Σκάνδαλο και ντροπή οι παράνομες κάμερες

Κάμερες τροχαίας: από «αποτελεσματική πολιτική» σε μέσο παγίδευσης

Όταν θα έμπαινε σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα φωτοεπισήμανσης, η Αστυνομία δήλωνε επανειλημμένα ότι σκοπός του προγράμματος ήταν η μείωση των σοβαρών ή θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων. Συγκεκριμένα, θα γινόταν προσπάθεια για αλλαγή συμπεριφοράς των οδηγών και τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Πώς λοιπόν φτάσαμε από ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να εκπαιδεύσει και να αλλάξει συμπεριφορές σε φωνές και κατηγορίες για παγίδευση των οδηγών;

Πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, αρκετές φορές η ίδια η Αστυνομία, απάντησε δημόσια σε ερωτήσεις που είχε (δικαιολογημένα κατά την ταπεινή μας άποψη) το κοινό και δήλωσε τα εξής:

Οι οδηγοί θα γνωρίζουν που θα υπάρχουν κάμερες.

Πριν το σημείο εγκατάστασης μιας κάμερας κινητής ή σταθερής θα υπάρχει  προειδοποιητική πινακίδα όπου ο οδηγός του οχήματος θα προειδοποιείται για την παρουσία κάμερας Φωτοεπισήμανσης.

Τώρα, για να είμαστε ξεκάθαροι, ΔΕΝ είναι επιλογή της Αστυνομίας εάν θα ενημερώνει ή όχι τους οδηγούς για της ύπαρξη καμερών τροχαίας. ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.

Όσος υπερβάλοντας ζήλος και να υπάρχει από πλευράς της Αστυνομίας για μείωση των τροχαίων παραβάσεων, εάν η ίδια η Αστυνομία δεν ακολουθεί τους νόμους, το κοινό δικαίως θα στραφεί εναντίον της και θα επαναστατήσει.

Δεν είμαστε εναντίον  της εφαρμογής του προγράμματος φωτοεπισήμανσης. Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά (όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες) όντως μπορεί να αλλάξει την συμπεριφορά των οδηγών και να μειώσει τα τροχαία δυστυχήματα.

ΒΕΒΑΙΑ, ο αποτελεσματικός έλεγχος για ναρκωτικά και αλκοόλ θα βοηθήσει περισσότερο. Τα περισσότερα δυστυχήματα (θανατηφόρα και μη) γίνονται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και ποτού, όχι λόγω ταχύτητας.

Αιωνίως αισιόδοξοι, παρά τα όσα έχουμε δει να γίνονται σε αυτή τη χώρα,  προς το παρόν (και μέχρι αποδείξεως του εναντίου) επιλέγουμε να πιστέψουμε ότι τα 60,000 εξώδικα που εκδόθηκαν μέσω των καμερών και οι σωροί καταγγελιών ότι τα βανάκια με τις κινητές κάμερες κρύβονται σε μη ορατά σημεία χωρίς καμία προειδοποίηση (αντίθετα με ότι ΠΡΟΝΟΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ) είναι αποτέλεσμα υπερβάλλοντα ζήλου και ανθρωπίνου λάθους και όχι προσπάθεια παγίδευσης των οδηγών γιατί τότε θα πρέπει ανοιχτεί μία συζήτηση με τεράστιες διαστάσεις.

Το γεγονός όμως ότι η Αστυνομία βρίσκεται στη θέση του Κατηγορούμενου  και καλείται να αποδείξει τις προθέσεις της είναι σημάδι άκρως ανησυχητικό.

Αναμένουμε την τοποθέτηση του Αρχηγού Αστυνομίας και του Υπουργού Δικαιοσύνης για το θέμα.