Σπουδές: Κερδισμένος ο κλάδος Ιατρικής λόγω πανδημίας και ΓεΣΥ

Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Τσεχία αλλά και Βουλγαρία οι πρώτες προτιμήσεις των Κυπρίων για σπουδές μετά την Ελλάδα

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η επιλογή σπουδών είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ζωή ενός ατόμου, αφού αποτελεί τον κύριο παράγοντα που θα καθορίσει την επαγγελματική σταδιοδρομία του.

Φυσικά, πολλοί είναι οι παράγοντες ανά τα χρόνια που μπορούν να επηρεάσουν τους φοιτητές ώστε να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο κλάδο σπουδών. Αυτό φαίνεται να έχει συμβεί πάντως στον κλάδο της Ιατρικής.

Μιλώντας στην Brief, o πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων, Άδωνης Αμερικάνος, ανέφερε ότι η Ιατρική αποτελεί τον κλάδο για τον οποίο οι φοιτητές φαίνεται να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, χαρακτήρισε την Ιατρική ως τον «μεγάλο κερδισμένο» κλάδο αφού λόγω της πανδημίας αλλά και του ΓεΣΥ έχει ανεβεί αρκετά το ενδιαφέρον των φοιτητών.

Σημειώνεται επίσης ότι μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα παραϊατρικά επαγγέλματα αλλά και για τους τομείς της τεχνολογίας και μηχανικής. Σε μικρότερο βαθμό υπάρχει ενδιαφέρον και για τους κλάδους νομικής και λογιστικής.

Που προτιμούν να σπουδάζουν οι Κύπριοι φοιτητές

Όσο αφορά τις χώρες που επιλέγουν να σπουδάσουν οι φοιτητές, ο κ. Αμερικάνος επεσήμανε ότι οι περισσότεροι μαθητές, σαν αρχική επιλογή, προτιμούν Κύπρο και Ελλάδα.

«Περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα των παγκυπρίων για να δουν αν πέρασαν στα AAEI Ελλάδας και Κύπρου και μετά αποφασίζουν αν θα πάνε στο εξωτερικό», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς για τις χώρες στο εξωτερικό όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον,  o πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα κάποιο ενδιαφέρον για την Βρετανία αλλά παρουσίασαν άνοδο και άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και η Τσεχία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η Βουλγαρία, για την οποία το ενδιαφέρον άρχισε να ανεβαίνει αρκετά λόγω των Σχολών Ιατρικής της. 

«Γενικά ο κόσμος ψάχνει και Ευρωπαϊκές χώρες εκτός Βρετανίας για να βρει επιλογές», σχολίασε ο κ. Αμερικάνος.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι ανεβαίνει το ενδιαφέρον και για τις χώρες που δίνουν υποτροφίες (πχ. αθλητικές), με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην Αμερική.

«Τα δίδακτρα είναι πλέον ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην επιλογή σπουδών», σημείωσε ο  κ. Αμερικάνος.

Τι γίνεται με Μεγάλη Βρετανία

Όπως προαναφέραμε, συνεχίζει να υπάρχει και το ενδιαφέρον για σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία, αφού υπάρχουν πολλοί φοιτητές που ακόμα δικαιούνται τα χαμηλά δίδακτρα των 9250 λιρών τον χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων, οι φοιτητές με βρετανικό διαβατήριο ή οι φοιτητές που έχουν αιτηθεί και έχουν εγκριθεί του προγράμματος προεγκατάστασης πολιτών της ΕΕ στην Βρετανία, δικαιούνται και τα χαμηλά δίδακτρα στην Βρετανία αλλά και το βρετανικό φοιτητικό δάνειο.

«Υπάρχουν ακόμα κάποιες αξιόλογες επιλογές στην Βρετανία που διατηρούν τα χαμηλά δίδακτρα για όλους τους Ευρωπαίους φοιτητές, άρα αν κάποιος θέλει να σπουδάσει εκεί έχει επιλογές, απλά όχι όπως παλαιότερα», συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, ο κ. Αμερικάνος τόνισε ότι αν ένας φοιτητής σκοπεύει να σπουδάσει Ευρώπη, τότε πρέπει να κάνει αρκετή και καλή έρευνα.

Ειδικότερα επεσήμανε ότι «χρειάζονται ψάξιμο οι σπουδές στην Ευρώπη επειδή οι φοιτητές ψάχνουν αγγλόφωνα προγράμματα τα οποία είναι λίγα, αν και αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο».

πηγή: Brief