Σύσταση χρηματοδοτικού μηχανισμού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

 

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, πραγματοποίησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εγκρίνοντας κατ΄ αρχήν τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα παρέχει επιδοτήσεις, κίνητρα και δάνεια στις χώρες που υλοποιούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο εν λόγω μηχανισμός θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2014, ενώ θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, που δεν βρίσκονται σε μνημόνιο. Ωστόσο, θα μπορούν να συμμετάσχουν μόλις εξέλθουν του προγράμματος προσαρμογής.

Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών για να εξασφαλιστούν τόσο η σύγκλιση εντός της ΟΝΕ όσο και υψηλότερα επίπεδα βιώσιμης ανάπτυξης. Ο στενότερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών θα συμβάλει στον εντοπισμό των οικονομικών αδυναμιών σε πρώιμο στάδιο και θα διευκολύνει την έγκαιρη διόρθωσή τους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Κομισιόν και το Συμβούλιο να πραγματοποιήσουν περαιτέρω εργασίες με βάση τα ακόλουθα κύρια χαρακτηριστικά:

Οι αμοιβαίως συμφωνούμενες συμβατικές ρυθμίσεις θα συνιστούν δέσμευση των οικείων κρατών μελών και θα αποτελούν σύμπραξη μεταξύ των κρατών μελών, της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υποβάλλει κάθε κράτος μέλος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου θα αποτελούν τη βάση των αμοιβαίως συμφωνούμενων συμβατικών ρυθμίσεων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανά χώρα συστάσεις. Κάθε αμοιβαίως συμφωνούμενη συμβατική ρύθμιση θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε κράτους μέλους και θα εστιάζεται σε περιορισμένο αριθμό βασικών μοχλών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

Όσον αφορά τους συνδεδεμένους μηχανισμούς αλληλεγγύης, οι εργασίες θα προχωρήσουν ώστε να διερευνηθούν περαιτέρω όλες οι πιθανές περιπτώσεις ως προς την ακριβή φύση (δάνεια, επιχορηγήσεις, εγγυήσεις), τη θεσμική μορφή και τον όγκο της στήριξης, ενώ θα διασφαλίζεται ότι οι μηχανισμοί αυτοί δεν ενέχουν υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν στο σύστημα των αμοιβαίως συμφωνούμενων συμβατικών ρυθμίσεων και των συνδεδεμένων με αυτές μηχανισμών αλληλεγγύης, ότι δεν αποτελούν μέσο εξίσωσης εισοδηματικών ανισοτήτων, ούτε έχουν επιπτώσεις στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ότι σέβονται τη δημοσιονομική κυριαρχία των κρατών μελών. Οιαδήποτε συμφωνία χρηματοδοτικής στήριξης συνδεόμενη με αμοιβαίως συμφωνούμενες συμβατικές ρυθμίσεις θα είναι νομικά δεσμευτικής φύσης. Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ θα συμμετέχει σε αυτή την εργασία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του να προωθήσει, σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις εργασίες για ένα σύστημα αμοιβαίως συμφωνούμενων συμβατικών ρυθμίσεων και συνδεδεμένων με αυτές μηχανισμών αλληλεγγύης με βάση τους προαναφερόμενους προσανατολισμούς και με σκοπό να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για αμφότερα τα στοιχεία μέχρι τον Οκτώβριο του 2014.

Πηγή: ΚΥΠΕ