Σπεύδουν με μέτρα για την ασφάλεια των σχολείων

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε μερικές εβδομάδες, το υπουργείο Παιδείας θίγει εκ νέου το μείζον θέμα της ασφάλειας και υγείας εντός των σχολικών χώρων, τόσο για τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Η ασφάλεια και η προστασία των σχολείων αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην εγκύκλιο της Δημοτικής Εκπαίδευσης, η οποία δίνει οδηγίες για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αναφορικά με τα μέτρα ασφάλειας και φρούρησης των σχολείων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην έξαρση φαινομένων κλοπών και διαρρήξεων στις σχολικές μονάδες, με το Υπουργείο να εισηγείται:

 • Την εγκατάσταση συστήματος συναγερμού.
 • Την τοποθέτηση μεταλλικών σχαρών στα πορτοπαράθυρα και κλειδαριών ασφαλείας στις πόρτες αιθουσών και χώρων, όπου φυλάσσεται ακριβός εξοπλισμός.
  Την τοποθέτηση ψηλής περίφραξης ή καγκελόπορτας, για απαγόρευση πρόσβασης στα κλιμακοστάσια, στις αίθουσες διδασκαλίας, στα γραφεία και σε άλλους κλειστούς χώρους.
  Την τοποθέτηση ψηλής περίφραξης για την ασφάλεια του σχολικού χώρου, των μαθητών και του προσωπικού.
 • Την εγκατάσταση θυροτηλεφώνων στις εισόδους των σχολείων.
 • Την εγκατάσταση προβολέων για φωτισμό των σχολείων κατά τις βραδινές ώρες.
 • Τη διενέργεια περιπολιών από την Αστυνομία, κατόπιν συνεννόησης με την οικεία Αστυνομική Διεύθυνση.
 • Την αγορά υπηρεσιών ασφαλείας για την περιφρούρηση των μαθητών των δημόσιων Δημοτικών σχολείων, κατά το χρονικό διάστημα 07:00 – 08:00 και 13:00 – 14:00, μέτρο το οποίο θα καλύπτει και δημόσια νηπιαγωγεία τα οποία λειτουργούν στον ίδιο χώρο με τα Δημοτικά σχολεία.
 • Επιπρόσθετα, άλλη μια σχολική χρονιά θα αρχίσει με την απαγόρευση εισόδου στα σχολεία, εξωσχολικών, ατόμων τα οποία δεν έχουν καμία εργασία στο σχολείο, ακόμη και γονέων/κηδεμόνων χωρίς πρώτα να προηγηθεί συνεννόηση με το σχολείο.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ο διευθυντής πρέπει να λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα ασφάλειας και προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών και να προβαίνει αμέσως στην ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, σε περίπτωση που άτομα που δεν έχουν καμία εργασία στο σχολείο, εισέρχονται σε αυτό.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών στο πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν και να συμπεριφέρονται απέναντι σε άγνωστα άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να τονίζεται στα παιδιά από τους εκπαιδευτικούς τους ότι σε περίπτωση που οποιοδήποτε άγνωστο/ξένο άτομο, είτε μέσα είτε έξω από το σχολείο, τα καλεί να το ακολουθήσουν για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει απαραίτητα να ενημερώνουν αμέσως κάποιον από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ο οποίος θα ενημερώσει με τη σειρά του τη Διεύθυνση του σχολείου.

πηγή: Philenews