Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου: “Να φύγουν έξω για κάποια χρόνια oι Κύπριοι”

{loadposition ba_textlink}

Απλός και ανθρώπινος όπως πάντοτε. Τον συναντήσαμε στο ιδιόκτητο κτήριο του Stelios Philanthropic Foundation, ένα αναπαλαιωμένο μικρό σπιτάκι στην καρδιά της παλαιάς Λευκωσίας, κοντά στην πράσινη γραμμή, στο στοιχείο του, να συνομιλεί με απλούς πολίτες και ανθρώπους της καθημερινότητας εφόσον στα μύχια της καρδίας του και κύριο μέλημα του, εκτός από τις επιχειρήσεις του, είναι να στηρίζει και να βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη, φτωχούς που πονούν και κυρίως μικρά παιδιά.

Άνετος και φορώντας ένα μπλε πουκάμισο χωρίς γραβάτα, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου ήπιε κυπριακό καφέ μαζί με τους απλούς πολίτες που υποφέρουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και αφιέρωσε χρόνο για να συνομιλήσει με ένα ηλικιωμένο, επειδή όπως είπε, έκανε κόπο, έβαλε βενζίνη στην μικρή του βέσπα και του πήρε χρόνο για να έρθει μέχρι εκεί να πάρει σάντουιτς και σοκολάτα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην «24» ο ιδρυτής και πρόεδρος του easygroup, ο μικτότερος γιος του αείμνηστου μεγαλοπλοιοκτητη από τον Πεδουλα που έκτισε μια ναυτιλιακή αυτοκρατορία πρεσβεύοντας την Κύπρο ανά το παγκόσμιο, Λουκά Χατζηιωάννου, ο Σερ Στέλιος που κατοικεί στο Λονδίνο, Μονακό και πολλές άλλες χώρες, παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι η «κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει επειδή η οικονομία είναι κύκλος».

«Μιλούν για επτά χρόνια»

«Σίγουρα όλα θα ανακάμψουν, ο κύκλος είναι. Αν ήξερα δεν θα χρειαζόταν να δουλεύω, αλλά οι οικονομολόγοι γενικά λένε ότι οι κύκλοι της οικονομίας είναι επτά χρόνια. Αν είναι αλήθεια η όχι, δεν ξέρω αν είναι απόλυτα και ακριβές, αλλά δεν βάζω ψήφο εμπιστοσύνης, απλώς πιστεύω ότι η οικονομία είναι κύκλος, γενικά όλων των χωρών» μας δήλωσε.

«Επενδύσεις σε ακίνητα»

Στην ερώτηση μας εάν σκέπτεται να επενδύσει περαιτέρω στην Κύπρο μας είπε:
«Κοίταξε αυτήν την στιγμή πιστεύω και το κτήριο του SteliosPhilantropic Foundation είναι μια μικρή επένδυση σε ακίνητα. Μικρό βεβαία. Εγώ πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν πιο πολλές επενδύσεις σε ακίνητα. Δηλαδή, όταν υπάρχει κρίση οι τιμές των ακίνητων πέφτουν κάτω από το κόστος κατασκευής, οπόταν είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κάποιος σε ακίνητα. Δηλαδή, αν είναι να κτίσεις κάτι, εντάξει πρέπει να πληρώσεις ανθρώπους να δουλέψουν, να πληρώσεις τα υλικά, αυτό δεν το παίρνεις ποτέ κάτω από το κόστος. Αλλά όταν πάρεις κάτι που κάποιος άλλος έκτισε, τώρα είναι καλή ευκαιρία».

Κοντά στον Πεδουλά

Ο Σερ Στέλιος δεν δίστασε να μας μιλήσει για τα σχέδια του για την Κύπρο για την χαμηλού κόστους αερογραμμή του την γνωστή low cost easy jet: «Υπάρχουν σχέδια, αλλά όπως ξέρετε, δεν ασχολούμαι καθημερινά τώρα με αυτά, αλλά έχει πολλές πτήσεις για την Κύπρο».

Για την γενέτειρα του πατέρα του, τον Πεδουλά μας μίλησε από καρδιάς. «Κρατάω επαφή με το κοινοτικό συμβούλιο, τους δίνω καμιά βοήθεια πότε, πότε. Ήμουν εκεί την τελευταία φορά πριν από τρία χρόνια και τους έφτιαξα το περιβαλλοντικό κέντρο όπου κάνουν περιβαλλοντικές μελέτες. Πρέπει να ξανάπαω σύντομα για να δούμε».

Η Easyproperties

Ερωτηθείς για τα μελλοντικά επιχειρηματικά του σχέδια ανά το παγκόσμιο, ο Σερ Στέλιος μας είπε: «Η δουλειά μου έμενα, είναι να είμαι ιδιοκτήτης και να διευθύνω το easy brand, δηλαδή το easy group. Αυτό κάνω. Αδιοδοτώ το brand, δημιουργώ νέες επιχειρήσεις. Βοηθώ κόσμο να δημιουργήσει επιχειρήσεις. Πρόσφατα κάναμε τα εγκαίνια (launch) της easyproperties στην Βρετανία που είναι online κτηματομεσιτικό γραφείο. Άρα, πάντα υπάρχει κάτι που συμβαίνει, αλλά προσπαθώ να διαφοροποιώ (diversify), δηλαδή δεν θα βάλω όλα τα αυγά μου σε ένα καλάθι, όπως λένε».

Η συμβουλή του

Η συμβουλή του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου για τους Κύπριους νέους πτυχιούχους και μη που είναι άνεργοι, είτε επειδή δεν μπόρεσαν να εργοδοτηθούν ποτέ στην Κύπρο, ή έχασαν την δουλειά τους, ακόμη και για τους νέους επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι ξεκάθαρη: «Κοίταξε, η ανεργία είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα και είναι πολύ υψηλή στην Κύπρο αυτήν την στιγμή. Αν έχεις την δυνατότητα, να φύγεις έξω για κάποια χρόνια. Εγώ δεν έμεινα στην εκεί που γεννήθηκα (Ελλάδα, Αθήνα). Πιστεύω ότι καμιά φορά πρέπει να ξενιτεύεσαι, να βρεις ένα καλύτερο μέλλον».

Πού διαμένει

Τον ρωτήσαμε και για το Μονακό, όπου ζει και μας είπε: «Ζω στο Μονακό και σε άλλα μέρη. Δεν μπορώ να μένω σε ένα μέρος πια. Είμαι πολίτης του κόσμου.»

«Ο κόσμος τα αναγνωρίζει»

Μιλώντας για τα δικοινοτικά επιχειρηματικά βραβεία που διοργανώθηκαν για έκτη συνεχή χρονιά μας τόνισε: «Δεν θέλω να φανώ πολύ αισιόδοξος, άλλα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια έχω την εντύπωση ότι τα βραβεία έχουν γίνει αποδεκτά, δηλαδή ο κόσμος τα ξέρει, τα αναγνωρίζει, δεν θεωρεί ότι στιγματίζεται με το να κάνει δουλειές με την άλλη μεριά και αυτό νομίζω είναι σημαντικό, διότι μπορεί να προχωρήσουμε του χρόνου να κάνουμε περισσότερη δουλειά. πήραμε 32 αιτήσεις φέτος και πολλές απ’ αυτές τις συνεργασίες είναι καινούργιες. Βλέπεις πραγματικά την αλλαγή να συμβαίνει. Άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν πήγαν μέσα στον χρόνο, μέσα στο εξάμηνο και βρήκαν κάποιον και είπανε ‘να πάμε να κάνουμε καμιά δουλειά μαζί, μια αίτηση μαζί’. Άρα θέλω να χρησιμοποιήσω την επόμενη χρονιά, δηλαδή να κτίσουμε σε αυτούς τους αιτητές. Έχουμε 30 συνεργασίες ανθρώπων, έχουν ήδη κερδίσει το βραβείο, που σημαίνει 60, ένας από κάθε μεριά, για να κτίσουμε σε αυτό το αρχείο (alumni) που έχουμε ουσιαστικά και να κάνουμε περισσότερες προσπάθειες μαζί. Σκέπτομαι να αφιερώσω τον χώρο εδώ πέρα και να πούμε πχ ότι δυο φορές την εβδομάδα θα γίνεται δικοινοτική συνεργασία. Θα έρχεται ο κόσμος να γνωρίζεται και κάποιοι θα κάνουν δουλειές μαζί. Ο σκοπός των βραβείων είναι να δημιουργηθεί περισσότερη δικοινοτική επιχειρηματική συνεργασία. Εγώ πιστεύω ότι εάν οι επιχειρηματίες, εάν οι άνθρωποι της οικονομίας λύσουν τα προβλήματα τους και συνεργάζονται, τα πολιτικά θα λυθούν από μόνα τους».

Πάνω από 800 καθημερινά…

Μιλώντας για το Stelios Philanthropic Foundation μας ανέφερε ότι αφορά το άλλο επίπεδο του Stelios Bicommunal Business Awards, «όπου μιλάμε για επιχειρηματίες, μιλάμε να δώσεις σε κάποιον 10,000 ευρώ για να χρησιμοποιηθούν σωστά. Στο άλλο επίπεδο της κοινωνίας, πιστεύω το πρόγραμμα που έχουμε εδώ δίπλα το ‘Φαγητό από καρδιάς’ δείχνει πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία αυτήν την στιγμή. Είναι κοινωνικό το θέμα πια. Δηλαδή, έχουμε φτάσει δίπλα να έχουμε 1,600 εγγεγραμμένους εκ των οποίων πάνω από τους μισούς έρχονται κάθε μέρα και παίρνουν ένα σάντουιτς. Δεν μιλάμε για τεράστια δωρεά, μιλάμε για την βασική ανάγκη, το φαγητό. Έρχονται άνθρωποι, στέκονται στην ουρά, γράφονται, σου δίνουν τα στοιχεία τους ώστε να έχουν το δικαίωμα να πάρουν αυτό το καθημερινό φαγητό. Πιστεύω είναι ενδιαφέρον, διότι βλέπεις ότι υπάρχουν πολλές προσπάθειες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όσο πιο γενναιόδωρη είναι η δωρεά -έχουμε δηλαδή δοκιμάσει να δίνουμε ένα σάντουιτς, δυο σάντουιτς και μια σοκολάτα- αλλά όσο πιο γενναιόδωρη είναι η δωρεά τόσο πιο πολλής κόσμος το παίρνει. Δηλαδή, ο άλλος ξοδεύει χρόνο και χρήμα ουσιαστικά να βρεθεί εδώ πέρα. Κοίτα τους, περιμένουν στην ουρά, έχουν έρθει, έχουν πληρώσει κάτι για το αυτοκίνητο, βενζίνη, ή με τα πόδια που σημαίνει, βλέπεις, η ανάγκη μετριέται με τα λεπτά. Αν έχεις μεγάλη ανάγκη θα σταθείς λίγο στην ουρά να το πάρεις, αν έχεις λιγότερη ανάγκη λες σήμερα δεν θα πάρω, έχω άλλη λύση».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19/10/2014