιρείες λιανικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που βρίσκονται ανάμεσα σε υποσχέσεις για τιμές ευκαιρίας και την ανάγκη κάλυψης του υψηλού κόστους αγοράς, έχουν καταρρεύσει.

Οι κύριοι ανοδικοί παράγοντες τους τελευταίους δύο μήνες ήταν η διακοπή της προσφοράς της Ρωσίας και τα παγκόσμια ζητήματα υγροποίησης LNG. Η προμήθεια και από τις δύο πηγές θα πρέπει να παραμείνει σχετικά περιορισμένη για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, ανεξάρτητα από τυχόν εκκίνηση του αγωγού Nord Stream 2, δήλωσε ο Huckstepp της S&P Global.

Η ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη θα μπορούσε να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο, αναμένει η S&P Global. Παρόλο που η ρωσική Gazprom έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, τον οποίο μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Gazprom θα χρησιμοποιήσει για τη μεταφορά φυσικού αερίου κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας στη Γερμανία πρέπει ακόμη να εγκρίνει τη συμμόρφωση με τους νόμους των εταιρειών ενέργειας.

Πηγή: Worldenergynews.gr