Σκάνδαλο μεγατόνων πίσω από την παραίτηση  του Αντιπρύτανη- “Eμπλέκεται” σύζυγος και πεθερά

Έρευνα  διεξάγεται από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή του πανεπιστημίου  και φαίνεται ότι αυτό οδήγησε χθες τον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου σε υποβολή παραίτησης από τη θέση του Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης Πανεπιστημίου Κύπρου, μετά και από γραπτή απαίτηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα, αφορούν μεταξύ των οποίων την στέγαση εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου σε διαμέρισμα της συζύγου και της πεθεράς του, εξετάζονται σε βάρος του τέως αντιπρύτανη του ιδρύματος, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου.

Το πόρισμα της εν λόγω έρευνας, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και διεξάγεται σε βάθος, θα παραδοθεί στον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στον οποίο είχε καταθέσει τις καταγγελίες το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου» Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στις 12 Σεπτεμβρίου η Σύγκλητος θα εκλέξει νέο αντιπρύτανη.

Επιστολή την οποία υπογράφει η Προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, την οποία δημοσίευσε το SigmaLive, καταγράφει τις –κατ΄ ισχυρισμόν της καταγγέλλουσας– δραστηριότητες του Αντιπρύτανη. Ο Αντιπρύτανης με το καπέλο της παροχής υπηρεσιών φέρεται να λάμβανε απολαβές χιλιάδων δολαρίων. Όπως καταγγέλλεται, έλαβε έγκριση σε ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε ως επιμορφωτικό. Το πρόγραμμα αυτό το διαχειρίστηκε σε συνεργασία με τον όμιλο Εκπαιδευτικών Χρηστών Πληροφορικής Τεχνολογίας Κύπρου κι όχι μέσω του Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Energy City: Fostering Scientific Curiosity through Strengthening Teacher’s and Student’s Understandings of Energy and Inquiry» του Πανεπιστημίου του Κατάρ, για το οποίο είχε λάβει έγκριση συμμετοχής. Σύμφωνα με επιστολή της προϊσταμένης των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου προς το συμβούλιο του ιδρύματος, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ερευνητικό, ενώ ο κ. Κωνσταντίνου ισχυριζόταν ότι θα παρείχε επιμορφωτικές υπηρεσίες σε εκπαιδευτικούς. Το εν λόγω πρόγραμμα διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ ο κ. Κωνσταντίνου εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2017. Παρουσιάζεται ακόμη, μεγάλη απόκλιση ως προς τον προϋπολογισμό του προγράμματος, αφού ο κ. Κωνσταντίνου φαίνεται να δήλωσε ότι θα εισέπραττε $40.657, ενώ ο δημοσιευμένος προϋπολογισμός ανέρχεται στα $777.429.

Όπως αναφέρει η προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών, λόγω του νομίσματος (δολάρια αντί ευρώ) τα τιμολόγια αποπληρωμής ετοιμάστηκαν και του παραδόθηκαν εκτός του λογιστικού συστήματος. Καμιά από τις εισπράξεις δεν έχει κατατεθεί σε λογαριασμό του Πανεπιστημίου, από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ, ενώ ερωτήματα εγείρονται ως προς το αν αυτά τα τιμολόγια είναι δηλωμένα. Υπογραμμίζεται πως στο εν λόγω πρόγραμμα, ο κ. Κωνσταντίνου συνεργάστηκε με τον Όμιλο Εκπαιδευτικών Χρηστών Πληροφορικής Τεχνολογίας Κύπρου, στον οποίο ήταν ιδρυτής και ενεργό μέλος και όχι μέσω του Πανεπιστημίου.