ΣΕΚ: Σε πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση λόγω της πανδημίας, η φετινή Πρωτομαγιά

Η φετινή Πρωτομαγιά, βρίσκει την ανθρωπότητα σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία πλήττει και καθηλώνει όλο τον πλανήτη, αναφέρει στην Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη της, η ΣΕΚ.

«Κοινωνία, πολιτεία και επιστημονική κοινότητα, συνεργαζόμαστε στενά για να κρατηθεί όρθιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα το οποίο δοκιμάστηκε σκληρά στην διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και άντεξε, χάρις στην επίδειξη συλλογικής υπευθυνότητας και ευθύνης. Μια δοκιμασία, η σωστή διαχείριση της οποίας έδωσε τη δυνατότητα ανάδειξης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και την ίδια στιγμή της σημασίας για διατήρηση και περαιτέρω επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, κατοχυρώνοντας τα μισθολογικά και άλλα ωφελήματα των εργαζομένων, με ιδιαίτερη έμφαση στα ταμεία προνοίας ως δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών», σημειώνει.

Μέσα σε αυτές τις σκληρές συγκυρίες, αναφέρει η ΣΕΚ, θέτουμε ως κορυφαία προτεραιότητα την επιστροφή το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα της καθημερινής ζωής, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο.

Επιβάλλεται, σημειώνει, η επίδειξη της μέγιστης ευθύνης εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων για επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας και στήριξη της απασχόλησης, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για διατήρηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την κατανάλωση και την πραγματική οικονομία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρει, είναι απαραίτητη η συνεχής αξιοποίηση του κοινωνικού διαλόγου για υιοθέτηση των αποτελεσματικότερων πολιτικών για οικονομική ευρωστία του κράτους, το οποίο με τη σειρά του θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας.

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ΣΕΚ για την υπογραφή ενός Κοινωνικού Συμβολαίου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους για μια ενιαία προσέγγιση και κοινό κώδικα διαχείρισης και αναχαίτισης του προβλήματος, προστασία των εργαζομένων και της απασχόλησης, στήριξη της επιχειρηματικότητας και εποπτεία της αγοράς εργασίας, θα πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα», προσθέτει.

Στο νέο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία, συνεχίζει η ΣΕΚ, η ιεράρχηση των στόχων του συνδικαλιστικού κινήματος αναπόφευκτα αναπροσαρμόζεται, διατηρώντας όμως ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, τη διατήρηση της απασχόλησης, τη στήριξη των εργαζομένων και την αποτροπή μονομερών επιβουλών από μερίδα εργοδοτών, όπως επίσης και τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας στην εργασία και το σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις. Αυτοί οι στόχοι, προσθέτει, αποτελούν βασικές συνιστώσες στην προσπάθεια αποτροπής της φτωχοποίησης των εργαζομένων και του συνόλου της κοινωνίας.

Παράλληλα, η ΣΕΚ χαιρετίζει τα μέτρα επαναδραστηριοποίησης της οικονομίας που έχει πρόσφατα εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας πως, η αξιοποίηση του ρόλου και των εισηγήσεων των κοινωνικών εταίρων έχει οδηγήσει στην ισορροπημένη διαχείριση του προβλήματος. Αναντίλεκτα, σημειώνει, η συνέπεια, η σοβαρότητα, η τεκμηρίωση και η ουσιαστική παρέμβαση, μακριά από υπερβολές και επικοινωνιακές πρακτικές κενού περιεχομένου, δημιουργούν το υπόβαθρο για αποτελεσματική και στοχευμένη διαχείριση του προβλήματος.

Η ΣΕΚ διεκδικεί ουσιαστική ενίσχυση του κράτους πρόνοιας με ναυαρχίδα την Υγεία, έχοντας ως κύρια επιδίωξη την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής πολιτικής και δράσης για την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία, αξιοποιώντας με ρυθμισμένο τρόπο την ψηφιοποίηση.

Διεκδικεί αυστηρό έλεγχο της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με εδραίωση συνθηκών ασφάλειας, υγείας και υγιεινής, όπως και συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, επιβολή ισχυρών κανόνων αποτροπής κάθε μορφής κερδοσκοπίας και υιοθέτηση οδικού χάρτη για πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής.

Διεκδικεί ακόμη, σεβασμό και ενίσχυση του τρόπου λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων, προστασία της αγοράς εργασίας μέσα και από την εδραίωση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και πάταξη φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης απασχόλησης, όπως επίσης και της επισφαλούς εργασίας, ενισχύοντας τις επιθεωρήσεις και την εποπτεία της αγοράς εργασίας, μέσα και από τη ψήφιση της νομοθεσίας για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων.

Την ίδια ώρα, σημειώνει η ΣΕΚ, οφείλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας γιατί, παρά το πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρο που έχει δημιουργηθεί, στην Κύπρο και στην Ε.Ε, οι τράπεζες δεν έχουν προβεί ακόμα στους απαιτούμενους σχεδιασμούς για ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και του συνόλου της κοινωνίας, με τρόπο που θα συμβάλλουν πρακτικά στην επίσπευση της επαναφοράς στην κοινωνικοοικονομική και εργασιακή ομαλότητα.

Παράλληλα, η ΣΕΚ αναδεικνύει το γεγονός πως, η Ε.Ε απέτυχε να επιβεβαιώσει την κοινωνική της διάσταση και αλληλέγγυα στήριξη των κρατών μελών, καθώς δεν κατάφερε να αποτυπώσει την ανθρωποκεντρική διάσταση στις πολιτικές της, οι οποίες θα έπρεπε να δίνουν ώθηση στην κοινωνική ολοκλήρωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ