Σε ετοιμότητα η Κύπρος ανά πάσα στιγμή για μεγάλη κάθοδο μεταναστών, πληροφορίες για 500 άτομα από Λίβανο

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου έδωσε οδηγίες να προετοιμαστούν οι κυπριακές Αρχές, σε περίπτωση που επαληθευτούν πληροφορίες για μαζική αναχώρηση μεταναστών από τον Λίβανο με προορισμό την Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΣ, Λοΐζος Χατζηβασιλείου.

Μετά τις πληροφορίες οι οποίες προέκυψαν από αφιχθέντες μετανάστες τη Δευτέρα, ότι σε συγκεκριμένη περιοχή του Λιβάνου βρίσκονται περίπου 500 άτομα αναμένοντας να μπουν σε βάρκες με προορισμό την Κύπρο, ο Υπουργός Εσωτερικών επικοινώνησε το βράδυ της Δευτέρας με τον ομόλογο του από τον Λίβανο και σύμφωνα με τον Χατζηβασιλείου, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα επιληφθεί του θέματος.

«Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν δύο βάρκες να πλέουν ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής του Κάβο Γκρέκο, ενώ χρειάστηκε να γίνει επιχείρηση διάσωσης αφού τα σκάφη ήταν βαρυφορτωμένα. Τελικά οι επιβαίνοντες στα σκάφη, 95 άτομα από τη Συρία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κάβο Γκρέκο και αφού έγινε η καταγραφή των στοιχείων τους, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας “Πουρνάρα”» είπε ο Διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΣ.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που λαμβάνονται από τα άτομα αυτά, συνέχισε «οι μεταφραστές και οι αρμόδιοι Λειτουργοί πρόσεξαν ότι αρκετοί από αυτούς ανέφεραν πως ήταν η πρώτη ομάδα που έφτασε στην Κύπρο. Ανέφεραν επίσης ότι σε συγκεκριμένο σημείο του Λιβάνου συγκεντρώθηκαν γύρω στα 500 άτομα τα οποία ανέμεναν να εισέλθουν σε βάρκες για να αποπλεύσουν με προορισμό την Κύπρο».

Το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε «θορυβήθηκε από τις πληροφορίες αυτές με αποτέλεσμα ο Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου να επικοινωνήσει χθες το βράδυ με τον ομόλογο του του Λιβάνου. Ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε η συμφωνία που έγινε με τον Λίβανο για ανταλλαγή πληροφοριών που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού στη γειτονική χώρα».