Σεβασμό προς τους μετανάστες ζήτησαν διαδηλωτές το Σάββατο στη Λευκωσία

Ειρηνική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Πλατεία Ελευθερίας, έπειτα από κάλεσμα της Αφρικανικής Κοινότητας στην Κύπρο, με τη στήριξη και άλλων οργανώσεων. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν σεβασμό προς όλους τους μετανάστες.

Μεταξύ των αιτημάτων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κοινότητας, είναι να σταματήσουν η αστυνομική καταστολή, οι απελάσεις και η απανθρωποποίηση των αιτούντων ασύλου και υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και η διασφάλιση ίσης πρόσβαση σε ιατρικές και υγειονομικές Υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διαμαρτυρία διοργανώθηκε με αφορμή και τον πρόσφατο θάνατο του μετανάστη από το Μπαγκλαντές, Anisur Rahman, στις 10 Απριλίου στη Λεμεσό. «Το μόνο που επιθυμούμε είναι μια ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής παρενόχλησης και βίας, μια δίκαιη διαβίωση και ανοιχτή πρόσβαση σε κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Υποστηρίζει, ακόμα, ότι “οι μετανάστες τυγχάνουν μεταχείρισης από το κράτος και πολλούς εργοδότες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας” και ότι έρχονται αντιμέτωποι “με πρακτικές ελέγχου και διερεύνησης στους δρόμους από την Αστυνομία εξαιτίας της φυλετικής τους προέλευσης”.

Πηγή: ΚΥΠΕ