Παραδίδεται σήμερα η έκθεση για την αυτοκτονία του 27χρονου στις φυλακές

 

Στην έκθεση θα επισυνάπτεται, με αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου, και το ιατρικό ιστορικό του 27χρονου, ο οποίος παρακολουθείτο από τον ψυχίατρο των φυλακών Λούη Καριόλου.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και δεύτερη έκθεση για τα γεγονότα που επακολούθησαν και τα επεισόδια που προκλήθηκαν από άλλους φυλακισμένους. Η έκθεση αυτή αναμένεται να παραδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως «δεν παραμένουμε απαθείς όταν βλέπουμε να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θέτουν τέρμα στη ζωή τους μέσα στο χώρο των φυλακών».

«Εχω ζητήσει από τον Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών όπως ετοιμαστούν εκθέσεις τόσο για το θέμα της αυτοκτονίας όσο και για τα επεισόδια που ακολούθησαν, τη στάση δηλαδή των φυλακισμένων και το τι ακολούθησε μέχρι το σημείο που τους έβαλαν μέσα στα κελιά και τον απολογισμό της όλης κατάστασης», ανέφερε ο κ. Νικολάου

Εχω επίσης, πρόσθεσε, «ζητήσει στα πλαίσια της έκθεσης για την αυτοκτονία να μου συμπεριλάβουν και την παρακολούθηση που γινόταν για το συγκεκριμένο πρόσωπο από τον γιατρό των φυλακών, πώς τον παρακολουθούσε ο κ. Καριόλου, τις δικές του εκθέσεις. Γενικά θέλω να δω την κατάσταση που επικρατούσε αναφορικά με το φυλακισμένο αυτό, την κατάσταση της υγείας του αν έπαιρνε τα φάρμακά του και όλα αυτά», σημείωσε.


Διαβάστε επίσης:

Χαμός στις Κεντρικές Φυλακές μετά την αυτοκτονία κρατουμένου

Αυτοκτόνησε στις φυλακές ο αδελφοκτόνος των Λατσιών


Όπως ανέφερε, «σε πρώτο στάδιο θέλω την έκθεση γεγονότων για να δω τί έγινε ακριβώς και να μου σταλούν όλα τα σχετικά πιστοποιητικά. Από εκεί και πέρα από το σημείο που θα διαπιστώσω ότι υπάρχει οποιονδήποτε ζήτημα για περαιτέρω διερεύνηση σίγουρα θα διερευνηθεί και στα πλαίσια των πειθαρχικών διαδικασιών αλλά και εάν χρειαστεί θα γίνουν οποιεσδήποτε άλλες περαιτέρω έρευνες», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

«Εάν για παράδειγμα υπάρχει έκθεση του γιατρού ότι ο άνθρωπος αυτός δεν θα έπρεπε να μένει στις φυλακές επειδή υπήρχε κίνδυνος να αυτοκτονήσει τότε εκεί δεν προκύπτει θέμα για περαιτέρω έρευνα;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς, ανέφερε πως «σίγουρα θα γίνει και κάποια σύσκεψη για να δούμε κάποια ζητήματα τα οποία θα προκύπτουν, αλλά σίγουρα θα γίνει και μια διερεύνηση. Δεν παραμένουμε απαθείς όταν βλέπουμε να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέτουν τέρμα στη ζωή τους μέσα στο χώρο των φυλακών».

Υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα υπήρξε και άλλο περιστατικό αυτοκτονίας στις φυλακές, ο κ. Νικολάου είπε πως «τα δυο περιστατικά τα οποία προέκυψαν τον τελευταίο καιρό, έστω και εάν πιθανόν κάποιος να τα αποδίδει ως ένα τυχαίο γεγονός το ότι προέκυψαν και τα δυο το ένα πίσω από το άλλο, δεν μπορεί να μας αφήσουν και δεν θα μας αφήσουν αδιάφορους».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ψυχίατρου των φυλακών κ. Καριόλου στο Sigmalive ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του περί φυλακών νόμου και κανονισμού, για να επιτευχθεί σωφρονισμός στις φυλακές και ότι κοινωνικές συγκυρίες όπως είναι η κρίση και η αλλαγή ταυτότητας του πληθυσμού των φυλακών, συνιστούν ζητήματα μελέτης και τεκμηρίωσης και χρήζουν αναπροσαρμογής, ο κ. Νικολάου είπε πως για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των φυλακών «έχουμε ήδη ως Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει και συστήσει μιαν επιτροπή από ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα επεξεργαστούν και τη νομοθεσία, τους κανονισμούς, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των φυλακών, ώστε να υπάρξει αυτός ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός».

Σίγουρα ο κ. Καριόλου και άλλοι οι οποίοι έχουν έντονη συμμετοχή και γνωρίζουν τα δρώμενα στο χώρο των φυλακών αναμένω ότι θα συνδράμουν και επιστημονικά και άλλως πως στη διαμόρφωση της νέας νομοθεσίας, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως συνεχίζονται οι εξετάσεις από την Αστυνομία σε συνεργασία με το Τμήμα των Φυλακών.

Είπε πως αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στις φυλακές. «Ποτέ όμως δεν ξέρεις τι θα ακολουθήσει. Ενώ είναι ηρεμία μπορεί να προκύψει κάτι και να τα ανατινάξει όλα στον αέρα», ανέφερε.

Για την αυτοκτονία του 27χρονου, ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην υπάρχει κάποια αμέλεια εκ μέρους του προσωπικού. Ανέφερε πως ενώ το πρωί στις 7 καταμετρήθηκε με τους άλλους φυλακισμένους και δόθηκαν οδηγίες να πάνε για το πρωινό η ώρα 7.30 βρέθηκε στο κελί του κρεμασμένος.

«Δεν μπορείς να προσέχεις τους φυλακισμένους συνέχεια. Η κάθε πτέρυγα έχει 100 φυλακισμένους και στην πτέρυγα υπηρετούν 3-4 άτομα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως «φτάσαμε στο σημείο να μιλούμε για σωφρονιστικό ίδρυμα, χωρίς να υπάρχει το σωστό νομοθετικό πλαίσιο. Η νομοθεσία που υπάρχει είναι για φυλακές, όχι για σωφρονιστικό ίδρυμα», σημείωσε.

Επεσήμανε, εξάλλου, τα κενά που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών για τους φυλακισμένους. «Υπάρχουν ιατρικές υπηρεσίες στις φυλακές, όμως δεν λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως», είπε.

Ανέφερε πως ενώ παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα υγείας και περιστατικά που χρήζουν άμεσης περίθαλψης δεν υπάρχει κάλυψή τους μετά τις 7 το βράδυ που αποχωρούν οι νοσηλευτές που στέλλει το Υπουργείο Υγείας. Παραμένει ένα κενό από η ώρα 7 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί, το οποίο καλούνται να καλύψουν οι δεσμοφύλακες που έχουν εκπαιδευτεί για 1-2 μήνες στις Πρώτες Βοήθειες κάτι που είναι απαράδεκτο, ανέφερε. Σημείωσε εξάλλου πως η μεταφορά φυλακισμένων στο νοσοκομείο τις βραδινές ώρες είναι δύσκολη για λόγους ασφάλειας..

Για αυτό ζητούμε ακόμα 4-5 νοσηλευτές για να καλύψουν τη βάρδια από τις 7 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί και δυστυχώς δεν μας δίδονται, ανέφερε ο κ. Τρυφωνίδης.

Σε ό,τι αφορά τη ψυχιατρική περίθαλψη των φυλακισμένων, είπε πως και εδώ υπάρχει κενό, αφού ο ψυχίατρος, οι ψυχολόγοι και οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας εργάζονται μέχρι τις 3 το απόγευμα. Εμείς ζητούμε, είπε, να υπάρξει κάλυψη μέχρι τις 7 το βράδυ, καθώς οι νεοεισερχόμενοι φυλακισμένοι συνήθως έρχονται μέσα στις φυλακές μετά τις 3-4 το απόγευμα, αφού ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες.

Ανέφερε πως ήδη ετοίμασε επιστολή την οποία θα στείλει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας την 24ωρη κάλυψη από νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας και την κάλυψη τουλάχιστον μέχρι τις 7 βράδυ από νοσηλευτές ψυχικής υγεία

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ