Σε λύση δύο κρατών οδηγεί η αλλαγή πορείας στο Κυπριακό

 

Η αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού όπως έχει καθοριστεί τα τελευταία 35 χρόνια και έχει υιοθετηθεί από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και από την ΕΕ, θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία και τον κ. Έρογλου να θέσουν επίσημα τη λύση δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ομιλία του στον εσπερινό της Παναγιάς των Περβολιών Δικώμου στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Συνοικισμό Ανθούπολης, ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι η δέσμευση σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επαναβεβαιώθηκε από όλους τους εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας και πιο πρόσφατα στη συμφωνία Παπαδόπουλου-Ταλάτ της 8ης Ιουλίου 2006 όπως και στα κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου του 2008.

Εξέφρασε επίσης την έντονη διαφωνία του με «καινοφανείς και επικίνδυνες απόψεις περί χαλαρής ομοσπονδίας και διευρυμένων συνομιλιών και εγγυήσεις Τουρκίας και Ελλάδας ξεχωριστά για τα δύο κρατίδια».

Όπως είπε, η «χαλαρή ομοσπονδία», στα όρια της συνομοσπονδίας, θα δημιουργήσει ένα μη λειτουργικό κράτος με έντονα διαχωριστικά στοιχεία, δημιουργώντας προϋποθέσεις νέας κρίσης και παγίωσης των διαχωριστικών γραμμών.

«Είναι για αυτό το λόγο που εργαστήκαμε σκληρά στις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ, αυξάνοντας ουσιαστικά τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης σε σύγκριση με το απορριφθέν από το λαό, σχέδιο Ανάν. Οι λεγόμενες ‘διευρυμένες συνομιλίες’, πολύ σύντομα θα οδηγήσουν σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι «εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στις επιδιώξεις μας χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες που μπορεί, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, να οδηγήσουν τον τόπο σε νέες περιπέτειες».

Δήλωσε πεπεισμένος για τα οφέλη που θα καρπωθεί ο κυπριακός λαός από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού μέσα στα σωστά πλαίσια. Πρόσθεσε ότι σε μια επανενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ζουν ειρηνικά και θα δημιουργούν θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Στόχος, ανέφερε επίσης, παραμένει η ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελέσει το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα οικοδομούν το κοινό τους μέλλον.

«Το 1974 συντελέστηκε η μεγαλύτερη καταστροφή για το λαό μας, ανά τους αιώνες. Για πρώτη φορά είχαμε τέτοιο εθνικό ξεκαθάρισμα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αυτή η τεράστια καταστροφή αποδεικνύει και το μέγεθος της προδοσίας σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Δεν μπορούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε το Δίκωμο και την Κερύνεια, τη Μόρφου και την Αμμόχωστο, τα κατεχόμενα μας εδάφη υπό τον έλεγχο της Τουρκίας μέσα από μια μεσοβέζικη λύση», ανέφερε.  

Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της καΙ σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να πείσει ή να πιέσει την αδιάλλακτη μέχρι στιγμής Τουρκία να συνεργαστεί για τη σωστή λύση του Κυπριακού.   

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι ο δρόμος για την επανένωση του νησιού δεν είναι σπαρμένος με λουλούδια, αλλά είναι δρόμος δύσβατος, κακοτράχαλος που «εμείς με την αντοχή, την αγωνιστικότητα και την προσήλωση μας πρέπει να διαβούμε».

«Δεν βολεύει το λαό μας η διαίρεση. Τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολοκλήρου του λαού μας δεν βολεύονται με τη συνέχιση της κατοχής και του εποικισμού. Επιδιώκουμε τη λύση που θα οδηγεί στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας της Κύπρου στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε.

Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ανέφερε, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων από το 1977 και έχει επαναβεβαιωθεί το 1979 μέσα από συμφωνίες υψηλού επιπέδου των τότε ηγετών τους.

Αναφερόμενος στη σύναξη των Δικωμιτών με την ευκαιρία του εορτασμού της γιορτής της Παναγίας, στο συνοικισμό Ανθούπολης, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν εκπληρώνει μόνο ένα θρησκευτικό και κοινωνικό καθήκον, αλλά αποτελεί πάνω από όλα πράξη αντίστασης και αγώνα για τη δικαίωση του κυπριακού λαού.

«Γιορτές όπως είναι αυτή της Παναγίας του Δικώμου μας φέρνουν έστω για λίγο, κοντά στους τόπους μας που στενάζουν κάτω από την τουρκική κατοχή. Μας δίνουν την ευκαιρία να συναθροιστούμε ξανά ως κοινότητα και να εκφράσουμε την αγάπη μας για τον τόπο που μας γέννησε», συμπλήρωσε.

Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε, «διατρανώνουμε την ακλόνητη θέλησή μας για συνέχιση του δίκαιου αγώνα μας».

Συγχαίροντας όσους συνέβαλαν στην αναβίωση της γιορτής της Παναγίας στη προσφυγιά και όσους δούλεψαν για να οργανωθεί και φέτος η γιορτή αυτή με κάθε λαμπρότητα, ο Πρόεδρος είπε ότι εκδηλώσεις όπως τη σημερινή βοηθούν ταυτόχρονα στο να κρατηθούν ζωντανές οι σχέσεις μεταξύ των συγχωριανών και να μπολιάζονται οι νεότερες γενιές με τις παραδόσεις και τα έθιμα των προγόνων τους.

Πηγή ΚΥΠΕ