Σκάνδαλο Μονής Αββακούμ: Σήκωσαν και τα λείψανα Αγίων οι κουκουλοφόροι – Καταγγελίες φωτιά στο υπόμνημα των μοναχών

Ακόμη και τα λείψανα αγίων σήκωσαν απεσταλμένοι του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα από το γραφείο του Ηγουμένου της Μονής Οσίου Αββακούμ, καταγγέλλουν οι δύο υπό κατηγορία μοναχοί μέσω των δικηγόρων τους, οι οποίοι κατέθεσαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής σχετικό υπόμνημα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στις 5 Μαρτίου αφαιρέθηκαν από το γραφείο του Ηγουμένου, τα ακόλουθα:

  1. Tα έγγραφα και βιβλία της Ιεράς Μονής

2. Iδιωτικά δικά μας έγγραφα και αντικείμενα, δηλαδή των αδελφών της Ιεράς Μονής

Aπό τον ιερό ναό:

1. Ένδυση αποτελούμενη από άμφια, ιεοαχικές στολές, επιστήθιους σταυρούς και επινονάτια

2. Ο Σταυρός του Ανίου Πορφυρίου, περιλαμβανομένου και του κουτιού του

3. Ένας επίχρυσος Σταυρός με τίμιο ξύλο

4. Όλα τα Λείφανα των Αγίων εντός και εκτός των λειψανοθηκών, τα λείψανα του Οσίου Αββακούμ, της Ανίας Άννας, του Ανίου Νικηφόρου του Λεπρού, της Αγίας Μαρίας της Μανδαληνής και μικρά τεμάχια λειφάνων Ρώσων Αγίων, τα οποία ευρίσκοντο σε κόκκινη κοσμηματοθήκη

5. Ιερά Ευαγγέλια

Στο ίδιο υπόμνημα καταγράφονται και τα εξής:

Την 5η Μαρτίου 2024, έλαβαν χώρα γεγονότα, τα οποία προσέβαλαν τόσον τον πελάτη μας Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Γεωργίου, ως Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, όσον και τους αδελφούς και ως μοναχούς και ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ειδικότερα: Περί την έκτη απογευματινή ώρα έλαβε χώρα απροειδοποίητη και παράνομη είσοδος υπό μορφήν εισβολής στην Ιερά Μονή μας είκοσι περίπου αγνώστων σε εμάς ατόμων συνοδευομένων και από κληρικούς. Αρκετά από τα άτομα αυτά έφεραν κουκούλα και κατ’ ουσίαν υποχρέωσαν τους τρεις ευρισκομένους στην Ιερά Μονή αδελφούς (πατέρες Τιμόθεο, Βαρθολομαίο και Ησαΐα) να αποχωρήσουν και να κατευθυνθούν στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Στη συνέχεια, τα άτομα αυτά, παρακρατώντας παρανόμως από τους τρεις αδελφούς μας τα κλειδιά της Ιεράς Μονής και τα κινητά τους τηλέφωνα, παρέμειναν επί τόπου, έχοντας τον πλήρη έλεγχο της Ιεράς Μονής και την πρόσβαση σε όλους τους χώρους της.

Στις 19.10 της ίδιας ημέρας, δεύτερη ομάδα κουκουλοφόρων αφίχθη στην Ιερά Μονή και από τον ξενώνα, στον οποίο φιλοξενείται η μητέρα του πρώτου εξ ημών, αφαίρεσαν ένα χρηματοκιβώτιο.

Στη συνέχεια, αργά το βράδυ, αλλάχθηκαν οι κλειδαριές της Ιεράς Μονής. Η Ιερά Μονή κλειδώθηκε προφανώς κατ’ εντολήν του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, και πλέον απαγορεύεται η είσοδος σ’ αυτήν. Oι δε αδελφοί της Ιεράς Μονής διατάχθηκαν να εγκαταβιώσουν σε άλλη Ιερά Μονή, οι δε πρώτος και δεύτερος εξ ημών αφέθηκαν ελεύθεροι να βρούνε και να στεγασθούν όπου αυτοί θα μπορούσαν.

II. Εδώ και αρκετό καιρό, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Οριενής κ. Ησαΐας παρανόμως έχει οικειοποιηθεί την Ιερά Μονή μας και την περιουσίας της. Επί αυτού του θέματος θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν της Ανακριτικής Επιτροπής τα παρακάτω:

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου οι Μονές της Εκκλησίας της Κύπρου διακρίνονται σε: α) Βασιλικές και Σταυροπηγιακές και β) Επαρχιακές. Εξ αυτών, Βασιλικές και Σταυροπηγιακές είναι οι Μονές του Κύκκου, του Μαχαιρά, του Αγίου Νεοφύτου και του Αποστόλου Βαρνάβα. Όλες οι υπόλοιπες Μονές, είτε είναι ανδρικές είτε είναι γυναικείες είναι Επαρχιακές.

Συνεπώς, η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ συγκαταλέγεται στις Επαρχιακές Μονές.

πηγή: Philenews