Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Γιατί μουμιοποιήθηκαν χιλιάδες ζώα πριν από 2.000 χρόνια;

Χιλιάδες μουμιοποιημένα ζώα που χρονολογούνται από την Πτολεμαϊκή περίοδο και μια ανακτορική κατασκευή του Παλαιού Βασιλείου αποκαλύφθηκαν στο ναό του Ραμσή Β’ στην αρχαία πόλη Άβυδος στη νότια Αίγυπτο, δήλωσαν αξιωματούχοι αρχαιοτήτων το Σάββατο.

Μουμιοποιημένες προβατίνες, σκύλοι, άγριες κατσίκες, αγελάδες, γαζέλες και μαγκούστες βρέθηκαν στο ναό μαζί με 2.000 κεφάλια κριαριών, τα οποία πιστεύεται ότι είναι αναθήματα που υποδηλώνουν συνεχή ευλάβεια για τον Ραμσή Β’ στην τοποθεσία περίπου 1.000 χρόνια μετά τον θάνατό του, ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, όπως αναφέρει το CNNi.

Πρόσθεσε ότι οι ανακαλύψεις θα διεύρυναν τη γνώση για την τοποθεσία σε μια περίοδο άνω των δύο χιλιετιών μέχρι την Πτολεμαϊκή περίοδο. Η περίοδος των Πτολεμαίων διήρκεσε περίπου τρεις αιώνες μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση το 30 π.Χ.

Η Άβυδος, που βρίσκεται στο αιγυπτιακό κυβερνείο Σοχάγκ περίπου 435 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου, αλλά λιγότερο επισκέψιμος.

Ήταν μια νεκρόπολη των αρχαίων Αιγύπτιων βασιλιάδων και ένα κέντρο προσκυνήματος για τη λατρεία του θεού Όσιρι.

Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από μια αποστολή του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Μαζί με τα μουμιοποιημένα υπολείμματα ζώων, η ομάδα αποκάλυψε μια μεγάλη ανακτορική κατασκευή με τοίχους πάχους περίπου πέντε μέτρων από την έκτη δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου, εκτός από πολλά αγάλματα, παπύρους, υπολείμματα αρχαίων δέντρων, δερμάτινα ενδύματα και παπούτσια.

Η δομή θα μπορούσε να βοηθήσει «να αποκατασταθεί η αίσθηση του αρχαίου τοπίου της Αβύδου πριν από την κατασκευή του ναού Ραμσή ΙΙ», φέρεται να είπε ο επικεφαλής της αποστολής, Σάμεχ Ισκαντέρ.

πηγή: CNN Greece