Σκληρό πόκερ με την τρόικα στην Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν σήμερα στις 4 το απόγευμα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ενώ η κυβέρνηση τους υποδέχεται με ενιαία γραμμή για τα θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων. 

«Ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης θεωρείται η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων είναι οι διαφωνίες και οι καθυστερήσεις σε σειρά μεταρρυθμίσεων για τις οποίες οι δανειστές ασκούν έντονες πιέσεις.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει το 80% των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, όσον αφορά στη συμφωνία για την απελευθέρωση στο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει ξεχωριστές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση σε κλάδους όπως τσιμέντου, απορρυπαντικών, τροφίμων – ποτών, οικοδομικών υλικών κ.α.

Αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.

Επιπλέον, στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως στη συνάντηση που θα έχει στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με την τρόικα θα συμμετάσχει και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς θα εξεταστεί το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για το οποίο τα συναρμόδια υπουργεία έχουν έλθει σε συμφωνία.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών φέρεται να έχει δεσμευθεί πως στην περίπτωση που τεκμηριωμένα προκύψει η ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεων για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 τότε οι παρεμβάσεις αυτές θα ληφθούν άμεσα. Πάντως, η ελληνική πλευρά επιμένει πως δεν θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη.

Όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος τα ανοικτά θέματα στις συζητήσεις είναι δεκάδες, αλλά σχεδόν σε όλα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις.

-ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα ζητήσουν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να προσδιορίσουν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα καλύψουν το κόστος των 700 εκατ. ευρώ που θα επιφέρει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών μέσα στο 2014.

-Η τρόικα δεν εμφανίζεται να έχει κοινή στάση στο θέμα των αλλαγών στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου, αλλά κυβέρνηση και Κομισιόν φαίνονται να μην συζητούν την άμεση ενεργοποίησή του.

-Για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στα πλαίσια του επικαιροποιημένου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 -2017 , ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την τρόικα.

Πηγή: newsbeast.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.