Σε εγρήγορση οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για τα κρούσματα γρίπης των πτηνών-Λαμβάνονται μέτρα

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων γρίπης των πτηνών, σε ιδιωτικά υποστατικά, με τους αρμόδιους να προβαίνουν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ενώ οι ιδιοκτήτες των μολυσμένων πτηνών έχουν τεθεί σε περιορισμό.

Όπως ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ο αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Γιάννος Ιωάννου, πρόκειται για δύο ιδιωτικές συλλογές, που εκτρέφουν πτηνά, αλλά όχι για να τα διαθέσουν στο εμπόριο και να δοθούν στους καταναλωτές.

«Είχαν διαπιστώσει νοσηρότητα των πτηνών και θανάτους και περισυνέλλεξαν δείγματα, που τα έστειλαν σε εμάς και καλά έκαναν. Την Παρασκευή καταλήξαμε ότι έχουμε να κάνουμε με τη γρίπη. Δεν είναι πτηνοτροφία, είναι συλλογή. Κάποιοι πολίτες έχουν σε κάποια κτήματα, περιφραγμένα, κοτόπουλα. Δεν είναι εκτροφεία και δεν καταλήγουν στο εμπόριο. Δεν είναι οργανωμένος χώρος».

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έλαβαν άμεσα μέτρα, θέτοντας σε απομόνωση τους ιδιοκτήτες των υποστατικών, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και στη συνέχεια θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

«Η ανησυχία είναι μικρότερη από πολλές απόψεις. Είναι μικρές ιδιωτικές συλλογές που δεν στέλνουν προϊόντα για κατανάλωση προς τους καταναλωτές, έχουν μπει σε περιορισμό και σήμερα θα λάβουμε μέτρα, ώστε να προχωρήσουμε με τη θανάτωση. Δεν έχουμε καμία αναφορά από αλλού, είναι στο Παραλίμνι. Θα ελέγξουμε σε υποστατικά τριών χιλιομέτρων, για να δούμε αν υπάρχει μετάδοση».

Πάντως, ενήμερες είναι και οι ιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, καθώς θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, ώστε να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, παρά το γεγονός ότι η μετάδοση από πτηνό σε άνθρωπο είναι σπάνιο.

«Είναι ενήμερες οι ιατρικές υπηρεσίες, για να κάνουν από πλευράς τους ό,τι επιβάλλεται. Ο ιός της γρίπης των πτηνών δεν είναι εύκολο να μεταδοθεί στον άνθρωπο, αλλά λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

πηγή: Reporter