Σόιμπλε: Δεν θα γίνει κούρεμα χρέους στην Ελλάδα αλλά μείωση επιτοκίων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της  Ελλάδας ή μείωσης των επιτοκίων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε, εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι, αλλά απέρριψε την πιθανότητα νέου  “κουρέματος” του ελληνικού χρέους.

Αναγνώρισε “μεγάλη πρόοδο” στην Αθήνα,  σημείωσε ωστόσο ότι στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπάρχουν ακόμη  κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν και προέβλεψε ότι στο τέλος του τρέχοντος  προγράμματος θα προκύψει κάποια χρηματοδοτική ανάγκη.  

“Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Στην δημοσιονομική πολιτική έχουν  πραγματικά βελτιώσει σημαντικά τους αριθμούς και είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά  την οικονομική εξέλιξη”, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε  απόψε στην εκπομπή “Bericht aus Berlin” του πρώτου καναλιού της δημόσιας  γερμανικής τηλεόρασης ARD.   “Δεν έχουν όμως ξεπεράσει το πρόβλημα”, διευκρίνισε και πρόσθεσε: “Για αυτό  ισχύει αυτό που έχουμε πει ήδη όταν αποφασίσαμε το δεύτερο πακέτο βοήθειας,  προς το τέλος της διάρκειας του προγράμματος, δηλαδή στο τέλος αυτού του  χρόνου, εάν υπάρχει περαιτέρω ανάγκη χρηματοδότησης – και υποθέτω ότι θα  υπάρχει κάποια χρηματοδοτική ανάγκη- τότε θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για  περαιτέρω μέτρα, εάν η Ελλάδα ως τότε έχει υλοποιήσει τις απαιτήσεις – εδώ  υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν”.

Επισημαίνει δε ότι “στις  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλα αυτά που η τρόικα  θεωρεί απαραίτητα”.   Απαντώντας σε ερώτηση εάν “βλέπει” νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός: “Δεν βλέπω ‘κούρεμα’  χρέους. Εδώ συμφωνώ πλήρως με τον Ελληνα συνάδελφό μου Γιάννη Στουρνάρα, ο  οποίος παρεμπιπτόντως είναι ένας καλός υπουργός Οικονομικών. Είναι σωστό, θα  έχουμε πιθανόν μια περιορισμένη χρηματοδοτική ανάγκη, αλλά ένα “κούρεμα”  χρέους, όπως το κάναμε πριν από δύο χρόνια, όπου οι ιδιώτες πιστωτές  αναγκάστηκαν να δεχτούν ένα “κούρεμα” ύψους 53%, δεν θα υπάρξει άλλη μια φορά”.

   Σε ό,τι αφορά ωστόσο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των  ελληνικών δανείων, το οποίο ο δημοσιογράφος υπενθύμισε ότι ζητά ο κ.  Στουρνάρας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι αυτό θα ήταν ένα από τα στοιχεία  ενός χρηματοδοτικού προγράμματος – επιμήκυνση ή ελάφρυνση επιτοκίων. “Αυτό θα  πρέπει να συζητηθεί στο μέσο του έτους. Για αυτό – ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν  χρειάζεται πρόγραμμα, αλλά κάτι τέτοιο το θεωρεί απαραίτητο. Σε αυτό επί της  ουσίας δεν απέχουμε πολύ”, κατέληξε.   

Πηγή: ΑΠΕ