Συνεχείς οι βρετανικές αναφορές στην Ελλάδα, λογική από όλες τις πλευρές εύχεται ο Κάμερον

{loadposition ba_textlink}

Αναφορά στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα έκανε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας διαδικασίας υποβολής ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο βουλευτής των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ρώτησε τον Βρετανό Πρωθυπουργό αν θα συμβάλει στο να πάρουν οι Έλληνες τη διαγραφή χρέους που θέλουν.

Ο κ. Κάμερον απάντησε ότι συνομίλησε με τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό την επομένη της εκλογικής του νίκης και ότι τον ρώτησε ποιο είναι το μακροπρόθεσμο οικονομικό του σχέδιο.

Όπως σχολίασε ο κ. Κάμερον, η Ελλάδα είχε επανειλημμένες οικονομικές αποτυχίες, επομένως δεν μπορεί να τους κατηγορήσει που επέλεξαν να δοκιμάσουν «κάτι διαφορετικό». Εξέφρασε δε την ελπίδα να επικρατήσει η λογική από όλες τις πλευρές.

Πρόσθεσε ότι είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό πως η Βρετανία ηγείται παγκοσμίως στη φορολογική διαφάνεια και ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν τους φόρους τους.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τα βρετανικά δημοσιεύματα και οι εκτιμήσεις αναφορικά με τις κινήσεις και τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με έμφαση στην παρουσίαση του πορτρέτου και των θέσεων του νέου Υπουργού Οικονομικών.

Η Daily Telegraph αναφέρεται σε δήλωση προς αυτήν του Γιάνη Βαρουφάκη με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από 4,5% του ΑΕΠ σε 1%, ώστε να απελευθερωθούν ποσά για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού προγράμματος της κυβέρνησης. Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι το Ινστιτούτο Γερμανικών Οικονομικών Ερευνών, του τάχθηκε υπέρ της σκληρής γραμμής έναντι της Ελλάδας και της διακοπής στήριξης σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων, εκτιμά πως η Αθήνα μπορεί να ελπίζει το πολύ σε μια μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στα επίπεδα του 3% με 4% του ΑΕΠ και αυτό υπό όρους.

Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν επίσης λόγο για ένα κυβερνητικό σχήμα που απαρτίζεται από «αντικομφορμιστές» και «οραματιστές», στην πλειοψηφία τους συμφωνούν με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και προβλέπουν κάποιου τύπου συμβιβασμό μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, παρά την εκτίμηση ότι η επιλογή του κυβερνητικού εταίρου και οι πρώτες τοποθετήσεις των υπουργών δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι τεταμένες.

Οι σχολιαστές θέτουν το ερώτημα του κατά πόσο σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας δεν επιδείξει διάθεση υπαναχώρησης η Γερμανία θα επιλέξει το ρίσκο του να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη ή το ρίσκο του να φανεί πως υποχωρεί έναντι των αιτημάτων της αριστερής διακυβέρνησης. Η πλειοψηφία των άρθρων γνώμης μοιάζει να συμφωνεί με την άποψη πως η καγκελάριος Μέρκελ φοβάται το μήνυμα που θα δοθεί προς τους αμφισβητίες της επικρατούσας πολιτικής στην ευρωζώνη από μια υποχώρησή της περισσότερο από τις συνέπειες ενός Grexit.

Πολλές είναι επίσης οι αναφορές στην υποχώρηση του χρηματιστηρίου και στην άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Πηγή: KYΠΕ