Σκάνδαλο εντός σκανδάλου στο Επενδυτικό Πρόγραμμα

Όταν έμεινε το τελευταίο κόκαλο από το φαγοπότι των χρυσών διαβατηρίων που εκδίδονταν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πως οι ξένοι οι οποίοι θα πολιτογραφούνται Κύπριοι, θα κάνουν δωρεά €75.000 και στη συνέχεια το ποσό αυξήθηκε στις €100.000, αλλά μόνο €11.225.403 κατέληξαν στον ΚΟΑΓ, ο οποίος θα έκτιζε οικιστικές μονάδες τις οποίες θα διέθετε σε προσιτές τιμές.

Το πιο πάνω ποσό προέκυψε επειδή τερματίστηκε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, αλλά για να καταδειχθεί τι θα σήμαινε για τους πολίτες τυχόν εφαρμογή του μέτρου από την αρχή, αξίζει να λεχθεί πως το ποσό θα ανερχόταν σε €525 εκατ. αν η δωρεά καθοριζόταν στις €75.000 και στα €700 εκατ. αν καθοριζόταν εξαρχής στις €100.000. Λόγω του τερματισμού του ΚΕΠ ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης έμεινε μετέωρος όπως άλλωστε και κάποια από τα στεγαστικά προγράμματά του.

Με βάση στοιχεία που κατέθεσε χθες ο Οργανισμός ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, το 2019 υπεβλήθησαν 12 αιτήσεις για πολιτογραφήσεις, 23 αιτήσεις υπεβλήθησαν το 2020, 66 το 2021 και 27 φέτος, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 128 αιτήσεις. Η πρόεδρος του ΚΟΑΓ κ. Έλενα Κούσιου, η οποία κατέθεσε τα σχετικά στοιχεία, ανέφερε πως ο Οργανισμός δεν γνωρίζει κατά πόσο εκκρεμούν αιτήσεις πολιτογράφησης και πόσες είναι αυτές.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, διερωτήθηκε γιατί εισπράχθηκαν οι «δωρεές» μόνο από 128 αιτητές σε σύνολο 7.000 που υπεβλήθησαν. Η εξήγηση είναι ότι το μέτρο της δωρεάς δεν αποφασίστηκε εξαρχής αλλά το 2019.

Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου υπέδειξε πως η νομοθεσία τροποποιήθηκε το 2019 αλλά οι σχετικοί κανονισμοί κατατέθηκαν τον Αύγουστο του 2020, με αποτέλεσμα όσοι στο μεταξύ υπέβαλαν αίτηση, εξετάζονταν με βάση τα δεδομένα του προγράμματος του 2013, οπόταν δεν υπήρχε πρόνοια για δωρεά χρημάτων. Όπως ελέχθη, από το 2016 και εντεύθεν υπεβλήθησαν περίπου 3.000 αιτήσεις για πολιτογραφήσεις. Αν οι «δωρεές» ίσχυαν από το 2016, οι 3.000 αιτήσεις αντιστοιχούν με €225 εκατ., ενώ αν η ταρίφα της δωρεάς ήταν €100.000, το ποσό που θα εισέρρεε στα ταμεία του ΚΟΑΓ θα ήταν €300 εκατ.

Όσον αφορά τα κυβερνητικά στεγαστικά προγράμματα (ορεινές και ακριτικές περιοχές, ύπαιθρος κ.λπ.), εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως από το 2019 μέχρι τέλους Αυγούστου (φέτος) υπεβλήθησαν 1.150 αιτήσεις. Από αυτές εγκρίθηκαν 780 με κόστος 28 εκατ. Όσον αφορά τις άδειες οικοδομής που εγκρίθηκαν, αυτές ανέρχονται, όπως είπε, σε 8.164 το 2021 και σε 7.223 το 2020.

Θέμα της χθεσινής συζήτησης ήταν η εκτόξευση των ενοικίων με αποτέλεσμα κυρίως φοιτητές αλλά και οικογένειες να καλούνται να πληρώσουν πολύ ψηλό νοίκι.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο κ. Μενέλαος Μενελάου ανέφερε ότι με βάση το ξεκαθάρισμα που έγινε, εκτός εστιών του Πανεπιστημίου έμειναν 69 Κύπριοι, 32 Ελλαδίτες καθώς και 39 αλλοδαποί.

Εκπρόσωπος των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε τη θέση πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής υπέρ των φοιτητών, με αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτοι.

Εξάλλου, εκπρόσωπος των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι το νοίκι ξεκινά από €500 πλέον ρεύμα, νερό, βιβλία κ.α. Οι φοιτητές βρίσκονται σε δίλημμα είτε να εργάζονται είτε να έρχονται από άλλη επαρχία, αλλά και οι δύο επιλογές στρέφονται εις βάρος της μάθησής τους, είπε.

Ανοδική η τάση των ενοικίων

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο διαθέτει 1.300 δωμάτια (εστίες). Αναφερόμενος στο νοίκι μονάδων πέριξ του Πανεπιστημίου είπε ότι όταν είναι ενός υπνοδωματίου κυμαίνονται μεταξύ €400-€600, ενώ τα δυάρια κυμαίνονται μεταξύ €700-€750.

Ο κ. Γιώργος Στροβολίδης, μιλώντας εκ μέρους του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, παρατήρησε πως δεν έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες την ευχέρεια να ανακαινίσουν τα κτήρια τους. Τάχθηκε υπέρ της στήριξής τους, κάτι το οποίο θα αυξήσει την προσφορά, οπόταν αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στη μείωση των ενοικίων.

Τα μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της λήψης μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι φοιτητές, κάποιοι εκ των οποίων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, όσο και άλλοι πολίτες.

πηγή: Insider