Σκιώδη τα οικονομικά πάρε-δώσε των κομμάτων

Ζοφερή είναι η εικόνα με τα οικονομικά πάρε-δώσε των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Πέραν από το γεγονός ότι παρατηρούνται παρατυπίες σε σχέση με την καταγραφή και δημοσίευση των ιδιωτικών εισφορών, φαίνεται να μην τηρούνται ούτε οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες σε σχέση με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που είναι υποχρεωμένα να αναρτούν μέχρι και 10 μήνες μετά την λήξη εκάστου έτους.

Υπάρχει κόμμα το οποίο δεν έχει καν αναρτήσει ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για τα τελευταία χρόνια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρατηρείται προχειρότητα και αξιοπερίεργη ασυνέπεια. Σε ιστοσελίδες κομμάτων είναι αναρτημένες πρόσφατες ή παλιότερες οικονομικές καταστάσεις, χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ενημέρωση με συνέπεια και σύμφωνα με τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας.

Μέχρι και ανενεργό σύνδεσμο εντοπίσαμε σε επίσημο ιστότοπο, που υποτίθεται έπρεπε να παραπέμπει σε αναλυτική οικονομική κατάσταση για συγκεκριμένο έτος.

Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές εισφορές που γίνονται στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σύμφωνα και με πρόσφατο δημοσίευμα του «Φ» (9/9) πέραν από αδιαφάνεια, παρατηρούνται κι άλλα αξιοπερίεργα φαινόμενα σε σχέση με αυτό το κεφάλαιο. Θυμίζουμε ότι είχαμε καταγράψει λεπτομερή στοιχεία για περίπτωση εταιρείας-κελύφους που είχε κάνει εισφορά. Δεν ήταν, δηλαδή, εμφανές ποιο φυσικό πρόσωπο βρισκόταν πίσω από την οικονομική δωρεά. Σε άλλη περίπτωση, επιχειρηματική οντότητα εμφανιζόταν να εισφέρει 50.000 ευρώ σε κόμμα, αλλά δεν ήταν καν εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου. Ούτε η επωνυμία της εντοπιζόταν σε κάποια άλλη χώρα. Άλλο κόμμα παρουσίαζε ανύπαρκτες εταιρικές επωνυμίες.

Προχθές, εξάλλου, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης επεσήμανε με ανάρτησή του στο twitter ότι η ΕΔΕΚ παρέλειψε να συμπεριλάβει στη σχετική λίστα την ιδιωτική εισφορά που έκανε ο ίδιος κατά το 2021, ύψους 8.160 ευρώ. Υποστήριξε, ακόμη, ότι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι του κόμματος παρουσιάζονται ως εισφορείς. Αυτή η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση της ΕΔΕΚ, η οποία απάντησε χθες μέσω του γενικού διευθυντή του κινήματος Μορφάκη Σολομωνίδη (λεπτομέρειες στη σελ. 7 του «Φ»). Στη γραπτή τοποθέτηση του τελευταίου εξαπολύονται πυρά κατά του κ. Παπαδάκη για τη γνωστή διαφωνία που υπάρχει αναφορικά με τις εισφορές του, χωρίς ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας και να διευκρινίσει γιατί δεν συμπεριλήφθηκε η εισφορά του ευρωβουλευτή στη λίστα του 2021. Ωστόσο, αρμόδιο πρόσωπο από την ΕΔΕΚ ανέφερε στον «Φ» πως η εισφορά του Παπαδάκη για το 2021 δεν περιλήφθηκε στον κατάλογο εκ παραδρομής. Το ίδιο άτομο, πρόσθεσε πως το λάθος έχει διορθωθεί.

Ο «Φ» επικοινώνησε χθες με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Κωνσταντίνου, θέτοντας προς σχολιασμό το όλο θέμα με τις οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων. Μας είπε πως ο ίδιος έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Νόμο σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων και πως το θέμα περαιτέρω ελέγχου εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Μας παρέπεμψε στις πρόνοιες του Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου του 2012.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε περίπτωση παράβασης διατάξεων του Νόμου, τα κόμματα είναι αντιμέτωπα με διοικητικές ποινές μέχρι 20.000 ευρώ. Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών, με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

πηγή: Philenews