Σε επ’ αόριστον απεργία οι εργαζόμενοι στην FBME

{loadposition ba_textlink}

Σε επ` αόριστον απεργία κατήλθαν από σήμερα οι υπάλληλοι της FBME Bank Limited, η οποία βρίσκεται κάτω από τη διαχείριση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου εδώ και δύο περίπου χρόνια.

Όπως καταγγέλλουν οι υπάλληλοι πριν από μια εβδομάδα οι 136 από τους 170 υπαλλήλους πήραν μια επιστολή που τους κοινοποιούσε ότι τερματίζονταν οι υπηρεσίες τους χωρίς καμιά περαιτέρω επεξήγηση. Είχε προηγηθεί ο τερματισμός της απασχόλησης δύο άλλων εργαζομένων στην FBME την οποία οι υπάλληλοι σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν παράνομη και εκδικητική «σε μια προσπάθεια εκφοβισμού γιατί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και υπέδειξαν λάθη στα οποία υπέπεσαν ο Ειδικός Διαχειριστής του Κυπριακού Υποκαταστήματος της FBME Bank Limited Κρις Ιακωβίδη, και η Κεντρική Τράπεζα όταν ζητούσαν από τους υπαλλήλους να υποβάλουμε στους καταθέτες της FBME Bank Limited λανθασμένα στοιχεία σε σχέση με τις καταθέσεις τους».

Μεταξύ των υπαλλήλων των οποίων τερματίστηκε η απασχόληση είναι και 8 έγκυες γυναίκες και μητέρες σε άδεια μητρότητας.
Όπως αναφέρεται, στους 136 υπαλλήλους μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη από το νόμο προειδοποίηση πριν τον τερματισμό της απασχόλησης, η αναλογία ετήσιας άδειας, η αναλογία 13ου μισθού και τα άλλα οφειλόμενα δεδουλευμένα ωφελήματα, τα οποία προστατεύονται από το νόμο.

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Είμαστε τα αθώα θύματα της Κεντρικής» και «Κεντρική Τράπεζα = Παρανομία».

«Πιστεύαμε όλοι ότι όταν απολύεσαι θα έπαιρνες θα πάρεις το πλεονάζον σου, την προειδοποίηση δύο μηνών, τις άδειες που δεν πήρες και το εφάπαξ και δεδουλευμένα φιλοδωρήματα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γιώργος Χίνης ένα εκ των 30 εργαζομένων της FBME οι οποίοι δεν έλαβαν επιστολή τερματισμού της εργασίας τους, ωστόσο διαμαρτύρονται σήμερα με τους υπόλοιπους εργαζομένους. Διερωτήθηκε παράλληλα σε ποιά ευρωπαϊκή χώρα δεν διασφαλίζονται τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα.

«Εμείς θα είμαστε εδώ μέχρι όλοι οι απολυμένοι συνάδελφοί μας πάρουν όλα τα δικαιώματα συν το εφάπαξ και τα φιλοδωρήματα τους και εμείς να πληρωθούμε όλα τα δικαιώματά μας και μετά να κάτσουμε πολύ ευχαρίστως να βοηθήσουμε την διαχειριστική επιτροπή στο έργο της», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αν συνέχιζαν να εργάζονται αδιαμαρτύρητα στην Τράπεζα « θα είμασταν κι εμείς με το πιστόλι στον κρόταφο και να μας λένε κάνε αυτό κάνε τούτο κι αν δεν το κάνεις απολύεσαι».

«Γέννησα πριν από 2 μήνες και έλαβα επιστολή χωρίς να μου λέει αν δικαιούμαι κάτι περισσότερο. Επέλεξαν να με απολύσουν ενώ στο τμήμα μου έχουν μείνει άτομα. Το ίδιο το γραφείο εργασίας με το οποίο μίλησα θεωρεί την απόλυσή μου παράνομη. Κινούμαι νομικά μαζί με τους υπόλοιπους και ξεχωριστά οι 8 κοπέλες που είναι σε άδεια μητρότητας ή είναι έγκυες ή έχουν παιδί μέχρι έξι μηνών», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Γεωργία Πίττα, μια εκ των εργαζομένων στην FBME των οποίων τερματίστηκαν οι υπηρεσίες.

«Η FBME ήταν φερέγγυα τράπεζα, τα λεφτά που διεκδικούμε υπάρχουν στα ταμεία, δώστε μας τα, εξασφαλίστε μας τα και να σας βοηθήσουμε με οτιδήποτε άλλο θέλετε. Όχι όμως να κλέβετε από τους εργαζόμενους», ανέφερε ο Κώστας Κυριακίδης ένα εκ των εργαζομένων στην FBME. Πρόσθεσε ότι η FBME ήταν ο μόνος εργοδότης που πλήρωνες ανελλιπώς εισφορές προς το ταμείο προστασίας καταθετών και ότι από εκεί πρέπει να πάρουν τα λεφτά αυτή τη στιγμή.

«Δεν γίνεται να σου λέει ότι αυτό που σου κάνω είναι λίγο παράνομο, αλλά πήγαινε στο δικαστήριο, διαδικασία που θα πάρει 2-3 χρόνια. Όλοι αυτοί θα αντέξουν 2-3 χρόνια χωρίς μισθούς, όπως και η οικογένειά τους;», ανέφερε.

«Κάθονται στην καρέκλα τους εκ του ασφαλούς, βγάζουν αποφάσεις και ακόμα και να κερδίσουμε τη νομική μάχη, τα λεφτά που θα πληρώσει η ΚΤΚ για τα νομικά έξοδα θα βγουν από τα ταμεία της FBME. Είναι στο απυρόβλητο οι κύριοι της Κεντρικής. Αυτοί οι άνθρωποι επόπτευαν για 30 χρόνια την FBME. Έπρεπε να ξέρουν τα πάντα για μας», ανέφερε.

Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν παράλληλα την αιτιολογία του νομικού συμβούλιο του Ειδικού Διαχειριστή Παύλου Κούρτελλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι επιστολές που εδόθησαν στους υπαλλήλους από τον Ειδικό Διαχειριστή δεν συνιστούν τερματισμό, ούτε και πλεονασμό αλλά ότι υπάρχει ματαίωση συμβολαίου και γι` αυτό το λόγο δεν έχουν δικαίωμα να πληρωθούν την προειδοποίηση, τις άδειες, την αναλογία του 13ου μισθού και τα λοιπά ωφελήματα .

Αναφέρεται επίσης ότι οι εναπομείναντες υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σοβαρές πρακτικές δυσκολίες στην ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους μιας και αφενός η απόλυση των 136 συναδέλφων τους έχει άμεσο αντίκτυπο και αφετέρου τίθενται υπό αμφισβήτηση οφειλόμενα και δεδουλευμένα ωφελήματα τους τα οποία έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πληρωτέα τόσο από τον εργοδότη τους, δηλαδή την Τράπεζα αλλά και από τους προηγούμενους Ειδικούς Διαχειριστές.

Καταγγέλλουν ακόμα ότι ο ειδικός διαχειριστής προσεγγίζει εργαζόμενους και τους προσφέρουν επαναπρόσληψη στη βάση πληρωμής του μισθού τους πλην της εβδομάδας κατά την οποία ήταν τερματισμένοι. Επίσης αναφέρουν ότι ο Ειδικός Διαχειριστής είχε δηλώσει ότι κατακρατεί την πληρωμή της προειδοποίησης μέχρι να δει την συμπεριφορά και το βαθμό συνεργασίας των υπαλλήλων που συνεχίζουν να εργοδοτούνται.

« Η Κεντρική Τράπεζα αρνείται να αναλάβει ευθύνη για την κατάφωρη παραβίαση του νόμου από τον διορισμένο από την ίδια Ειδικό Διαχειριστή αν και κατακρατεί τα χρήματα από τα οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν τα οφειλόμενα και επιλέγει να μεταφέρει την ευθύνη στον κ. Ιακωβίδη. Το εργατικό δίκαιο έχει πλήρως καταστρατηγηθεί εις βάρος όλων των εργαζομένων», αναφέρεται.

Οι υπάλληλοι ζητούν την άμεση ανάκληση των απολύσεων, την πληρωμή των δικαιωμάτων τους άμεσα και στο ακέραιο, μια πιο δίκαιη μεταχείριση, την τήρηση του νόμου προστασίας της μητρότητας και των υποχρεώσεων προς τις μητέρες.

Πηγή: KYΠΕ