Σουλτς: Διαπραγματεύσεις, προσφυγικό και τουρκική ενταξιακή πορεία ξεχωριστά θέματα

{loadposition ba_textlink}

Οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, η προσφυγική κρίση και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ξεχωριστά στοιχεία και δεν πρέπει να συνδυάζονται, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σουλτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος τόνισε πως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την κατεύθυνση έτσι ώστε η Τουρκία να αποφασίσει επί θεμελιωδών πτυχών του Κυπριακού, όπως η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και η κατάργηση των «αναχρονιστικών» εγγυήσεων του 1960, είναι «ζωτικής σημασίας».

«Είμαστε προσανατολισμένοι στην ανάγκη επίτευξη σύντομης ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, μέσα από τον διάλογο, μη ξεχνώντας όμως ότι είναι η Τουρκία που θα πρέπει να αποφασίσει για τις θεμελιώδης πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως αποχώρηση στρατευμάτων, απομάκρυνση εποίκων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960», είπε ο κ. Ομήρου.

«Και προς αυτή την κατεύθυνση η συνδρομή της ΕΕ, στις προσπάθειες για λύση είναι θεμελιώδους, είναι ζωτικής σημασίας γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αφού αφορά χώρα μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «όλα τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ο δημοκρατικά νομιμοποιημένος θεσμός της ΕΕ που αρύεται την εξουσία του απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, λέγοντας «είναι καθήκον μας, είναι καθήκον των ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και των Κυβερνήσεων και των Κοινοβουλίων των κρατών – μελών να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την τρομοκρατία και θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων πολιτών».

Είπε ακόμη ότι στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις και για τα προβλήματα στην περιοχή, που μαστίζεται από συγκρούσεις, ανασφάλεια και αποσταθεροποίηση. «Και συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αλλά και με θεραπεία των πραγματικών αιτίων που δημιουργούν την ανωμαλία και την αποσταθεροποίηση, είτε είτε στη Συρία, στο Ιράκ, είτε στη Λιβύη, είτε στην ευρύτερη περιοχή», κατέληξε.

Λύση του Κυπριακού ισχυρό σημάδι σε δραματικές εποχές

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Σουλτζ είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται στο μέσο διαφόρων δραματικών προβλημάτων, για να προσθέσει ότι «ως εκ τούτου μια εποικοδομητική λύση, μια πιθανή επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένα ισχυρό σημάδι ελπίδας σε μια δραματική εποχή».

Ο Γερμανός Πρόεδρος της Ευρωβουλής αναφέρθηκε στην επανένωση της χώρας του, αλλά και στο ότι η κυπριακή τραγωδία το 1974, όπως είπε, συνέβη όταν η Ελλάδα και η Πορτογαλία το 1974 και η Ισπανία ένα χρόνο αργότερα μεταμορφώθηκαν από δικτατορίες σε δημοκρατίες.

«Το ήγειρα αυτό για να καταδείξω ότι σε μια περίοδο 40 χρόνων, κάποια από τα κράτη μέλη της ΕΕ απόλαυσαν ελευθερία και σταθερότητα και ενώ η Κύπρος παραμένει μια διαιρεμένη χώρα», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «το ήγειρα για να υπενθυμίσω πόση μακρά είναι ώρα και είναι καιρός να έλθουμε σε μια εποικοδομητική λύση».

Ο κ Σουλτζ είπε πως δεν βρίσκεται εδώ μόνο για να προσφωνήσει το κυπριακό Κοινοβούλιο, αλλά για να ακούσει, για να κατανοήσει καλύτερα και να μάθει «γιατί (το Κυπριακό) σίγουρα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά είναι (θέμα) κυπριακής διαπραγμάτευσης».

«Δεν είναι είμαστε εδώ για να δώσουμε μαθήματα, είμαστε εδώ για να κατανοήσουμε και για να είμαστε διαθέσιμοι, αν πιστεύετε ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε, να είμαστε εποικοδομητικοί», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι το Κυπριακό, η προσφυγική κρίση και η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι διαφορετικά ζητήματα και δεν πρέπει να συνδέονται.

«Θέλω να υπογραμμίσω ένα θέμα για να αποφεύγονται οι παρανοήσεις. Οι διαπραγματεύσεις εδώ είναι ένα στοιχείο, η προσφυγική κρίση είναι άλλο και η διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ένα τρίτο στοιχείο και δεν θα πρέπει να συνδέουμε αυτά τα στοιχεία», κατέληξε.

 

Πηγή: KYΠΕ