Σήμα κινδύνου για τα αιωνόβια δέντρα


Διαβάστε επίσης, “Πτήσεις στο φεγγάρι για ιδιώτες” και “Κλοπή μεγάλου αριθμού κινητήρων F-16 από βάση του Ισραήλ”.


Οι επιστήμονες, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, αναφέρουν ότι τα δέντρα αυτά ηλικίας από 100 έως 300 ετών δεν πεθαίνουν μαζικά μόνο κατά τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές αλλά και σε περιόδους ή σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν φωτιές.

Ο ρυθμός θανάτου τους είναι δεκαπλάσιος από τον φυσιολογικό και η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες, την υλοτομία, τις αγροτικές πρακτικές, τις επιθέσεις εντόμων κ.ά.

Η τάση εξαφάνισης, όπως καταγράφει η μελέτη, είναι ορατή από την Καλιφόρνια έως τις αφρικανικές σαβάνες και από τα τροπικά δάση της Βραζιλίας έως τα εύκρατα και τα βορινά δάση της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μεγάλα αιωνόβια δέντρα παίζουν ζωτικό ρόλο ιδίως σε μερικά οικοσυστήματα, όπου παρέχουν τροφή και καταφύγιο μέχρι και στο 30% των πουλιών και ζώων. Επιπλέον, αφομοιώνουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (αποτελώντας έτσι άμυνα κατά των “αερίων του θερμοκηπίου” και της κλιματικής αλλαγής), συγκρατούν το έδαφος και ανακυκλώνουν τις θρεπτικές ουσίες του, ενώ επηρεάζουν θετικά την κυκλοφορία των υδάτων και το κλίμα.

“Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και φαίνεται να συμβαίνει στα περισσότερα είδη δασών”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ντέηβιντ Λιντενμάγιερ του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου. “Οι μελέτες των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι οι πληθυσμοί των μεγάλων γέρικων δέντρων μειώνονται με γοργό ρυθμό”, πρόσθεσαν οι άλλοι δύο ερευνητές, ο καθηγητής Μπιλ Λόρανς του αυστραλιανού πανεπιστημίου “Τζέιμς Κουκ” και ο καθηγητής Τζέρι Φράνκλιν του πανεπιστημίου “Ουάσιγκτον” στις ΗΠΑ.

Πηγή: 24h.gr