Σε κίνδυνο πολιτικής αστάθειας ταραχής η Πορτογαλία

 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξήσει τις εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων έχει ενώσει τα συνδικάτα, τους εργοδότες και την αντιπολίτευση, οι οποίοι απαιτούν όπως η Κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις.

Η κοινωνική συνοχή που μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει την Πορτογαλία στο να μείνει πιστή σε μεγάλο βαθμό στους όρους του πακέτου διάσωσής της ύψους 78 δισ. ευρώ  έχει πληγεί και μπορεί να ωθήσει την Κυβέρνηση εκτός προγράμματος.

Το Σάββατο, 500 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με τους διοργανωτές, δείχνοντας έτσι το μέγεθος της αντίδρασης, που υπάρχει σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα για τα μέτρα.

Οι Πορτογάλοι έχουν ήδη αντιμετωπίσει την αύξηση φορολογιών και περικοπές που έχουν σπρώξει την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ.

Τη Δευτέρα, οι απεργίες που πραγματοποιήθηκαν για τους μισθούς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είχαν ως αποτέλεσμα τον τερματισμό λειτουργίας λιμανιών και τη μείωση της παραγωγής σε διυλιστήρια.

Οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές για την Κυβέρνηση επειδή δείχνουν ότι πολλοί υποστηρικτές της έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη λιτότητα, η οποία ώθησε τη χώρα στη πιο βαθειά ύφεση από τη δεκαετία του 1970.

«Είναι η πρώτη φορά που έχω έρθει να διαδηλώσω, ψήφισα την Κυβέρνηση και το μετανιώνω», δήλωσε ο τριαντάχρονος ερευνητής από την πόλη Βιζέου, Κάρλος Φιγκεϊρέδο, προσθέτοντας ότι «το να μπουν σε τάξη οι δημόσιοι λογαριασμοί είναι απολύτως αποδεκτό, αλλά αυτά τα μέτρα δεν έχουν νόημα, είναι άγρια και άδικα».

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 7 Σεπτεμβρίου ότι θα αυξήσει τις εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων των εργοδοτουμένων σε 18% από 11% από το 2013, κάτι που ισοδυναμεί με ένα μηνιαίο μισθό. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη μείωση της εταιρικής φορολογίας από 23,75% σε 18%.

Λίγες μέρες αργότερα η τρόικα, ΕΕ και ΔΝΤ, ανακοίνωσαν ότι εγκρίθηκε η πέμπτη αξιολόγηση του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας και χαλάρωσαν τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας για φέτος και του χρόνου.

Αυτό άφησε πολλούς Πορτογάλους να αναρωτιούνται για την ανάγκη περαιτέρω λιτότητας, η οποία αναμένεται να συμπεριλαμβάνει περισσότερες φορολογικές αυξήσεις, όταν η Κυβέρνηση παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2013, τον ερχόμενο μήνα.

Η Κυβέρνηση έχει, επίσης, ανακοινώσει ότι αναμένεται ότι η ύφεση – το ΑΕΠ της Πορτογαλίας εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος – θα συνεχιστεί και το 2013, μεταθέτοντας την πολλά αναμενόμενη ανάκαμψη πιο μακριά.

«Η Πορτογαλία επέστρεψε σε ένα αδιανόητο βάλτο πριν από μια εβδομάδα, οι χειρότεροι εφιάλτες επέστρεψαν και είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς θα ξεφύγουμε», έγραψε ο διευθυντής της καθημερινής επιχειρηματικής εφημερίδας Ντιάριο Εκονόμικο, Αντόνιο Κόστα.

«Η Κυβέρνηση έχασε τη χώρα, ο κίνδυνος τώρα είναι η χώρα να χάσει την ‘τρόικα’», έγραψε στη στήλη του τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, Αντόνιο Κόστα Πίντο οι σοσιαλδημοκράτες έχουν επιχειρηματολογήσει με συνέπεια ότι η λιτότητα ήταν αναγκαίο κακό για να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος.

«Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο του μηνύματος της Κυβέρνησης είναι ότι δεν χρησιμοποίησε την τρόικα ως δικαιολογία», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «ενώ οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις στην Ισπανία και την Ελλάδα έχουν χρησιμοποιήσει την άμυνα των εθνικών συμφερόντων εναντίον της τρόικα, αυτό δεν έχει συμβεί στην Πορτογαλία». 

Εκτός του γεγονότος ότι θα δοκιμάσουν τα όρια παραδοχής της λιτότητας από τους Πορτογάλους, η διαδικασία μπορεί να επίσης πλέον να δοκιμάσει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, αφού οι σοσιαλδημοκράτες βασίζονται στο δεξιό κόμμα CDS για την πλειοψηφία τους στη Βουλή.

Ο επικεφαλής του CDS, Υπουργός Εξωτερικών Πάολο Πόρτας έχει ασκήσει κριτική στην αύξηση φορολογιών, εκφράζοντας την άποψη ότι η Πορτογαλία μπορεί να πετύχει τους στόχους της με περικοπές του δημοσίου.

Αυτή η άποψη έχει βρει απήχηση στο κόσμο.