Σοκ ακρίβειας στα κατασκευαστικά υλικά

Επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, εργολάβοι αλλά και πολίτες που επιχειρούν να αποκτήσουν στέγη για τους ίδιους ή τα παιδιά τους τελούν σε απόγνωση, καθώς από τον Νοέμβριο του 2020 που ξεκίνησε η αύξηση στο κόστος κατασκευαστικών υλικών, δεν υπήρξε έως και τον περασμένο Μάρτιο κανένα διάλειμμα συγκράτησης των τιμών.

Χωρίς καμία υπερβολή, όλα τα κατασκευαστικά υλικά και μαζί τους οι συναφείς υπηρεσίες παρουσιάζουν σοβαρή αύξηση μήνα με τον μήνα, απειλώντας πλέον να καθηλώσουν τη ζήτηση στέγης. Για πολλές οικοδομές υπό ανέγερση είναι ορατό το ενδεχόμενο να μείνουν ημιτελείς, καθώς άλλο κόστος υπολόγιζαν οι ιδιοκτήτες και πολύ μεγαλύτερο κόστος προκύπτει σήμερα.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους αγοράς οικοδομικών υλικών αρχίζει και επηρεάζει τα στεγαστικά δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων στον κλάδο των κατασκευών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται πως τα λεφτά που εξασφαλίστηκαν μέσω δανείων για ανέγερση οικοδομών δεν αρκούν, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, με αποτέλεσμα δανειολήπτες να αναγκάζονται να ξαναχτυπήσουν την πόρτα τραπεζών για να ζητήσουν αύξηση του αρχικού ποσού δανεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε ο «Φ» από τράπεζες, το πρώτο τρίμηνο του 2022 κύλησε πολύ καλά ως προς τη ζήτηση δανείων και τις εκταμιεύσεις που έγιναν, καθώς η αγορά κατοικίας ήταν ακόμη υπό την επηρεασμό του σχεδίου κρατικής επιδότησης στεγαστικών επιτοκίων, το οποίο έληξε τέλος του 2021. Από το πρώτο τρίμηνο του ’21, όμως, και μετά, η αγορά κατοικιών άρχισε να γίνεται κάπως… περίεργη και απρόβλεπτη και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές διαφαίνονται κάποιοι κίνδυνοι. Ένας από τους βασικούς παράγοντες που αναστατώνει την αγορά κατοικίας και ειδικά όσους έχουν αρχίσει να χτίζουν και βρίσκονται εν μέσω της διαδικασίας, είναι η διαπίστωση έκτακτων προβλημάτων που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις και ιδιαίτερα οι ανοδικές τιμές στα κατασκευαστικά προϊόντα, ενώ υπάρχει διάχυτη και η αβεβαιότητα όσον αφορά τον αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίον ρωσικών συμφερόντων.

Ως προς το πρώτο κομμάτι, που αφορά την αύξηση των κατασκευαστικών υλικών, φαίνεται ότι αλλιώς τα υπολόγισαν νοικοκυριά και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και διαφορετικά τους βγαίνει στη συνέχεια, βλέποντας ότι ο λογαριασμός αγοράς υλικών και υπηρεσιών μεγαλώνει και το αρχικό κόστος έχει ξεπεραστεί. Σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήματα δανείων από τράπεζες δεν αρκούν για να ολοκληωθεί μια οικοδομή ή ένα σύμπλεγμα οικοδομών και οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αναγκάζονται να ζητήσουν επέκταση της πίστωσης για να ολοκληρώσουν το project είναι σε εξέλιξη. Το έξτρα κόστος που προκύπτει λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των κατασκευαστικών υλικών επιβαρύνει σε πολλές περιπτώσεις τον αγοραστή, ο οποίος καλείται να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που είχε συμφωνήσει αρχικά με τον developer. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που α συμβόλαια που υπεγράφησαν υποχρεώνουν τον επιχειρηματία ανάπτυξης γης να υποστεί ο ίδιος το πρόσθετο κόστος στα υλικά.

Ακόμη και πολίτες που αποφάσισαν να χτίσουν μόνοι τους -με τμηματικές συμφωνίες- βλέπουν ότι το αρχικό ποσό δανεισμού δεν φθάνει και ζητούν νέα πίστωση από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται. Τα τραπεζικά ιδρύματα εξετάζουν όλες τις περιπτώσεις των δανειοληπτών που επιστρέφουν κοντά τους και προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο πελάτης μπορεί να ανταποκριθεί σε πρόσθετο οικονομικό βάρος και σε ακόμη μεγαλύτερο δανεισμό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι ότι η άνοδος στο οικοδομικό κόστος συνεχίζεται μήνα με τον μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία (διαβάστε σχετική είδηση κατωτέρω).

Προβληματισμοί για τις συνεχείς αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, οι οποίες οδηγούν και σε άνοδο των τιμών πώλησης κατοικιών και διαμερισμάτων, αναπτύχθηκαν και στο συνέδριο που οργάνωσε η fmw financial media way για ακίνητα την προηγούμενη εβδομάδα στη Λευκωσία, όπου αναγνωρίστηκαν οι προκλήσεις που προκαλούν ανησυχία στην αγορά, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, που ίσως οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης οικοδομών.

Συνεχής αύξηση στα κατασκευαστικά υλικά

Οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών συνέχισαν και τον Μάρτιο του 2022 την ανοδική πορεία των τελευταίων 14 μηνών, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει αύξηση 19,08% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον μήνα Μάρτιο 2022 ανήλθε στις 125,65 μονάδες (με βάση 2015=100), σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 2.22% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 19,08%.

Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (31,60%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (20,87%), στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (14,79%), στα ορυκτά (7,38%) και στα προϊόντα ορυκτών (6,68%). Ειδικότερα, στα προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα η αύξηση από τον Μάρτιο του 2021 ήταν 34,24% και στα προϊόντα από αλουμίνιο 19,5%. Σημαντική η αύξηση και στα ηλεκτρολογικά υλικά (23,64%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και συνεχίζεται… ακάθεκτη από τότε, με ορατές τις αυξητικές τάσεις και για τη συνέχεια. Είναι θέμα (λίγου) χρόνου ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2020 ήταν ελαφρά πάνω από τις 100 μονάδες να αγγίξει και να ξεπεράσει τις 130 μονάδες.

πηγή: Philenews