Σε κομβικό σημείο η πορεία της οικονομίας, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής

Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, υπογραμμίζοντας πως το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα πρέπει να αποτελεί δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά εντός των ορίων της συνταγματικότητας.

Σε δήλωσή του με αφορμή την αναθεώρηση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor`s, ο κ. Ομήρου σημειώνει πως «η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο εφόσον από τη μια οι δημοσιονομικοί δείκτες βελτιώνονται, από την άλλη η πραγματική οικονομία και η κοινωνία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και προκλήσεις».

«Σίγουρα αποτελούν θετικές εξελίξεις η σημαντική μείωση της απόδοσης των κυπριακών ομολόγων και η χθεσινή αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας από τους Standard and Poor’ s, όμως η ανεργία παραμένει σε ψηλά επίπεδα και πολλοί συμπολίτες μας διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας», είπε.

Ο κ. Ομήρου παρατήρησε πως τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά είναι υπερδανεισμένα, με το ιδιωτικό χρέος να είναι 3,5 φορές το ΑΕΠ της χώρας, προσθέτοντας πως η ανάγκη και η πορεία απομόχλευσης καθώς και τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούν εμπόδια στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως αυτό πρέπει να δίνει πρακτικές και βιώσιμες λύσεις σε δανειολήπτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. «Η τελική μορφή του πλαισίου, με τις τελικές τροποποιήσεις που θα γίνουν, πρέπει να κινείται εντός των ορίων της συνταγματικότητας και να αποτελεί ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας πως η νομοθεσία των εκποιήσεων έχρηζε εκσυγχρονισμού ώστε να αποφεύγονται οι περιπτώσεις δανειοληπτών που στρατηγικά δεν καταβάλουν τις δόσεις τους, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ των δανειοληπτών, των εγγυητών, των κεφαλαιακών δεικτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και φυσικά των καταθετών».

«Πρέπει», κατέληξε, «να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις ώστε να μην υπάρξει απότομη μείωση στις αξίες των ακινήτων, ότι όλες οι διαδικασίες θα είναι διαφανείς και να διασφαλίζεται η κύρια κατοικία και η επαγγελματική στέγη μέχρι ενός μεγέθους».

Ζήτησε, τέλος, από τις τράπεζες να δίνουν λύσεις αναδιάρθρωσης με διαγραφή «αδικαιολόγητων υπερχρεώσεων του παρελθόντος» και επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην φορτώνεται ασύμμετρο βάρος στον εγγυητή, ο οποίος έχει και τις δικές του υποχρεώσεις, για να μην καταλήξουμε μια χώρα πτωχευσάντων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ