Σκάνδαλο Δρομολαξιάς: Μείωση των ποινών για τους δύο καταδικασθέντες

Νέα τροπή στην υπόθεση σκανδάλου της Δρομολαξιάς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από έφεση που υπέβαλαν οι καταδικασθέντες, οι οποίοι εκτίουν ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές φυλακές από τον Ιανουάριου του 2015, ανακοίνωσε την απόφαση του.

Ανακοινώθηκαν τα εξής για τους καταδικασθέντες:

  • Ο Ευστάθιος Κιττής (πρόεδρος του Δ.Σ. ΑΤΗΚ), απαλλάχθηκε σε 1 κατηγορία, χωρίς να μειωθεί η ποινή των 8 ετών, που ήταν μεγαλύτερη.
    Σημειώνεται ότι στον κατηογορούμενο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών σε κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες για δεκασμό δημοσίου λειτουργού, ποινή φυλάκισης 2 ετών στην κατηγορία για πλαστογραφία, ποινή φυλάκισης 2 ετών στην κατηγορία για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και ποινή φυλάκισης 8 ετών στην κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
  • Για τον Ορέστη Βασιλείου (τέως γραμματέα του Σωματείου των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ ΕΠΟΕΤ- ΟΗΟ ΣΕΚ) αποφασίστηκε να μειωθεί η ποινή του από 9 χρόνια σε 7, καθώς κρίθηκε ότι η ποινή, που του επιβληθηκε, ήταν έκδηλα υπερβολική.
    Υπενθυμίζεται ότι στον κατηγορούμενο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4,5 ετών σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες για δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, ποινή φυλάκισης 5 ετών σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες για εκβίαση και ποινή φυλάκισης 9 ετών σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
  • Για τον Γρηγόρη Σουρουλά (πρώην υπάλληλο κτηματολογίου) αποφασίστηκε μείωση της ποινής του από 6,5 χρόνια σε 4,5, καθώς, επίσης, κρίθηκε ότι η ποινή, που του επιβληθηκε, ήταν έκδηλα υπερβολική.
    Στον κατηγορούμενο είχε επιβληθεί αρχικώς ποινή φυλάκισης 6,5 ετών στην κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
  • Για τον Βενιζέλο Ζανέττο (στέλεχος του ΑΚΕΛ Λάρνακας) απορρίφθηκε η έφεση και η μείωση της ποινής του.
    Υπενθυμίζεται ότι του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3,5 ετών στην κατηγορία για εκβίαση.
  • Τέλος, για τον Χαράλαμπο Τσουρή (μέλος του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ), επίσης απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε.
    Να σημειωθεί ότι του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών στην κατηγορία για απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και ο προαναφερθείς έχει ήδη αποφυλακιστεί.
  • Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους καταδικασθέντες ήταν και η εταιρία Polleson Holdings Ltd, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 300 χιλιάδων ευρώ  στην κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Ο Πρόεδρος του κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάντης, κατά τη διάρκεια αναγγελίας της απόφασής του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα «εγκλήματα διαφθοράς» η σοβαρότητα των οποίων, «έγκειται και στο γεγονός ότι θέτουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύουν τη χρηστή διοίκηση, το δίκαιο και την κοινωνική δικαιοσύνη, διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών και τις ηθικές βάσεις της κοινωνίας», σύμφωνα με το Προοίμιο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση  της Διαφθοράς.

Ο κ.Σάντης δίνοντας εξηγήσεις επί του θέματος, ανέφερε ότι ο Ευστάθιος Κιττής «λειτούργησε με τρόπο προσεγμένο και μεθοδευμένο, ώστε να καλύψει κάθε πιθανότητα εντοπισμού ή ανακάλυψης των ποινικώς κολάσιμων ενεργειών του καθ’ όλους τους κρίσιμους χρόνους. Διαπιστώνει κάποιος ότι ο Ευστάθιος Κιττής ενεργούσε προσχεδιασμένα, προγραμματισμένα και εν κρυπτώ, έχοντας πάντα κατά νουν πως οι έκνομες του ενέργειες και συμπεριφορές θα έπρεπε να είναι αρκούντως συγκαλυμμένες έτσι που να μην αφήνουν επιλήψιμα ίχνη» είπε.

Για τον Χαράλαμπο Τσουρή, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου είπε ότι «εκμεταλλευόμενος την εμπειρογνωμοσύνη του επί των πραγμάτων σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που γνώριζε ότι πλείστοι συνάδελφοι του στην Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων και Χορηγημάτων Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ επεδείκνυαν στον ίδιο και στην πραγματογνωμοσύνη του, υποκίνησε το Ταμείο να καταβάλει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από εκείνο που προνοούσε η συμφωνία» για επένδυση στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι ενέργειες του κ. Τσουρή «υπήρξαν προγραμματισμένες, προσχεδιασμένες, μεθοδικές και καλώς συγκαλυμμένες», «σφετερίστηκε και αυτός την πίστη και εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε το Κράτος διορίζοντας τον ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ» ενώ επικαλούμενος, «τα συμφέροντα» του Ταμείου Συντάξεων και Χορηγημάτων Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ «υπέσκαψε, αντί να προασπιστεί, τα συμφέροντα των εργαζομένων κατά τη συμμετοχή του ως διαχειριστή στο Ταμείο».

Όσον αφορά τον Ορέστη Βασιλείου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ενεργούσε με ιδιοτέλεια και αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση ουσιαστικών προσωπικών χρηματικών οφελών από την παράνομη του συμπεριφορά» ενώ έγνοια και γνώμονας του ήταν η απάλειψη των ιχνών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να οδηγηθούν τόσο στον ίδιο όσο και στους συγκατηγορούμενους του Γρηγόρη Σουρουλλά και Polleson Holdings Ltd. Το Κακουργιοδικείο χαρακτήρισε «μεθοδικό, προμελετημένο και οργανωμένο» τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο Ορέστης Βασιλείου, σε συνεργασία και συντονισμό με τον Γρηγόρη Σουρουλλά.

Σημείωσε ακόμα ότι ο Ορέστης Βασιλείου «προέταξε τις συνδικαλιστικές του εξουσίες για να εκβιάσει τον Νίκο Λίλλη στο να συναινέσει στην καταβολή του ποσού των 450.000 ευρώ, τα οποία πήρε ως δωροδοκία για να αποστεί από οποιαδήποτε ενέργεια ή πράξη θα μπορούσε ενδεχομένως να ωθήσει τη συντεχνία της οποίας προϊστατο, στο να επέμβει στα όσα διαδραματίζονταν εκείνο το διάστημα».

Ανέφερε επίσης ότι ο Ορέστης Βασιλείου «παραβίασε σε κάθε επίπεδο όπως οι Ευστάθιος Κιττής και Χαράλαμπος Τσουρής όλα όσα αντιπροσώπευε και όφειλε να πρεσβεύει ως αξιωματούχος ενός δημόσιου οργανισμού, αλλά και ως συντεχνιακός ηγέτης, χρησιμοποιώντας ανάρμοστα τη συνδικαλιστική του θέση και δύναμη για προσωπικούς και αλλότριους σκοπούς, δίχως ψήγμα αναστολής ή δεύτερης σκέψης. Προσπάθησε και αυτός, κατά τα πρότυπα του Ευστάθιου Κιττή απολύτως ενσυνείδητα, να παραπλανήσει τις ανακριτικές αρχές και να καλύψει τις παράνομες πράξεις του» σημείωσε.

Για τον Γρηγόρη Σουρουλλά ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου είπε πως και αυτός «λειτούργησε με σκοπό το προσωπικό κέρδος, υπολογισμένα, συστηματοποιημένα και σχεδιασμένα, ξέροντας καλώς το παράνομο των πράξεων του. Το γεγονός πως εκτελούσε, παρά καθόριζε τα όσα τεκταίνονταν, δεν μειώνει καθόλου τη σοβαρότητα της εμπλοκής του και το αναγκαίο παραδειγματικής του τιμωρίας, μια και απετέλεσε ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της παρανομίας». Αναφέρθηκε ακόμα ότι «δεν μπορεί επίσης να παραβλεφθεί το γεγονός πως και αυτός λειτούργησε έξω από κάθε αποδεκτή συμπεριφορά, στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση άνομων και συμφεροντολογικών προσωπικών του επιδιώξεων».

Για τον Βενιζέλο Ζαννέτο ο Πρόεδρος ανέφερε στην απόφαση του πως αυτός «δεν προσκτήθηκε προσωπικώς, οικονομικό κέρδος από την κακουργηματική του συμπεριφορά. Επιδίωξη του Βενιζέλου Ζαννέτου δεν ήταν το χρηματικό κέρδος για τον εαυτό του ή για την οικογένεια του. Ο κατηγορούμενος δεν απείλησε τον Νίκο Λίλλη με σωματική βία ή επέφερε σε αυτόν σωματικούς τραυματισμούς ή κατέστρεψε κακοβούλως κινητή ή ακίνητη του περιουσία ή τον απείλησε ποτέ με τέτοιας μορφής ενέργειες» είπε και σημείωσε πως «δεν μπορεί να παραβλεφθεί  ότι το χρηματικό αντικείμενο της εκβίασης που αποσπάσθηκε από τον Νίκο Λίλλη,  ανήλθε στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 650 χιλιάδων ευρώ».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Βενιζέλος Ζαννέτος «κατά τους κρίσιμους χρόνους ενήργησε με αποφασιστικότητα, προσχεδιασμό και προγραμματισμό, με τρόπο ψυχρό και κυνικό, εκβιάζοντας τον Νίκο Λίλλη ενώπιον δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ» και χαρακτήρισε την συμπεριφορά του κατηγορούμενου «εγκληματική».

Αναφορικά με την εταιρεία Polleson Holdings Ltd, το Κακουργιοδικείο έκρινε πως «μπορεί να καταβάλει την όποια χρηματική ποινή ήθελε θεωρηθεί ως αρμόζουσα να της επιβληθεί, στην κατηγορία που καταδικάστηκε».