ΣΕΛΚ: Ανεπαρκές το πακέτο αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης

 

Yποδεικνύοντας την ανάγκη όπως η Κύπρος να υλοποιήσει ένα ικανοποιητικό μνημόνιο που θα πείσει τόσο τους ξένους επίδοξους επενδυτές όσο και την ντόπια αγορά ότι η αβεβαιότητα στην κυπριακή οικονομία έχει λήξει.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΛΚ Θεόδωρος Παρπέρης είπε ότι ενώ το μνημόνιο που εισηγείται η Τρόικα είναι πάρα πολύ πιεστικό και σε κάποιους τομείς όπως τον τραπεζικό τομέα στραγγαλίζουν την ρευστότητα, “ταυτόχρονα όμως τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι ανεπαρκή και πιστεύουμε ότι ενώ είναι στη σωστή κατεύθυνση δεν θα λύσουν το πρόβλημα και πιθανόν να χρειαστούμε και ένα νέο πακέτο σε κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα”.

“Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι να πείσουμε τους ξένους είτε που είναι στην Κύπρο, είτε που θέλουν να έλθουν στην Κύπρο ότι η αβεβαιότητα έχει λήξει. Αν δεν υιοθετήσουμε ένα σοβαρό πακέτο μέτρων και μνημόνιο το οποίο να διασφαλίσει ότι δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο τότε έχουμε αποτύχει”, είπε.

Σε ερώτηση αν τα μέτρα της κυβέρνησης θα είναι τόσο ανεπαρκή ούτως ώστε να επέλθει νέο μνημόνιο, ο κ. Παρπέρης είπε ότι αυτό μπορεί να διαφανεί σε έξι ή σε 12 μήνες.

“Η εκτίμησή μας είναι ότι τα μέτρα ανεπαρκή και ότι δεν θα μας διασφαλίσουν εντελώς στα μάτια τόσο της ντόπιας όσο και της ξένης αγοράς”, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος σε επιμέρους πρόνοιες του κυβερνητικού πακέτου αντιπροτάσεων, ο κ. Παρπέρης διατύπωσε την αμφιβολία του για το κατά πόσον οι προτεινόμενες φορολογίες θα επιφέρουν τα προσδοκώμενα έσοδα.

“Τα προσδοκώμενα έσοδα από νέες φορολογίες δεν είναι διασφαλισμένα, τα μόνα που είναι διασφαλισμένα είναι τα έσοδα από περικοπές, μόνο εκείνα είναι σίγουρα” είπε.

Αναγνώρισε μεν ότι οι προτεινόμενες περικοπές θα περιορίσουν σε κάποιο βαθμό την ανάπτυξη του εμπορίου, για να προσθέσει ότι οι αυτό “είναι λιγότερο κακό από την αβεβαιότητα που υπάρχει τώρα”.

“Όλοι ανησυχούν για την επόμενη μέρα, εδώ ανησυχεί το κράτος εάν θα μπορέσει να πληρώσει τους μισθούς, να μην υπάρξει στάση πληρωμών. Εμείς λέμε να πάρουμε τα μέτρα τα σωστά να είναι ικανοποιητικά για να μην χρειαστεί άλλο μνημόνιο. Ναι είναι επώδυνα μεν αλλά αναγκαία δε”, συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τα προτεινόμενα κυβερνητικά μέτρα, ο κ. Παρπέρης στάθηκε στην αύξηση του τέλους εταιρειών, υπενθυμίζοντας ότι η αρχική επιβολή του τέλους των €350 είχε προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις τις χιλιάδες εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων που λειτουργούν στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι οι πλείστες ανταγωνιστικές εταιρείες δεν έχουν εισάγει τέτοιο μέτρο.

Ο ΣΕΛΚ εισηγήθηκε όπως το τέλος διατηρηθεί στα €350 αλλά να επεκταθεί σε όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες και να μην εξαιρούνται οι αδρανείς εταιρείες.

Αναφορικά με τις εισηγήσεις της Τρόικας για την αύξηση των βασικών ίδιων κεφαλαίων των τραπεζών από το 8% στο 10%, ο ΣΕΛΚ διατύπωσε την διαφωνία του γιατί αυτό “θα στραγγαλίσει την ρευστότητα των τραπεζών”, όπως είπε ο κ. Παρπέρης.

Ο ΣΕΛΚ εξέφρασε επίσης την κάθετη διαφωνία του αναφορικά με την εισήγηση για τροποποίηση της νομοθεσίας για κατάσχεση και πώληση ενός 18 μηνών ακινήτων μην εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις πλείστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά που έχουν πληγεί περισσότερο από την ύφεση και θα οδηγήσει σε περαιτέρω πανικό και οικονομικές ανωμαλίες.

Τέλος, ο κ. Παρπέρης σημείωσε ότι πρέπει να γίνει προώθηση εναλλακτικών τομέων της οικονομίας, όπως ενίσχυση της ναυτιλίας, επένδυση στην ενέργεια, επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές ενέργειες, στην υγεία στην εκπαίδευση και πρότεινε όπως ένα σημαντικό ποσό από τα λεφτά που θα πάρουμε από την Τρόικα διατεθεί για την ανάπτυξη αυτών των συγκεκριμένων τομέων.

“Η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο κεφάλαιο, να μετακινήσει ανθρώπους και επένδυση από κορεσμένους τομείς σε νέους τομείς”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ