Σημαντική απόφαση για το διεθνές νομικό πλαίσιο για τις ΑΟΖ

Μία σπουδαία απόφαση για το νομικό πλαίσιο που διέπει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των χωρών πάρθηκε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης νωρίτερα τον Ιούλιο και η απόφαση αυτή θα ενισχύσει σημαντικά τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας στην ΑΟΖ της απέναντι στην Τουρκία, η οποία αμφισβητεί συστηματικά τα δικαιώματα των δύο χωρών για έρευνες, γεωτρήσεις και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ΑΟΖ τους.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Guardian, η απόφαση «στήριξε σημαντικά τις Φιλιππίνες σε μία υπόθεση αμφισβητούμενων υδάτων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, καθώς σύμφωνα με την απόφαση κάποιοι βράχοι δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για εδαφικές διεκδικήσεις. Η απόφαση αναφέρει ότι μέρος των υδάτων είναι μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Φιλιππίνων, γιατί αυτά τα ύδατα δεν μπορούν να στηρίξουν καμία αξίωση από πλευράς της Κίνας. Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι η Κίνα παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων, καθώς εμπόδισε την αλίευση και την έρευνα για πετρέλαια, δημιουργώντας τεχνητά νησιά».
«Ο έλεγχος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας είναι ένα από τα πιο εκρηκτικά ζητήματα διπλωματίας στην Ανατολική Ασία, καθώς η Κίνα διεκδικούσε την κυριαρχία σε θαλάσσιες περιοχές που απλώνονται σε 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά διεκδικούνται επίσης και από το Βιετνάμ, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ στήριξαν τις υπόλοιπες χώρες απέναντι στην Κίνα, πραγματοποιώντας μάλιστα και στρατιωτικές περιπολίες».

«Η Νότια Κινεζική Θάλασσα πιστεύεται ότι έχει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι διάδρομος για διεθνές εμπόριο που φτάνει τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping έχει δεσμευτεί να προστατέψει απόλυτα τα συμφέροντα της χώρας του στην περιοχή».