Συρία, Κυπριακό, ΙΚ και τρομοκρατία συζήτησαν Κέρι-Τσαβούσογλου

Οι εξελίξεις στη Συρία, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας σ’ όλο τον κόσμο, η Λιβύη, το Κυπριακό και οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία ήταν στην ημερήσια διάταξης της χθεσινής συνάντησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, οι δύο υπουργοί καλωσόρισαν την πρόοδο στην κατεύθυνση μιας διευθέτησης του προβλήματος, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση στο Λευκό Οίκο και με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, με αιχμή τη Συρία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, έθεσε το θέμα να δεχθεί ο Λευκός Οίκος έστω και μία πεντάλεπτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο για την ώρα φαίνεται αδύνατο, με τις πληροφορίες να λένε ότι ο Λευκός Οίκος δέχεται μόνο συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, οι κ.κ. Κέρι και Τσαβούσογλου συζήτησαν μία σειρά περιφερειακά και διμερή θέματα. Ο κ. Κέρι εξέφρασε και προσωπικά συλλυπητήρια προς τον ομόλογό του για τους νεκρούς και τραυματίες των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και επαναβεβαίωσε την κοινή δέσμευση στην αντιτρομοκρατική συνεργασία των δύο χωρών.

«Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις κοινές μας προσπάθειες για υποβάθμιση και κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για διασφάλιση της μεθορίου Τουρκίας – Συρίας και της παρεμπόδισης των δικτύων διευκόλυνσης των τρομοκρατών», ανέφερε ο κ. Κίρμπι.

Μίλησαν επίσης για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προς εξασφάλιση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, καθώς και την ανάγκη να διατηρηθεί η κατάπαυση των εχθροπραξιών και να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες κοινότητες.

Σε σχέση με τη Λιβύη, εξέτασαν την κοινή τους πεποίθηση για τη σημασία της πολιτικής ενότητας στη χώρα και την υποστήριξη προς την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, καθώς μεταφέρεται στην Τρίπολη για αρχίσει τη σκληρή της δουλειά της αποκατάστασης της εθνικής σταθερότητας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Κίρμπι είπε πως «οι υπουργοί καλωσόρισαν την πρόοδο στην κατεύθυνση μιας διευθέτησης του κυπριακού».

Τέλος, ο κ. Κέρι υπογράμμισε στον συνομιλητή του τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη διατήρηση ισχυρών δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων του ελεύθερου Τύπου και της δικαστικής διαδικασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ