Σόιμπλε: Επίλυση προβλημάτων και μετά βοήθεια

Πρόσθεσε ότι η επίλυση των προβλημάτων της Κύπρου αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας.  

“Αναζητούμε,  για πρώτη φορά στο Eurogroup, την ουσία για την Κύπρο. Έχουμε τώρα μια πρόσφατα εκλεγμένη Κυβέρνηση. Είχαμε τις συνομιλίες της Τρόικας στην Κύπρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα ακούσουμε τις εκθέσεις της Τρόικας και μετά θα δούμε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε”, είπε ο κ. Σόιμπλε.

Αναφέροντας ότι “τα προβλήματα της Κύπρου είναι γνωστά”, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι “το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, το έλλειμμα είναι πολύ υψηλό, η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που είναι”, ενώ ο τραπεζικός τομέας είναι μεγάλος.

Γι `αυτό το λόγο οι προϋποθέσεις για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι πολύ δύσκολες”, είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

“Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου, όπως και σε άλλες χώρες, με τους ειδικούς του κανόνες που οδήγησαν σε αυτήν την υπερ – μεγέθυνση του, έχει συμβάλει σημαντικά στην αιτία του προβλήματος”, σημείωσε.

“Όλα τα προγράμματά μας βασίζονται στην προϋπόθεση ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν. Εάν τα προβλήματα επιλυθούν, τότε αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας…. “, είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

“Αλλά, να δοθεί βοήθεια, χωρίς την επίλυση των προβλημάτων, δεν είναι βοήθεια. Αυτή είναι η βασική γραμμή με την οποία πάω στις συνομιλίες σήμερα”, επισήμανε.
Όσον αφορά τον ρόλο της Ρωσίας, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «η Ρωσία δεν είναι η αιτία του προβλήματος” και ότι “το πρόβλημα προέρχεται από την Κύπρο”.

“Η Ρωσία έδωσε δάνεια στην Κύπρο και η Κύπρος και η Ρωσία θα συζητήσουν γι` αυτό. Όμως, επαναλαμβάνω, οι αιτίες των προβλημάτων είναι διαφορετικές και αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα της Ρωσίας, αλλά της Κύπρου”, πρόσθεσε.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε τα αίτια των δυσκολιών και όχι για το πώς να κερδίσουμε χρόνο”, προσθέτοντας ότι “τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν”.

“Οι αιτίες των προβλημάτων είναι στην Κύπρο”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ