Στ. Στεφάνου : Χρειάζεται στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον τουρισμό

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε σε περιοδεία στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, ειδικά αυτή την περίοδο που ουσιαστικά θα έπρεπε να είχε αρχίσει η τουριστική περίοδος, για να μιλήσουμε ξανά με τους συντελεστές της τουριστικής βιομηχανίας και να δούμε τα διάφορά προβλήματα που υπάρχουν και μέχρι που βρίσκονται οι διαδικασίες για να βρεθούν λύσεις.

Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι η περιλάλητη στρατηγική για τον τουρισμό, για την οποία εδώ και μερικά χρόνια -και οι προηγούμενοι κυβερνώντες και οι σημερινοί- μιλούν, απλά δεν έχει εφαρμοστεί. Και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού ότι ουσιαστικά αυτή την πρόταση θα την θέσει ξανά σε δημόσια διαβούλευση, ενώ προηγουμένως, από την προηγούμενη κυβέρνηση, μας έλεγαν ότι θα προχωρήσουν να την υλοποιήσουν. Κι αυτή ήταν η απάντηση τους όταν εμείς ζητήσαμε την πρόταση να την συζητήσουμε. Η απάντηση ήταν ότι έχει ολοκληρωθεί η πρόταση και θα εφαρμοστεί.

Χρειάζεται, λοιπόν, να εφαρμοστεί μια στρατηγική για τον τουρισμό που θα αντιμετωπίσει τα διαχρονικά προβλήματα που έχει ο κυπριακός τουρισμός. Το πρώτο και μεγάλο πρόβλημα που έχει ο κυπριακός τουρισμός είναι η εποχικότητα. Και αυτό το φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο έντονο, επειδή είναι πολύ ανταγωνιστική η αγορά του τουρισμού και στην περιοχή μας έχουν αναπτυχθεί διάφορες αγορές. Δεύτερο, ο δικός μας τουρισμός επηρεάζεται πάρα πολύ από τις διάφορες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τρίτο έχει επηρεαστεί και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την έννοια ότι εδώ και τρία χρόνια στην ουσία δεν έχουμε τουρισμό από τη Ρωσία που ήταν από το πιο βασικό υλικό για τον τουρισμό ειδικά στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου. Άρα θα πρέπει να λαμβάνονται και μέτρα, ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχει και αντικατάσταση του τουριστικού προϊόντος.

Υπάρχουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα, για τα οποία και στο παρελθόν έχουμε κάνει παραστάσεις προς την κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι όταν βρεθήκαμε εδώ μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαμε διαμορφώσει, έπειτα από συζήτηση που κάναμε με τους συντελεστές του τουρισμού, συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, πρώτο για να υπενθυμίσουμε προβλήματα που υπάρχουν, δεύτερο για να επαναϋποβάλουμε τις δικές μας προτάσεις αναφορικά με το πώς πρέπει να ενεργήσουμε για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που τώρα είναι μπροστά μας, αλλά και για να λύσουμε διαχρονικά προβλήματα του κυπριακού τουρισμού.