Σιαρλή: Έγινε το πρώτο βήμα για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό


Διαβάστε επίσης, “Κυβέρνηση: Συγκρατημένη αισιοδοξία για PIMCO” και “Νόμος του κράτους το μνημόνιο – Αγκάθι τα ακίνητα”.


Μετά από 14 ώρες διαπραγματεύσεων οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες προτάσεις που θα οδηγήσουν στην δημιουργία ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) που θα επιτρέψει την επίβλεψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) υπό την Προεδρία του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλη, διαπραγματευόταν επί 14 ώρες και τελικά στις 0530 το πρωί ώρα Κύπρου κατέληξε σε συμφωνία, η οποία πλέον δίδει το πράσινο φώς στην Κυπριακή Προεδρία να ξεκινήσει τους απαραίτητους τριλόγους για την έγκριση των κειμένων αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σε διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Σιαρλή χαρακτήρισε την συμφωνία που επιτεύχθηκε ως μια μεγάλη επιτυχία για την Κυπριακή Προεδρία λέγοντας ότι η ίδρυση του ΕΕΜ είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να συμβάλει απευθείας στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, αντί να καταφεύγει σε αυτή μέσω εθνικών δημοσίων ταμείων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

«Αυτή η εξέλιξη θα σπάσει τον φαύλο κύκλο που υπάρχει τώρα μεταξύ τραπεζών και των δημοσιονομικών χρεών», συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου είχε καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας για επίτευξη συμφωνίας επί του νομοθετικού πλαισίου .

Οι εργασίες για τη λειτουργική εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του επόμενου έτους.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες, που θα λειτουργεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πρόταση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα προς ένα πλήρως ενοποιημένο χρηματοπιστωτικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα συστατικά όπως ένα ενιαίο βιβλίο κανονισμών, κοινή προστασία καταθέσεων και ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών.

Η πρόταση περιέχει δύο κανονισμούς: ο πρώτος αναθέτει εποπτικά καθήκοντα στην ΕΚΤ και ο δεύτερος τροποποιεί τον κανονισμό ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Η Ad-Hoc Ομάδα Εργασίας για τον Χρηματοπιστωτικό Εποπτικό Μηχανισμό συναντήθηκε επτά φορές, ενώ η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων συζήτησε σχετικές προτάσεις αυτή τη βδομάδα σε βραδινή συνεδρία της.

“Εχουμε φθάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014”, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης των 14 ωρών ο κ. Σόιμπλε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, που επίσης επιβεβαίωσε τη σχετική συμφωνία για την ολοκληρωμένη εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, στην οποία κατέληξαν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

“Αποφασίστηκε σε αυτή την κοινή προσέγγιση, η ολοκληρωμένη εποπτική αρχή να λειτουργήσει την 1η του Μάρτη του 2014. Θα είναι λειτουργικό από την ημερομηνία αυτή, με κάποια ευελιξία”, δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ. Στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας κατά τη διάρκεια του 2013.