Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου: Αντί να τιμωρηθούν, ανταμείφθηκαν…

{loadposition ba_textlink}

Στο 24h. com.cy αλλά και στην Εφημερίδα “24” έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική στα συμφέροντα που διαφεντεύουν τον τόπο και συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, που δεν την αφήνουν να «αναπνεύσει» με τα συνεχή σκάνδαλα και τη διαπλοκή.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, όπως άλλωστε φάνηκε και από τις οργισμένες αντιδράσεις των κάτοχων αξιόγραφων στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, από την οποία χρειάστηκε να «φυγαδευτούν» ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι της Τράπεζας Κύπρου. Η οργή ξεχειλίζει, αφού η ατιμωρησία αποδεικνύεται ότι είναι η «μάστιγα» της Κύπρου, οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα πληθαίνουν και παρόλα αυτά τα ίδια πρόσωπα ανακυκλώνονται σε θέσεις ευθύνης…

Η αρχή των δεινών για την κυπριακή οικονομία εντοπίζεται στο μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, για το οποίο ουδείς υπεύθυνος βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, ενώ οι εξαπατημένοι μικροεπενδυτές -ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν εκατοντάδες υπάλληλοι τραπεζών, ενώ οι ίδιες οι τράπεζες τους «έσπρωξαν» να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο – δεν βρήκαν ποτέ το δίκιο τους και ελάχιστοι αποζημιώθηκαν για την απάτη που υπέστησαν.

Στο 24h.com.cy αναδείξαμε μία ηχογραφημένη συνομιλία ανάμεσα σε χρηματιστές που συνεννοούνται για τη χειραγώγηση μετοχών δύο τραπεζών, προκειμένου να εξαπατήσουν το ευρύ κοινό και να αποκομίσουν οι ίδιοι και οι εταιρείες τους κέρδη εκατομμυρίων λιρών. Η συγκεκριμένη συνομιλία αποτελεί μέρος του πορίσματος της Επιτροπής Κε- φαλαιαγοράς για το σκάνδαλο του Χρηματιστήριου. Συγκεκριμένα, στη συνομιλία, στελέχη της Cisco, θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Κύπρου συνεννοούνται για αγοραπωλησίες μετοχών ανάμε- σα στις δύο τράπεζες, Ελληνική και Κύπρου, ενώ εμπλέκεται στην υπόθεση και η Λαϊκή Τράπεζα.

Το «γαϊτανάκι» άρχισε να ξετυλίγεται από το 2005, όταν ολοκληρώθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Μάριος Κληρίδης. Ο κ. Κληρίδης υπήρξε ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Τράπεζας για πολλά χρόνια και προτού αποχωρήσει την πρώτη φορά από την τράπεζα ήταν μεταξύ άλλων υπεύθυνος και για την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεις Λτδ, την εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για τις τοποθετήσεις στο Χρηματιστή- ριο. Ο κ. Κληρίδης διορίστηκε τον Ιούλιο του 2001, αφού είχε σκάσει η «φούσκα» του Χρηματιστηρίου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με πεντα- ετές συμβόλαιο και αποστολή μεταξύ άλλων να… διερευνήσει το σκάνδαλο. Το πόρισμα που βγήκε επί προεδρίας του «καταχωνιάστηκε» και ο ίδιος επέστρεψε μετά βαΐων και κλάδων στην Ελληνική Τράπεζα. Όταν αποχώρησε από την Ελληνική Τράπεζα, «ανταμείφθηκε» με τη θέση του CEO του Συνεργατισμού, προφανώς για τα όσα είχε… προ- σφέρει τα προηγούμενα χρόνια.

Το πόρισμα απευθύνθηκε σε τρεις διαφορετικούς Γενικούς Εισαγγελείς, οι οποίοι το λιγότερο… ολιγώρησαν. Πρώτος ήταν ο Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Εισαγγελέας από το 1995 μέχρι το 2003, ο οποίος όχι μόνο δεν βοήθησε να φτάσει το «μαχαίρι στο κόκκαλο», αλλά όταν αποχώρησε από τη Γενική Εισαγγελία, επελέγη από την Ελληνική Τράπεζα ως συνήγορος απέναντι στους επενδυτές. Στις 25 Νοεμβρίου του 2004, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε επιστολή με τα ευρήμα- τα του πορίσματος στον Σόλωνα Νικήτα, ο οποίος όμως απεβίωσε στις 22 Οκτωβρίου 2005, προτού προλάβει να προχωρήσει τις έρευνες και να απο- δώσει ποινικές ευθύνες.

Επόμενος Γενικός Εισαγγελέας ήταν ο Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος έμεινε στη θέση του μέχρι το 2013, ο οποίος διέταξε αστυνομική έρευνα για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, με ημερομηνία έναρξης, όμως, το 2006, άρα χωρίς το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το οποίο έμεινε να πιάνει… αράχνες κάπου στη Νομική Υπηρεσία.

Οι χρηματιστές που «πιάστηκαν στα πράσα» να χειραγωγούν μετοχές, εργάζονταν στη Cisco, θυγα- τρική εταιρεία της Τράπεζας Κύπρου, αλλά οι ανα- φορές τους στις συνομιλίες τους δείχνουν ότι ήταν ενήμερα για τις πράξεις τους και ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Κυπρή, ο οποίος αναρριχήθηκε από τη θέση του Γενικού Οικονομικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τη θέση του CEO τον Ιούλιο του 2012 για να φύγει τις μέρες του «κουρέματος», τον Μάρτιο του 2013 και ο Σταύρος Αγρότης, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, ως διευθυντής τότε της Cisco και από το 2008 είναι διευθυντής στην Axia Ventures Group, ενώ το 2014 είναι και μέλος του ΔΣ της Cyprus Limni Resorts & Golfcourses Plc, της περίφημης Λίμνης του κ. Σιακόλα.