«Συνολική συμφωνία» ο στόχος πλέον της Ελληνικής κυβέρνησης

{loadposition ba_textlink}

Ερωτηματικά και νέες ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, ώστε να αποφευχθεί η ρήξη, προκαλεί η αιφνιδιαστική τροπή που έλαβαν οι συζητήσεις με τους «Θεσμούς» τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση εγκαταλείπει πλέον το στόχο για μία «ενδιάμεση» ή «μικρή» συμφωνία, παρότι διαβεβαίωνε ότι αυτή ήταν κοντά και, αναπροσαρμόζοντας την τακτική της κάνει πλέον λόγο για «συνολική συμφωνία» μέσα στο Μάιο, «με ενδιάμεσα βήματα». Η κυβέρνηση δεν θέτει ως χρονικό ορίζοντα δηλαδή τον Ιούνιο, ούτε προσδοκά, κατά τα φαινόμενα, σοβαρή βοήθεια από την Ευρώπη στην παροχή ρευστότητας ή χρηματοδότησης. Η προσδοκία περιορίζεται μάλλον αποκλειστικά σε μία κίνηση από την ΕΚΤ για αύξηση των ορίων στην έκδοση εντόκων γραμματίων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα μέσα στον Μάιο και θέτει επί τάπητος την αναζήτηση το συντομότερο μίας οριστικής συμφωνίας.

Η τροπή αυτή στις διαπραγματεύσεις ήλθε, κατά τις εκτιμήσεις ψύχραιμων παραγόντων, από το γεγονός ότι οι δανειστές δεν ήταν ικανοποιημένοι από το πακέτο της «μικρής συμφωνίας», που έδινε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς σε αυτό δεν περιλαμβανόταν τρία βασικά θέματα: δημοσιονομικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι ο φετινός προϋπολογισμός δεν θα είναι ελλειμματικός, υλοποίηση των συμφωνηθέντων και νέες περικοπές στο ασφαλιστικό και τρίτον, διατήρηση των μνημονιακών δεδομένων στα εργασιακά και οριστική εγκατάλειψη βασικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτό.

Ακριβώς επειδή δεν είδαν τέτοιες κινήσεις οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, που επιμένει σε εργασιακά και ασφαλιστικό, διαμηνύθηκε προς την Αθήνα ότι δεν ήταν δυνατή μία ενδιάμεση συμφωνία που θα άνοιγε επαρκώς την κάνουλα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης για να εξασφαλιστεί χρόνος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο. Εκτιμάται δε ότι το πιο πιθανό που μέτρησε στη στάση των δανειστών- ο συν ένας λόγος στους παραπάνω τρεις -, παρότι έδιναν προ ημερών θετικά μηνύματα προς την Αθήνα, ήταν ο φόβος τους ότι εάν παρείχαν χρηματοδοτικά μέσα στην ελληνική κυβέρνηση, η διαπραγμάτευση για την οριστική συμφωνία θα τραβούσε σε μάκρος και ίσως δεν ολοκληρώνονταν τον Ιούνιο.

Υπό το βάρος αυτών των πιέσεων η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης συνεδρίασε επειγόντως το βράδυ της Κυριακής για να καθορίσει τα επόμενα βήματα της προσπάθειας και μεταξύ των άλλων να συζητηθεί κάθε δυνατό σενάριο.

Το Μέγαρο Μαξίμου βασίζει πολλά στις συζητήσεις που ξεκινούν από σήμερα στο Brussels Group και προσδοκά ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει κλείσει ένας σημαντικός κύκλος με την επίτευξη προόδου σε σημαντικά θέματα, κάτι που θα αναγνωριστεί από το Eurogroup, προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα στην ΕΚΤ για να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων εντός της εβδομάδας.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα σενάρια της ρήξης είναι στο τραπέζι με πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνουν σαφείς απειλές προς τους δανειστές εισηγούμενα μέχρι και στάση πληρωμών εντός του Μαΐου (Λαφαζάνης, Μανιός και άλλοι), ενώ υπουργοί όπως ο Πάνος Σκουρλέτης δηλώνουν ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο, παρά μόνον σε πολιτικό με τους ηγέτες της Ευρώπης. Άλλωστε και η κυβέρνηση επισήμως έχει διατυπώσει ευθέως τη θέση ότι στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα χρήματα, θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι τους δανειστές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ασφυκτικών πιέσεων και ημερομηνιών αναμένεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έχει νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες και ευρωπαίους παράγοντες, στην προσπάθεια να απεμπλακεί η διαπραγματευτική διαδικασία και εξευρεθεί πολιτική λύση. Έτσι κι αλλιώς η ευθύνη για τη διαπραγμάτευση ανήκει στον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες.

Πηγή: protothema.gr