ΣΕΚ: Καλεί την Κυβέρνηση να συγκρατήσει το κόστος ενέργειας

 

Την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ και να περιορίσει η ΑΗΚ την κερδοφορία της, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να συγκρατηθεί το κόστος της ενέργειας, εκφράζει η ΣΕΚ, καλώντας την Κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα “με υπευθυνότητα και προτεραιότητα γιατί είναι πολύ σοβαρό”.

Σε σημερινή (20/06) ανακοίνωση η ΣΕΚ αναφέρει ότι “ένας βασικός παράγοντας που έχει συμβάλει καθοριστικά στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας είναι το ψηλό κόστος του ηλεκτρισμού” και προσθέτει ότι “το ακριβό ρεύμα γονάτισε κυριολεκτικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα οποία βλέπουν τους λογαριασμούς και τους καταλαμβάνει φόβος και δέος”.

“Ο επιχειρηματίας, ο μισθωτός, ο πολύτεκνος, ο συνταξιούχος, ο άνεργος και γενικά ο κάθε απλός πολίτης δεν μπορεί σήμερα μέσα στις δυσμενές επικρατούσες συνθήκες να αντιμετωπίζει από μόνος του την τρομοκρατία της ακρίβειας” και “γι’ αυτό χρειάζεται την αρωγή του κράτους, το οποίο δεν μπορεί να δηλώνει απών”, προσθέτει.|

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, “η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών μονάδων αλλά και του συνόλου της οικονομίας επηρεάζεται πέραν από την ακριβή ενέργεια και από τα ψηλά επιτόκια, από την έλλειψη ρευστότητας, από τη γραφειοκρατία του δημοσίου αλλά και από την χαμηλή παραγωγικότητα”.

“Αρκετές επιχειρήσεις – κυρίως μικρομεσαίες – δεν άντεξαν τα πιο πάνω και οδηγηθήκαν σε κλείσιμο ή σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους, ενώ το προσωπικό τους οδηγήθηκε στην ανεργία”, προσθέτει.

Τέλος, η ΣΕΚ διερωτάται “αν δεν συγκρατηθούν όλα τα πιο πάνω πώς θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα  της οικονομίας στη βάση των νέων στόχων που έθεσε ο Υπουργός Οικονομικών”.