Συλλούρης στην “24”: “Η είσπραξη των φόρων είναι δουλειά του ΤΕΠ”

{loadposition ba_textlink}

Το νέο Γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων το οποίο θα έχει υπό την εποπτεία του 266 νομικά πρόσωπα, τα οποία καταβάλλουν τις περισσότερες φορολογίες στο κράτος και αρχίζει δουλειά τη 1ην Φεβρουαρίου «θα πρέπει να κάνει από χρόνια και δεν το έκανε, δηλαδή, να κυνηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες» δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη του στην «24» ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και προεδρεύων της επιτροπής θεσμών Δημήτρης Συλλούρης.

«Δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση για να θυμηθούμε ότι έχει πάρα πολλούς και ιδιαίτερα μεγαλοοφειλέτες τους οποίους πρέπει να κυνηγήσουμε» πρόσθεσε.

Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα…

Αναφερόμενος σε διάφορες λίστες μεγαλοοφειλετών είπε ότι υπάρχει η λίστα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, η οποία σίγουρα «χρειάζεται επεξεργασία διότι από μόνη της μια αναφορά σε ένα άτομο που θεωρείται πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο δεν σημαίνει τίποτα».

Η λίστα των εκροών

Και συνέχισε, τονίζοντας: «Δεύτερον, έχουμε τη λίστα των εκροών και εμείς σαν Επιτροπή Θεσμών με επιστολή μου ζητήσαμε και τη λίστα Λαγκάρτ για την Κύπρο. Μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να μας την δώσουν και μένει εκείνο το θέμα να εκκρεμεί στην Επιτροπή Θεσμών και εμείς επιμένουμε ότι αργά ή γρήγορα αυτή η λίστα πρέπει να έρθει». Ο ρόλος του ΤΕΠ «Είναι γνωστό» είπε «ότι υπάρχουν μεγάλοι επιχει-
ρηματίες που δεν πληρώνουν τους φόρους τους και αυτό δεν έχει σχέση με τη λίστα Λαγκάρτ. Το ΤΕΠ, από ποιον περιμένει για να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους βουλευτές; Η είσπραξη των φόρων είναι δουλειά του ΤΕΠ και όχι της Βουλής.

Βεβαίως και θα επιμένουμε για τη λίστα Λαγκαρτ», μας είπε ο κ. Συλλούρης.

Για τις Κυπριακές…

Όσον αφορά στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ μας είπε ότι «είναι φανερό και καθαρό ότι έγιναν διαχρονικά λάθη, αλλά δεν πρέπει να παραμείνουμε μόνο στη διαπίστωση ότι έγιναν λάθη με τον γενικόλογο τρόπο. Πρέπει να οριστεί μια επιτροπή και να κάνει μια διαχρονική έρευνα για τις Κυπριακές Αερογραμμές και όπου μπορούν να υπάρχουν άτομα τα οποία ευθύνονται και πρέπει να
λογοδοτήσουν θα πρέπει να αποκαλυφθούν».

Χρεοκόπησαν και οι θεσμοί μας

Κατά την άποψη του κ. Συλλούρη, «έφταιξαν πολλά πράγματα για να φτάσουμε στην χρεοκοπία, διότι περί αυτού πρόκειται, έχουμε χρεοκοπήσει σαν κράτος και οικονομικά και έχουν χρεοκοπήσει και οι θεσμοί μας».

«Δεν καταφέραμε να είμαστε πρακτικοί όσον αφορά στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, όσον αφορά στη δημιουργία συνθηκών για να μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, να υπάρχουν επενδύσεις και από την Κύπρο και από το εξωτερικό.

«Έχουμε κρατήσει την ιδία γραφειοκρατία του παρελθόντος, έχουμε κρατήσει ένα κράτος και ένα κρατικό μηχανισμό ο οποίος δεν είναι καθόλου φιλικός προς τους επενδυτές και ταλαιπωρείται οποιοσδήποτε θέλει να κάνει μια δουλειά στην Κύπρο, είτε μικρή είτε μεγάλη, είτε Κύπριος είναι είτε ξένος».

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη η διάλυση της γραφειοκρατίας είναι «βασική παράμετρος και προϋπόθεση για την ανάπτυξη, αλλά όχι μόνο».
«Χρειάζονται και λεφτά και τα λεφτά μπορείς να τα βρεις από δυο τρόπους. Είτε από ιδιώτες επενδυτές ξένους και κύπριους είτε από λεφτά της κυβέρνησης. Και λεφτά η κυβέρνηση δεν έχει εκτός εάν κάνει κάποιες περικοπές από υψηλόμισθους της κρατικής μηχανής,
γι΄αυτό μιλήσαμε και για οροφή μισθών για μια περίοδο, δυο τρία χρόνια, μέχρι να βγούμε από την κρίση ώστε να δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο να επενδυθεί σε πολλά και μικρά έργα για να δημιουργηθεί η ανάπτυξη».

Κατά την άποψη του κ. Συλλούρη, «εάν εφαρμοστούν όλα αυτά τα οποία λέει το Ευρωπαϊκό Κόμμα η Κύπρος θα εξέλθει από την κρίση. Το πότε δεν μπορώ να το καθορίσω, διότι εξαρτάται από πότε θα εφαρμόσουμε όλα αυτά τα οποία λέει το Ευρωπαϊκό Κόμμα, το οποίο μίλησε για μεταρρύθμιση του κράτους από την ίδρυσή του πριν δέκα χρόνια, και κανένας δεν μας άκουγε και δεν συγκινούνταν».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι « σήμερα που μιλούμε για μεταρρύθμιση μέχρι βαθμού επανίδρυσης του κράτους όχι μόνο κάποιοι να μας ακούσουν αλλά οι θέσεις και εισηγήσεις μας να μετατραπούν σε πράξη».

Απέδωσε ευθύνη για την κατάντια της οικονομίας στις εκάστοτε κυβερνήσεις, στη Βουλή και στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών και σε όλους τους θεσμούς που ήταν υπεύθυνοι για τη λειτουργία του κράτους.