Σήμερα το πρώτο βήμα για τον απογαλακτισμό της ΔΕΗ από το Δημόσιο

Το πρώτο βήμα για την εξυγίανση της ΔΕΗ και τον απογαλακτισμό από το Δημόσιο, γίνεται σήμερα με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση και θα αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης. Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η άρση της μονιμότητας για τους νέους εργαζόμενους, η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, όπως επίσης και η αλλαγή του τρόπου προμηθειών. Ωστόσο η κίνηση αυτή από την πλευρά τη κυβέρνησης μπορεί αν πυροδοτήσει σειρά αντιδράσεων από την πλευρά τω εργαζόμενων, οι οποίοι και έχουν χαρακτηρίσει την άρση της μονιμότητας ως casus belli.

Του Θανάση Παπαδή

Σήμερα εκτός απροόπτου θα δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας για την ΔΕΗ. Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνονται, η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, προϋποθέσεις για προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα εφαρμόζονται σε συνάρτηση με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και, θα αφορούν πάνω από 2.000 εργαζομένους, κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά, ευέλικτο πλαίσιο προμηθειών και δραστικό περιορισμό της έκπτωσης στο ρεύμα που απολαμβάνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της επιχείρησης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί προς το τέλος του μήνα

Στόχος του νομοσχεδίου, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, είναι «να εκσυγχρονίσει τη ΔΕΗ, να την κάνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, απαλλάσσοντάς τη από τον «ζουρλομανδύα» των περιορισμών των ΔΕΚΟ, τη στιγμή που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό». Όσον αφορά τους εργαζομένους, το νομοσχέδιο θέτει κανόνες ιδιωτικού δικαίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και στις θυγατρικές της (ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ ΑΠΕ).

Η μονιμότητα γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων καταργείται, ενώ οι διαδικασίες προσλήψεων γίνονται πιο ευέλικτες, αφού το ΑΣΕΠ θα περιοριστεί στον έλεγχο νομιμότητας. Οι αμοιβές θα ορίζονται από επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων που θα συσταθεί, η οποία θα εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο για τις προσλήψεις.

Το νομοσχέδιο θέτει προϋποθέσεις για την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, τα οποία θα είναι συνάρτηση της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

ΓΕΝΟΠ: casus belli η άρση της μονιμότητας

Από την πρώτη στιγμή η ΓΕΝΟΠ εξέφρασε την αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, αλλά και για «βίαιη απολιγνιτοποίηση».

Όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος Γιώργος Αδαμίδης,  «για τη ΓΕΝΟΠ, η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ατομικές συμβάσεις για τους νέους εργαζομένους είναι casus belli και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ». Σημειώνει επίσης ότι «το θέμα είναι πολύ σοβαρό, παραβιάζει το εργατικό δίκαιο αλλά και αυτά που ισχύουν και είναι διεθνώς κατοχυρωμένα, και η ΓΕΝΟΠ σε συνεργασία με τα σωματεία-μέλη της θα αποφασίσουν πώς και πότε θα αντιδράσουν, τόσο νομικά όσο και αγωνιστικά», συμπλήρωσε ο ίδιος, προϊδεάζοντας για κινητοποιήσεις.