Σε ουσιαστική συζήτηση εισήλθαν Μαυρογιάννης – Οζερσάι

Σε ουσιαστικές συζητήσεις έχουν εισέλθει οι δύο πλευρές στο Κυπριακό, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Μισέλ Μποναρντό.

Σύμφωνα με τον κ. Μποναρντό, ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι είχαν τη Δευτέρα συνάντηση στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή, στη Λευκωσία.

«Ολοκλήρωσαν την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα διαδικασίας και ξεκίνησαν ουσιαστικές συζητήσεις πάνω σε θέματα που σχετίζονται με διάφορα κεφάλαια», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μποναρτό, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη, 4 Μαρτίου.

Διακυβέρνηση και θέματα ΕΕ συζητήθηκαν δηλώνει ο Οζερσάι 

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η σημερινή συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, δήλωσε ο Τουρκοκυπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ διαπραγματευτής ανέφερε ότι αρχικά επρόκειτο να συναντηθούν τη Δευτέρα, αλλά λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, η επόμενη συνάντησή τους θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 4 Μαρτίου.

Στην αρχή της σημερινής συνάντησης, είπε, για 10-15 λεπτά συζήτησαν τη μέθοδο και διαδικασία. Αλλά επί της ουσίας, συζήτησαν από τη μια, κάποια θέματα που βρίσκονται κάτω από το κεφάλαιο Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Εξουσίας, και από την άλλη, αξιολόγησαν κάποια θέματα σχετικά με την ΕΕ.

«Έγινε ανταλλαγή απόψεων αλλά όσον αφορά το να τεστάρουμε κάποια πράγματα, μπορώ να πω ότι ήταν θετικό (το κλίμα) από την αρχή. Είδαμε με πιο ξεκάθαρο τρόπο σε ποια θέματα θα έχουμε δυσκολίες στη συμφωνία και σε ποια θέματα μπορούμε να συνεννοηθούμε πιο εύκολα, ειδικότερα σε κάποια θέματα του κεφαλαίου Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Εξουσίας, παράδειγμα στα θέματα πρωτογενούς δικαίου και παρεκκλίσεων σχετικά με την ΕΕ. Αλλά ήταν μια παραγωγική συνάντηση».

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, στην ημερήσια διάταξη ήρθαν και ερωτήματα που είχε θέσει η τ/κ πλευρά την περασμένη Παρασκευή για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, όπως τον τρόπο εκλογής της ομοσπονδιακής διοίκησης, πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις ομοσπονδιακές νομοθεσίες, «σχετικά με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη υπάρχει εξάλλου σε μεγάλο βαθμό μια προσέγγιση».

«Είναι σχεδόν τελειωμένο θέμα, αλλά ρωτήσαμε τι σκέφτονται. Επιπλέον στο θέμα των αρμοδιοτήτων που θα είναι στη λίστα του ομόσπονδου κράτους, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις». Δεν μπόρεσαν, πρόσθεσε, να διαμορφώσουν όλα αυτά τα θέματα και οι Ε/κ ζήτησαν κάποιο χρόνο. Το θεώρησαν λογικό, είπε, και γι’ αυτό στην επόμενη συνάντηση θα συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα.

Η «ε/κ διοίκηση», συνέχισε, πρότεινε όπως επιπροσθέτως του κεφαλαίου Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Εξουσίας συζητηθεί με τρόπο που να συνδέεται με αυτό και το περιουσιακό, πράγμα το οποίο η τ/κ πλευρά – όπως είπε – αποδέχθηκε και τα δύο θέματα θα συζητηθούν την ίδια στιγμή. Για το περιουσιακό, ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά έχει δηλώσει τη θέση της στην κοινή γνώμη δεκάδες φορές πριν.

«Δηλαδή, εξηγήσαμε τα κριτήρια επιστροφής, ανταλλαγής και κάποιες άλλες προτάσεις μας. Και η ε/κ πλευρά εάν θέλει μπορεί να θέσει τις σκέψεις της για το περιουσιακό με τρόπο που θα συνδέεται με το εδαφικό, γενικά υπάρχει μια τέτοια τάση, όπως γνωρίζετε. Δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε αυτό. Αλλά όλοι μας γνωρίζουμε ότι  παρά το ότι θα συζητηθεί το εδαφικό, το θέμα του χάρτη και των αριθμών θα συζητηθεί στο τελευταίο στάδιο. Γι’ αυτό εάν θέλουν να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις τους σχετικά με το περιουσιακό με τρόπο που να συνδέεται με το εδαφικό, εκτός του χάρτη και των αριθμών, θα τους ακούσουμε. Θα θέσουμε και τις δικές μας θέσεις για το περιουσιακό».

«Αφού γίνει αυτό, είτε στην επόμενη συνάντηση, είτε στη μεθεπόμενη, πλέον μεταξύ των δύο αυτών προτάσεων πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια για να υπάρξει μια γέφυρα». Υπήρξε, είπε, και μια γενική κατανόηση στο πως θα προχωρήσει παρακάτω η διαδικασία.

Δεν σημαίνει, σημείωσε, ότι στη συμφωνία που θα καταλήξουν οι πλευρές θα υπάρχει πλήρης ικανοποίηση των επιθυμιών τους και αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να το γνωρίζουν καλά και οι Τ/κ και οι Ε/κ. «Αυτό που λέμε συμφωνία δεν σημαίνει 100% αυτό που θέλουμε. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να βρούμε ένα κοινό σημείο». Πρέπει να βρούμε, συνέχισε, ένα κοινό σημείο σε αυτές τις προτάσεις που δεν θα ζημιώνει τα δικαιώματα των Τ/κ, δεν θα παραβιάζει τα ζωτικά τους συμφέροντα, ούτε την ύπαρξη της κοινότητας, την πολιτική τους ισότητα και την επιθυμία να διοικούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

Έχουμε τη θέληση, κατέληξε ο Τ/κ διαπραγματευτής, θα οδηγήσουμε τη διαδικασία μπροστά, επιταχύνοντας τις εργασίες με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Πηγή: KYΠΕ